Lamine Yamal en Dani Olmo

Debutant Olmo helpt Barcelona op het nippertje aan zege op Rayo Vallecano

FC Barcelona heeft uit bij Rayo Vallecano op het nippertje puntenverlies vermeden. Dani Olmo maakte bij zijn debuut voor de club het winnende doelpunt: 2-1.

Daarmee gaat de ploeg van Hansi Flick aan de leiding in de Spaanse competitie. Barca won als enige tot nu toe alle drie de wedstrijden in La Liga.

Toch keek Barcelona al na 10 minuten tegen een achterstand aan tegen Rayo. Na een teruggetrokken bal van Jorge de Frutos schoot Unai López keurig binnen. Pedri maakte in de tweede helft gelijk na een aanval die hij zelf opzette.

Robert Lewandowski leek daarna de overwinning voor Barcelona naar zich toe te trekken met een geplaatst schot in de verre hoek. Maar de scheidsrechter zag er een overtreding van Jules Koundé aan voorafgaan en keurde de treffer af.

Even later was het dan toch raak voor Barcelona. En wel dankzij Olmo die in de tweede helft was ingevallen. Lamine Yamal speelde hem aan in de zestien, waarna hij fijn opendraaide en met links raak schoot.

De 26-jarige aanvallende middenvelder, die deze zomer met Spanje de Europese titel veroverde en met drie doelpunten gedeeld EK-topscorer werd, kwam voor 55 miljoen euro over van RB Leipzig.

Niet speelgerechtigd

Olmo was voor het duel met Rayo nog niet speelgerechtigd en moest de afgelopen weken vanaf de tribune toekijken hoe zijn nieuwe club van Valencia en Athletic Club won.

Barcelona moest eerst de salariskosten flink drukken door spelers te verhuren: Vitor Roque (Real Betis) en Clément Lenglet (Atlético Madrid). Dat was nog steeds niet genoeg om Olmo in te kunnen schrijven voor wedstrijden. Maar door de blessure van Andreas Christensen mocht hij dan toch plaatsnemen op de bank.

Olmo is overigens een oude bekende van de Catalaanse club. De speler groeide op in Terrassa, een stad even boven Barcelona, en doorliep de jeugdopleiding van Barca. Maar hij besloot op 16-jarige leeftijd elders zijn geluk te beproeven, omdat hij dacht niet genoeg kansen te krijgen in het eerste. Via het Kroatische Dinamo Zagreb kwam hij in 2020 in Duitsland terecht bij RB Leipzig.