Palestijnen bij het tentenkamp in Rafah dat werd aangevallen door Israël
NOS NieuwsAangepast

Europese Unie voert druk op Israël verder op, wil nieuwe hulpmissie Rafah

De Europese Unie wil met Israël om de tafel over de situatie in Gaza en mensenrechten. Ook moet Israël zich aan het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) houden. Dat zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten.

Het was al de inzet van Nederland tijdens de zogenoemde Raad Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel: het associatieverdrag tussen de EU en Israël inzetten, om op die manier de druk op Israël te verhogen. Dat associatieverdrag is een akkoord waarin afspraken staan over handelsvoordelen en andere samenwerkingen tussen de EU en Israël. De EU is de grootste handelspartner van Israël.

Het verdrag biedt ook de mogelijkheid om een zogeheten associatieraad bijeen te roepen. Dat betekent dus dat de EU met Israël om tafel gaat. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot kondigde vorige week al aan dat Nederland dit wilde. Nu hebben alle ministers van de EU-lidstaten hiervoor groen licht gegeven.

Bruins Slot spreekt van een bijzonder moment. "Het is zeldzaam dat het EU-associatieakkoord wordt ingezet en dat deze raad bijeengeroepen wordt. Het is echt een zware politiek stap, die ook als zodanig door Israël zal worden gezien. Want dit gaat over de breedte van alle samenwerking die de EU met Israël heeft."

De EU roept Israël ook op om zich te houden aan het tussenvonnis van het ICJ. Het hof wil dat Israël onmiddellijk stopt met het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zo bepaalde de rechter vrijdag in een tussenvonnis.

"Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties. Een vonnis daarvan moet door alle leden worden uitgevoerd", aldus buitenlandchef Borrell. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock is stellig: "Internationaal humanitair recht geldt voor iedereen, ook voor hoe Israël de oorlog voert".

Demissionair premier Rutte deed ook een oproep:

Daarnaast wil Brussel de missie EUBAM-Rafah nieuw leven inblazen. Dat is een Europese ondersteuningsmissie voor de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook, waarbij een derde partij bekijkt hoe er bij de grenspost wordt gewerkt. Via die grensovergang kwam de afgelopen maanden humanitaire hulp de Gazastrook binnen.

De EUBAM is sinds 2007 niet meer actief, sinds Hamas aan de macht kwam in de Gazastrook. Het zal wel enige tijd duren om de missie nieuw leven in te blazen. Bovendien kan de EU alleen iets betekenen als alle andere betrokken partijen, waaronder Egypte, de Palestijnen en Israël, meewerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl