NOS Nieuws

Carola zag op sociale media haar achternicht Noa ontvoerd worden door Hamas

Het is misschien wel hét beeld dat je is bijgebleven van de ontvoering van Israëlische festivalgangers door Hamas afgelopen weekend: de 25-jarige Noa Argamani die wordt meegenomen op een scooter. Voor haar deels Nederlandse familie een regelrechte nachtmerrie: "Ik moest er via sociale media achterkomen dat mijn achternichtje was ontvoerd door Hamasstrijders", vertelt de 34-jarige Carola uit Veenendaal.

Noa Argamani en haar vriend zijn op een festival bij het Israëlische dorp Re'im vlak bij de grens met Gaza, wanneer ineens tientallen Hamasstrijders opduiken die beginnen te schieten. Als Noa's vader sirenes hoort, probeert hij zijn dochter te bellen. "Neem later contact op", appt Noa haar vader terug.

"Daarna hoorde hij uren niks", vertelt de Nederlandse Carola. Noa is de dochter van de neef van haar vader. Zelf woonde Carola ook een tijdje in Israël en ze heeft nauw contact met haar achternicht, die ze ziet als een zusje. "Toen dook ineens de video op waarin Noa wordt meegenomen op een scooter. Ik dacht eerst dat het nep was: dit kan niet waar zijn."

Carola neemt contact op met haar familie in Israël. "En dan wordt je nachtmerrie realiteit", vertelt ze.

Vanuit Nederland vertelt Carola geëmotioneerd haar verhaal:

Nederlandse Carola zag op social media hoe haar achternichtje ontvoerd werd

Sinds de ontvoering hebben Carola en haar familie niks meer gehoord van haar achternichtje. "We hebben nog één keer een video gezien waarin ze uit een waterflesje drinkt, daardoor hopen we dat ze nog leeft", vertelt Carola. "Maar we hebben zoveel dagen niks gehoord, we worden steeds banger."

In de viral video waarin Noa wordt meegenomen, is te zien dat ook haar vriend, Avinatan, met een groepje Hamasstrijders wordt meegetrokken. De vrienden van Noa en Avinatan hebben een speciale Instagrampagina voor het koppel opgericht, waarmee ze hopen zoveel mogelijk aandacht te genereren en hun vrienden terug te krijgen. Op de Instagrampagina staan ook de vermeende laatste WhatsApp-gesprekken die Noa en Avinatan voerden. Daarin vertellen ze dat ze zich met z'n tweeën hebben verstopt in de hoop dat de Hamasstrijders hen niet vinden.

Inmiddels is duidelijk dat Hamas tussen de 100 en 150 Israëlische burgers en militairen heeft gegijzeld. De meesten zijn zaterdagochtend meegenomen uit dorpen en vanaf het festivalterrein, vlak bij de grens met Gaza. Tussen de Israëlische gegijzelden zitten ook Thai, Chinezen, Amerikanen, Engelsen, Duitsers en Fransen.

'Goede oplossing'

Sinds maandag heeft Israël de toevoer van elektriciteit, brandstoffen, voedsel en medicijnen afgesloten. De Israëlische minister van Energie zegt nu dat de Gazastrook pas weer stroom, water en brandstof krijgt als Hamas de Israëlische gijzelaars heeft vrijgelaten.

Carola wil een goede oplossing voor beide kanten. "Wij hopen gewoon dat alle gegijzelden in vrede terugkeren. We willen niet dat Israël geweld gebruikt, aan de andere kant wonen ook onschuldige mensen met families."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl