Dani Olmo
NOS Voetbal

Salarislimiet Barcelona verdubbeld, maar inschrijving Olmo na januari nog onzeker

FC Barcelona mag aan salarissen twee keer zoveel uitgeven als afgelopen winter, maar kan nog niet grenzeloos geld over de balk smijten. Aanwinst Dani Olmo blijft tijdelijk ingeschreven tot en met 31 december van dit jaar. Dan wordt de situatie opnieuw bekeken.

La Liga, organisator van de hoogste Spaanse voetbalcompetities, maakte vandaag de salarisplafonds bekend van alle clubs op het hoogste en één-na-hoogste Spaanse niveau. Die limieten zijn bedoeld om de competities gezond te houden en worden berekend op basis van verwachte inkomsten, structurele uitgaven en winsten en verliezen in voorgaande jaren.

"Barcelona heeft de inkomsten vergroot en de uitgaven verminderd", lichtte Javier Tebas, president van La Liga toe. "Goed gedaan."

Real Madrid met afstand bovenaan

Koploper is Real Madrid met een toegestane totale salarispost van bijna 755 miljoen euro (tegenover 727 miljoen een half jaar geleden). Barcelona bezet met ruim 426 miljoen euro (was 204 miljoen) de tweede plaats en Atlético Madrid is met bijna 311 miljoen (was 303 miljoen) de nummer drie.

De situatie van Sevilla is kritiek, met een salarislimiet van slechts 2 miljoen euro. Geen club in La Liga en ook niet op het tweede niveau heeft zo'n lage salarislimiet.

Dani Olmo (m) tussen spelers van FC Barcelona

Bij overschrijding van de limiet, kunnen serieuze restricties volgen. Zo moest Barcelona als gevolg van salarisrestricties in 2021 Lionel Messi laten gaan en bleven de mogelijkheden van Barça als gevolg van financieel wanbeleid in de afgelopen jaren beperkt.

Voor het eerste in tweeënhalf jaar gaat de limiet bij Barcelona nu substantieel omhoog. In het huidige salarishuis is het echter nog niet voldoende om Spaans international Dani Olmo, die deze zomer voor 60 miljoen euro overkwam van RB Leipzig, definitief te registeren.

Met dank aan blessure Christensen

Olmo mocht aanvankelijk niet worden ingeschreven omdat niet was voldaan aan financiële regels van La Liga. Daardoor miste de aanwinst de eerste twee competitiewedstrijden. Een achillespeesblessure van Andreas Christensen bracht echter uitkomst.

Door de blessure van de verdediger kon Barcelona gebruikmaken van een speciale regel, die clubs de mogelijkheid geeft om 80 procent van het salaris van een langdurig uitgeschakelde speler te gebruiken voor iemand anders.

In januari moet Barcelona zich opnieuw financieel verantwoorden, ook met betrekking tot Olmo. Eind augustus debuteerde Olmo voor zijn nieuwe club met het winnende doelpunt tegen Rayo Vallecano (2-1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl