Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Vitesse vreest puntenstraf • Veel AZ-spelers terug • Basketbal inspireert captain Timber

Speelronde vijf in de eredivisie komt eraan, warm hier alvast op voor de wedstrijden van komend weekend:

Update gepusht krijgen bij nieuwe post? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was 'm voor nu. Morgen zijn we terug met een nieuw eredivisieblog, waarin we vijf wedstrijden verslaan.

Graag tot dan!

Het programma voor het weekend van 14 en 15 september

Messi terug in wedstrijdselectie Inter Miami

Lionel Messi staat voor zijn rentree bij Inter Miami. De Argentijnse superster was de afgelopen twee maanden absent door een enkelblessure, maar zit dit weekend weer in de wedstrijdselectie van trainer Gerardo Martino.

"Het gaat goed met hem", aldus Martino. "Messi heeft donderdag meegetraind en zit zaterdag bij de selectie. Na de laatste training bekijken we wat het beste plan van aanpak voor hem is, maar hij is beschikbaar. We zijn blij dat we de beste speler ter wereld er weer bij hebben."

Inter Miami, eerste in de MLS, speelt zaterdag tegen Philadelphia Union.

PSV'er Veerman op tijd fit voor NEC

PSV-trainer Peter Bosz kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NEC beschikken over Joey Veerman. De middenvelder is op tijd hersteld van de blessure die hij begin september opliep tegen Go Ahead Eagles.

Veerman meldde zich door zijn blessure af voor de interlands van Oranje tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland.

Nagalo heeft werkvergunning

Adamo Nagalo heeft zijn werkvergunning inmiddels binnen en kan vanaf nu meedoen aan de groepstraining bij PSV, meldde Bosz vrijdag. De 21-jarige verdediger uit Burkina Faso kwam kort voor het sluiten van de transfermarkt over van het Deense FC Nordsjaelland.

Politiebonden organiseren geen nieuwe stakingen, Ajax-Utrecht blijft afgelast

De politiebonden zullen voorlopig geen nieuwe acties en stakingen organiseren in hun protest rond de vastgelopen onderhandelingen over het vroegpensioen. Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel heeft de politiebonden uitgenodigd voor een gesprek om tot een oplossing te komen.

Het aanbod van minister Van Weel is volgens de Nederlandse politiebond NPB de handreiking van het kabinet waar de politiebonden zo naar op zoek zijn. Acties rond voetbalwedstrijden die al gepland waren, zoals de staking waardoor Ajax-FC Utrecht is afgelast, blijven wel staan.

Lees hier verder:

Vitesse vreest strafpunten: 'Heel vervelend'

De directie van Vitesse vreest voor puntenaftrek. Dat zegt algemeen directeur Edwin Reijntjes in zijn tweewekelijkse update op de clubwebsite van de Arnhemmers.

"Komende week zal de licentiecommissie zich buigen over mogelijke straffen voor Vitesse, naar aanleiding van het continu te laat inleveren van onze jaarrekeningen. Zo is het ons in eerder stadium en nu - niet gelukt om de jaarrekening 2022|2023 en de halfjaarcijfers 2023|2024 tijdig aan te leveren. Wij leveren dit uiterlijk voor 1 november aan. Ik verwacht echter dat dit nog resulteert in een puntenstraf voor Vitesse. Heel vervelend en ook bijzonder jammer in een periode als deze, maar volgens de regels wel logisch", meldt Reijntjes.

Maar hoopvol: "Even voor de duidelijkheid; een puntenstraf heeft geen invloed op de mogelijke strijd om de periodetitels."

Vitesse-spelers na het 2-3 verlies tegen Telstar

LeBron James inspireert Feyenoord-aanvoerder Timber: 'Echt een leider'

Hij is pas 23 jaar en nu al aanvoerder van een van de grootste clubs van Nederland. Quinten Timber vindt het een eer, vertelt hij op de clubkanalen van Feyenoord en laat zich inspireren door de leiderschapskwaliteiten van basketballer LeBron James. "Al vanaf het begin probeer ik hier mijn leiderschapskwaliteiten te laten zien. Dus ik zal niet veel veranderen, maar nu met een band om de arm is het extra mooi voor mij."

Priske was op zoek naar een speler met leiderschapskwaliteiten. Dan denk je ook aan Hancko, maar Priske kwam uit bij Timber. "Ik hoop het zo goed mogelijk te doen. De trainer en de club spraken hun vertrouwen uit. Daar ben ik blij mee."

Wat voor leider Timber wordt? "Ik kijk veel sport, vooral basketbal, je ziet Lebron James die dat heel goed doet, iemand die echt een leider is. Het is niet dat ik er bewust mee bezig ben, maar je ziet het veel voorbij komen en daar probeer ik van te leren."

AZ heeft veel spelers weer beschikbaar voor Heerenveen-thuis

AZ-trainer Maarten Martens zal een goed gemoed hebben nu duidelijk is dat veel spelers terugkeren van blessures, gebrek aan ritme en schorsingen. Tegen Heerenveen beschikt AZ weer over Lequincio Zeefuik en Ernest Poku. Maxim Dekker is terug van zijn schorsing en ook Jeroen Zoet en Mayckel Lahdo zijn er weer bij.

"Op dat vlak zijn we blij dat er steeds meer jongens weer fitter worden. Lewis Schouten staat ook op het veld. Die zal nog niet spelen, maar die is ook weer fit. Dan hebben we steeds meer mensen beschikbaar. Dat is alleen maar goed", zegt Martens op de clubwebsite.

AZ staat na vier duels met tien punten tweede achter koploper PSV. De Alkmaarders kregen nog geen tegendoelpunt.

Maarten Martens

Martens is gewaarschuwd door wat hij zag van Heerenveen. "Het valt wel op dat ze gekozen hebben voor een andere speelstijl dan in de vorige jaren bij Heerenveen. Dat heeft Robin van Persie er toch snel ingekregen, want de resultaten zijn behoorlijk goed. In de eerste wedstrijden lagen de resultaten dicht bij elkaar en uiteindelijk boeken ze tegen NAC een heel mooie overwinning."

"Ze proberen van achteruit met vijf spelers de opbouw te verzorgen. Uiteindelijk hebben ze ook kwaliteit voorin, want dat zag je tegen NAC heel erg terug. Het is een team dat goed samenwerkt en dat niet zoveel goals tegen heeft gekregen tot nu toe. We kunnen zeker aan de bak."

Bosz over politiestakingen: 'Jammer dat zij voetbal aangrijpen'

Waar Feyenoord-trainer Brian Priske een beetje op de vlakte bleef over de politiestakingen, is PSV-trainer Peter Bosz duidelijker: "Ik vind het jammer dat zij het voetbal aangrijpen om hun punt te maken. Ik zeg niks over of ik het met hun standpunten wel of niet eens ben. Maar ze pakken nu het voetbal."

In de persruimte van PSV valt hij even stil en klinkt een zucht: "Ik weet niet of ze zo bereiken wat ze willen bereiken. Op een gegeven moment haal je wel de sympathie bij de bevolking weg", zegt Bosz.

"Voor het voetbal is het slecht, de competitie komt scheef te hangen. Voor Ajax en de tegenstanders is het niet goed. En voor de reputatie met Nederlandse voetbal is het niet goed. Misschien dat zij er eens over moeten nadenken of dit wel dé manier is."

PSV-trainer Bosz over politiestakingen: 'Niet goed voor reputatie Nederlands voetbal'

PSV-trainer Bosz over Karsdorp en Lang: 'Rustig opbouwen'

Peter Bosz behandelt zijn spelers die terugkomen van blessures of gebrek hebben aan ritme als porselein. Rustig opbouwen, is de truc, zegt Bosz een dag voor de wedstrijd tegen NEC.

Rick Karsdorp is nog niet speelfit, vertelt Bosz. "Dat kan ik maar beter duidelijk zeggen. Hij heeft in april zijn laatste wedstrijd gespeeld. En hij heeft het begin dit seizoen niet met Roma meegetraind, hij is later begonnen en heeft een verlengde vakantie gehad, dus hij moet van verder komen dan andere jongens. We willen niet dat hij straks snel geblesseerd raakt. We nemen de tijd." En dus, nee: Karsdorp zit er nog niet bij morgen tegen NEC.

Voor Noa Lang geldt hetzelfde: speelminuten opbouwen. "We denken na over hoeveel minuten we hem waar gaan geven. We zullen het rustig moeten opbouwen. Deze jongen is meer dan zeven maanden eruit geweest."

Priske over Bijlow: 'Hij is niet goed behandeld door Southampton'

Priske zei op de persconferentie ook nog wat over de 'teruggekeerde' doelman Justin Bijlow. Eigenlijk is Bijlow nooit helemaal weggeweest, zijn transfer naar Southampton ging niet door omdat de doelman niet door de medische keuring kwam.

"Ik denk dat hij niet goed is behandeld door Southampton in dat proces. Het is niet correct wat daar is gebeurd. We hebben hem met open armen ontvangen. Hij is een echte Feyenoorder. Hij is net zo'n groot onderdeel van de groep als daarvoor", zei Priske.

Feyenoord-coach Priske over politiestakingen: 'Belangrijkste is dat veiligheid top is'

Feyenoord-coach Priske over politiestakingen: 'Belangrijkste is dat veiligheid top is'

Feyenoord-trainer Priske heeft berusting in de uitgestelde eredivisieduels. De Klassieker werd verplaatst vanwege politiestakingen en ook Ajax-FC Utrecht van dit weekend gaat niet door. Het eredivisieschema wordt behoorlijk omgegooid, maar de Deen blijft kalm.

"We moeten de autoriteiten respecteren", zegt hij. "We hadden graag tegen Ajax op het geplande moment gespeeld, maar het is onmogelijk. Nu moeten we voorbereiden op 30 oktober. Het is jammer voor de supporters om midweeks te komen."

"Voor ons is het belangrijk dat de veiligheid top is, dat we ons veilig voelen. Het is onderdeel van het leven. Van de politiek ook. Ik ga hier niet oordelen of het goed of slecht is dat de wedstrijden worden uitgesteld. Het beste dat ik kan doen, is de beslissing respecteren en mijn jongens zo goed mogelijk voorbereiden op de wedstrijd van 30 oktober."

Timber is Feyenoords nieuwe aanvoerder

Quinten Timber is de opvolger van Geertruida als aanvoerder van Feyenoord. Dat maakt Feyenoord vrijdagmiddag bekend. Trainer Brian Priske kondigde in de ochtend al aan dat hij het later op de dag zijn spelers zou vertellen.

In de eredivisiewedstrijd tegen Groningen zal Timber de aanvoerdersband waarschijnlijk al dragen.

Guardiola: geblesseerde Aké zeker maand eruit

Nathan Aké raakt geblesseerd tegen Duitsland

Pep Guardiola was kort en duidelijk toen hem vrijdag werd gevraagd naar de blessure van Nathan Aké. "Geblesseerd", beet Guardiola van zich af. Hoe lang ligt Aké eruit? "Tot de volgende interlandperiode." Die vindt plaats op 11 oktober, dat is over vier weken.

Guardiola was duidelijk niet blij: "We hebben pech met de interlandperiodes. Elke keer als Nathan naar zijn nationale team gaat, komt hij geblesseerd terug."

Slot over Gravenberch: 'Hij greep zijn kans'

Echt verbaasd is Liverpool-trainer Arne Slot niet over het spel van Ryan Gravenberch dit seizoen. "Hij is al zijn hele leven een middenvelder, maar hij speelt nu iets lager op het veld. Zoveel verschilt het echter niet", zei Slot vrijdag tijdens een persconferentie.

Tuurlijk ziet ook Slot wel dat Gravenberch stukken beter speelt dan hij de afgelopen jaren heeft gedaan. "Ryan is net als veel andere spelers sterk teruggekomen, is erg fit, speelde een paar goede wedstrijden en greep zijn kans. En, zoals de spelers die scoren, profiteert hij ook van het team en de structuur."

Feyenoord-coach Priske vertelt zijn spelers vandaag wie nieuwe aanvoerder wordt

Wie wordt de nieuwe aanvoerder van Feyenoord? Trainer Brian Priske wil het vrijdag nog niet verklappen, als hij ernaar gevraagd wordt op de persconferentie in aanloop naar het aankomende eredivisieduel met FC Groningen.

Het moet in ieder geval iemand zijn die de waarden van de club vertegenwoordigt, over voldoende leiderschapskwaliteiten beschikt en bereid is om verantwoordelijkheid te dragen.

Zodoende blijft er een groepje van zes spelers over... Ieder moment kan de nieuwe aanvoerde bekend worden gemaakt.

Medewerker Hansa Rostock stal 100.000 euro uit kluis

Even geen eredivisie, maar wel ander opmerkelijk nieuws uit Duitsland: in het voorjaar van 2023 heeft een medewerker van de club Hansa Rostock 100.000 euro gestolen uit een kluis op een kantoor. De 28-jarige man is nu veroordeeld door de rechtbank in de noordoostelijk gelegen stad, meldt het Duitse persbureau DPA.

De dader, die een sleutel had van de kluis, heeft zijn diefstal toegegeven. Het hele bedrag is inmiddels uitgegeven.

Volgens het rapport dat is opgesteld, wist de clubleiding destijds niets van het bedrag in de kluis. Toen de diefstal aan het licht, kwam vertrouwde Hansa Rostock er op dat de dader in termijnen het bedrag terug zou betalen. Dat gebeurde niet. Na een gang naar de rechtbank is de dader alsnog verantwoordelijk gesteld. De man krijgt een voorwaardelijke celstraf van een jaar en hij moet de gestolen 100.000 euro terugbetalen.

WK futsal van start: drie favorieten, drie sterspelers en wat kan Oranje?

Zaterdag is niet alleen eredivisie, maar ook de start van het WK futsal! Na 24 lange jaren mogen de Nederlandse zaalvoetballers eindelijk weer uitkomen op een wereldkampioenschap. Op wie moeten we eigenlijk letten tijdens dat WK in Oezbekistan?

Lees het hier:

Beckham aanwezig bij uitvaart Eriksson

In het Zweedse Torsby is de uitvaart van de eind augustus overleden trainer Sven-Goran Eriksson bezig. Met een speciale genodigde: David Beckham is overgevlogen naar Zweden voor de trainer onder wie hij een van zijn gedenkwaardigste momenten als speler van Engeland beleefde. Met Eriksson op de bank als bondscoach pegelde Beckham een vrije trap in de bovenhoek tegen Griekenland, waardoor de Engelsen zich plaatsten voor het WK van 2002.

  • EPA
    David Beckham in de kerk in Torsby
  • EPA
    Een foto van Eriksson buiten de kerk in Torsby
  • EPa
    De uitvaart is buiten de kerk in Torsby te volgen op een scherm

Priske luchtig over politie-acties: 'Hadden graag tegen Ajax gespeeld'

Feyenoord-trainer Priske is luchtig over de uitgestelde eredivisieduels. De Klassieker werd uitgesteld vanwege politiestakingen en ook Ajax-FC Utrecht van dit weekend gaat niet door. Het eredivisieschema wordt behoorlijk omgegooid, maar de Deen blijft mild.

"We moeten de autoriteiten respecteren", zegt hij. "We hadden graag tegen Ajax op het geplande moment gespeeld, maar het is onmogelijk. Nu moeten we voorbereiden op oktober. Het is jammer voor de supporters om midweeks te komen."

"Voor ons is het belangrijk dat de veiligheid top is, dat we ons veilig voelen. Het is onderdeel van het leven. Van de politiek ook. Ik ga hier niet oordelen of het goed of slecht is dat de wedstrijden worden uitgesteld. Het beste dat ik kan doen is de beslissing respecteren en mijn jongens zo goed mogelijk voorbereiden op de wedstrijd van 30 oktober."

Op die woensdag 30 oktober speelt Feyenoord tegen Ajax.

Thom Haye naar Almere City

Thom Haye komt transfervrij naar Almere City. De viervoudig Indonesisch international had na zijn vertrek bij Heerenveen nog geen club en tekent nu in Almere tot de zomer van 2025.

Haye debuteerde tien jaar geleden bij AZ en speelde vervolgens voor Willem II, US Lecce, ADO Den Haag, NAC Breda en in Friesland.

"Ik heb met mijn hoofd én hart voor Almere City gekozen. Dat gecombineerd met een voorstel dat ook goed bij mijn privésituatie past, heeft er toe geleid dat ik er dit seizoen alles aan ga doen om Almere City FC in de eredivisie te houden", zegt Haye op de clubwebsite.

Thom Haye in het shirt van Almere City

Nog niet alle Feyenoord-spelers weten wie nieuwe aanvoerder is

Nu Lutsharel Geertruida geen Feyenoorder meer is, heeft de Rotterdamse club een nieuwe aanvoerder nodig. Maar wie? Priske heeft er één gekozen, uit een select groepje kandidaten, maar de rest van de groep weet het nog niet, zegt de trainer zojuist op de persconferentie.

"We hebben veel goede spelers in de groep, veel ervaring, met leiderschapskwaliteiten. Ik heb dat groepje verteld wie de aanvoerder was, maar de rest van de ploeg weet het nog niet. Ik vertel het hun liever eerst, maar jullie zien het morgen."

Feyenoord-trainer Priske na interlandpauze: 'Tijd gehad om te reflecteren en hergroeperen'

De interlandbreak van anderhalve week is Feyenoord-trainer Brian Priske prima uitgekomen. "Het was een goede periode voor ons. We hadden tijd om te reflecteren en te hergroeperen. Vandaag gaat een complete groep (los van de bekende blessuregevallen, red.) trainen. We zijn hongerig voor het duel met Groningen", zegt Priske net op de persconferentie. "Gelukkig hebben veel spelers speelminuten gekregen met hun land, dus die zijn klaar om te spelen."

Ook Santiago Giménez, die twee dagen geleden nog met Mexico tegen Canada voetbalde, kan minuten maken na zijn terugreis uit de Verenigde Staten. "Hij zou fit moeten zijn om te spelen, na een sessie in de gym gisteren. Hij traint vandaag en dan zien we hoe goed hij zich voelt."

'Uitdagingen'

Tijd om even terug te blikken op de transferperiode was er ook. Over het algemeen is de Deen tevreden. "Ik wist dat het een moeilijke window zou worden. Het is altijd moeilijk als een niewue coach bij de club komt. We hebben bijna twintig spelers laten gaan. Elf zijn erbij gekomen, bijna 40 procent van de selectie."

De grootste namen die vertrokken, waren aanvoerder Geertruida. Maar ook Mats Wieffer en Yankuba Minteh. "Het is niet makkelijk om Wieffer en Minteh één-op-één te vervangen. De scouting doet alles om de juiste vervangers te vinden." Grote zorgen maakt Priske zich niet en hij ziet geen problemen. "Problemen niet nee, uitdagingen wel."

Even wat ander voetbalnieuws op een rij

Wat gebeurde er afgelopen week in binnen- en buitenland dat niet direct met de eredivisie te maken had? We maken even een vlug rondje, mocht je iets hebben gemist.

Nederland kan weer swingen, toonde de ploeg van Ronald Koeman dinsdag tegen Duitsland (2-2) aan nadat het enkele dagen ervoor nog frivool Bosnië-Herzegovina had verslagen...

AZ verloor een speler achterin: Riechedly Bazoer vertrok woensdag naar de Turkse club Konyaspor, oud-FC Twente-speler Joshua Brenet vertrok voor een jaar naar Al Rayyan in Qatar en vanuit Saudi-Arabië nam Cristiano Ronaldo de trainer van Manchester United Erik ten Hag onder vuur...

En er was meer: Ronnie S. (oud-speler van NAC Breda en FC Twente) wordt verdacht van cocaïnehandel en witwassen, Spurs-speler Bentancur is aangeklaagd na een racistische uitspraak over ploeggenoot Son en het salarislimiet van Barcelona is verdubbeld, maar de inschrijving van Olmo na januari is nog onzeker.

Vertrek Depay

Het nieuws van de week was toch wel de transfer van Memhpis Depay naar het Braziliaanse Corinthians. Depay kreeg bij aankomst op het vliegveld en tijdens zijn presentatie in het stadion een voorproefje van het 'gekkenhuis' waar Corinthians geroemd om is. Zijn overgang naar Zuid-Amerika was onderdeel van Gods hogere plan, verkondigde de Oranje-spits. En, ook opvallend: Depay werd geadviseerd door Neymar bij de beslissing om naar São Paulo te verhuizen...

Geen Ajax-FC Utrecht, waarom?

De eredivisiewedstrijd Ajax tegen FC Utrecht in de Johan Cruijff Arena gaat zondag niet door. Dat besloten de bestuurlijke driehoek van Amsterdam (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) maandag vanwege de aangekondigde politieacties.

"De veiligheid van de spelers, supporters en de openbare orde in de stad kunnen niet gegarandeerd worden zonder de belangrijke inzet van de politie", laat de gemeente weten. De gemeente zegt dat het begrip heeft voor de politieacties, maar betreurt het wel dat Ajax nu opnieuw wordt getroffen.

Lees hier verder:

Het competitieschema van de eredivisie begint flink in de war te raken door de politieacties, want eind augustus werd ook Ajax-Feyenoord al uitgesteld. "Als dit week in week uit zo doorgaat, dan komt het uitspelen van de competitie in gevaar", liet een woordvoerder van de KNVB dinsdag weten na de afgelasting van Ajax-FC Utrecht.

De politiebonden die strijden voor een betere vroegpensioenregeling hebben aangekondigd dat ze onverminderd doorgaan met actievoeren. Alle wedstrijden in het Nederlandse voetbal blijven een mogelijk actiedoelwit, aldus een woordvoerder van Landelijk Actiecentrum Politieacties.

"We sluiten geen enkele voetbalwedstrijd uit. Niet alleen in de eredivisie, maar ook in de eerste divisie, het interlandvoetbal en de Champions League. We pikken wedstrijden uit die relevant zijn, waar politie-inzet wordt gevraagd. Maar het stoppen van een wedstrijd is niet ons doel.

Lees hier verder:

Dit is de stand na vier speelrondes

De stand in de eredivisie na vier speelrondes

Dit ga je komend weekend zien

Het programma voor het weekend van 14 en 15 september

Goedemorgen!

Vet de kicksen maar vast in (als ze nog van leer zijn) en haal de scheenbeschermers maar vast uit de kast: na een interlandperiode komt het nieuwe voetbalweekend eraan. In de eredivisie krijgen we niet negen, maar acht wedstrijden en krijgt u ook geen vrijdagavondwedstrijd te zien.

Alle ballen op zaterdag en zondag dus, waarvoor vandaag de eerste persconferentie zijn. Hier houden we je op de hoogte van alles wat op en rond de velden en stadions gebeurt in aanloop naar speelronde vijf in de eredivisie.