liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag!

Dit was het olympisch blog voor vandaag. Morgen zijn we er uiteraard weer, want dan komen de laatste Nederlanders in actie op de slotdag van de Olympische Spelen. Het is nog één keer genieten van de mooie sport in Frankrijk.

Dan zijn wij er uiteraard ook weer gewoon bij met een nieuw blog. We hopen je dan weer terug te zien!

Tot dan!

Basketbal | Kijk terug: Supersterren USA verslaan Frankrijk in finale

Supersterren USA verslaan Frankrijk in finale en zijn voor 17de keer olympisch kampioen

De medaillespiegel na dag 15

Met nog één dag te sporten op de Olympische Spelen staat Nederland achtste op de medaillespiegel. Komen daar morgen nog enkele medailles bij? Het kan maar zo met Hetty van de Wouw, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Maike van der Duin, Sifan Hassan en Anne Luijten.

Of dat ook gaat lukken, dat zien we zondag.

De medaillespiegel na dag 15

Voetbal | Bekijk hier de samenvatting van Brazilië-Verenigde Staten

Bekijk de samenvatting van Brazilië - Verenigde Staten

Baanwielrennen | Van Schip en Havik gediskwalificeerd

De koppelkoers van Jan Willem van Schip en Yoeri Havik was al om snel te vergeten, maar nu helemaal. Het Nederlandse duo is zaterdagavond nog gediskwalificeerd. Dat kwam vanwege een forse schouderduw die Van Schip tijdens een aanval in de slotfase had uitgedeeld aan Oliver Wood.

Vallen, vallen, vallen (en weer opstaan)

Meedoen aan de Olympische Spelen is natuurlijk hartstikke mooi, maar het gaat ook weleens mis. Dat ondervonden deze atleten in de afgelopen twee weken.

De Spelen zijn niet alleen maar leuk: vallen, vallen, vallen (en weer opstaan)

Basketbal | Sterrenteam Verenigde Staten verslaat Frankrijk

Afgelopen! De Verenigde Staten verslaan Frankrijk in de finale met 98-87 en zijn voor de zeventiende keer olympisch kampioen.

Basketbal | Slotfase aangebroken

Er is nog een minuut te spelen. De Verenigde Staten staan met 93-84 voor. Dit lijkt niet meer mis te kunnen gaan.

Worstelen | Petriasjvili pakt goud in klasse tot 125 kilogram

Worstelaar Geno Petriasjvili heeft in de klasse tot 125 kilogram vrije stijl het goud gewonnen. De Georgiër won in een spannende eindstrijd met 10-9 van de Iraniër Amir Hossein Zare.

Petriasjvili kwam al snel op 12-1 en dacht daarmee de zege al in de tas te hebben. De arbiter nam hem echter twee punten af en vervolgens kwam Zare terug tot 10-9. De drievoudig wereldkampioen hield maar net stand en mocht na brons in Rio en zilver in Tokio nu juichen.

In de klasse tot 75 kg schreef Chermen Valiev historie.Met brons bezorgde hij Albanië de eerste olympische plak ooit. Jamalov (Oezbekisatn) won de titel. De Japanse Motoki pakte in de klasse -62 kg goud.

Dertien! Komt er nog wat bij?

De teller staat op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen in Parijs op dertien gouden medailles voor Nederland. Gaat daar op de slotdag nog wat bijkomen? Die kansen zijn er zeker voor Sifan Hassan, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Hetty van de Wouw.

Maar voordat we echt vooruit gaan blikken, kijken we nog even terug op de dertien behaalde gouden plakken.

De teller staat inmiddels op dertien gouden medailles: nog even nagenieten

Basketbal | Frankrijk kruipt in derde kwart dichterbij

Frankrijk maakt in het derde kwart meer punten dan de Verenigde Staten (25 om 23), maar staat nog steeds op achterstand. De Amerikanen leiden met 72-66. Er zijn nog tien minuten te spelen.

Synchroonzwemmen | Tweeling De Brouwer uitzinnig na brons: 'Hopen te inspireren'

Tweeling De Brouwer uitzinnig na brons synchroonzwemmen: 'Hopen te inspireren'

Breaking | B-boy Menno teleurgesteld na uitschakeling in kwartfinale: 'Kwam gewoon voor goud'

Menno baalt van uitschakeling: 'Ik kwam gewoon voor goud'

Basketbal | Verenigde Staten nemen afstand

Halverwege het derde kwart neemt het sterrenensemble van de Verenigde Staten afstand van Frankrijk. Bij het ingaan van de time-out staat het 61-47 in het voordeel van de Amerikanen.

Synchroonzwemmen | Terugkijken: de vrije kür van tweelingzussen De Brouwer

Noortje en Bregje de Brouwer hebben bij het synchroonzwemmen brons gepakt op de Olympische Spelen van Parijs. Na de technische routine van gisteren en de vrije kür van vanavond eindigde het Nederlandse duo als derde. Het goud ging naar het topfavoriete China, de Britten verrasten met zilver.

De Nederlandse tweelingzussen De Brouwer werden vooraf gezien als een van de kanshebbers op een medaille en maakten de verwachtingen knap waar. Op de Olympische Spelen in Tokio eindigden de 25-jarige zussen nog als negende in de finale, maar op de WK van dit jaar verrasten ze met zilver. Op de EK wonnen De Brouwer en De Brouwer twee keer goud.

Bekijk de samenvatting van de bronzen kür van de zusjes De Brouwer

Het Oranje-duo was niet de enige zwemtweeling op de Olympische Spelen in Parijs; maar liefst vijf tweelingen stonden aan de rand van het bad.

Baanwielrennen | Van de Wouw blaakt van vertrouwen: 'In halve finale kan alles'

In het baanwielrennen was Nederland vandaag weer uiterst succesvol. Vooral Hetty van de Wouw en Harrie Lavreysen maakten veel indruk. Morgenochtend vanaf 11.20 uur gaat het sprinttoernooi voor Van de Wouw weer verder en iets veel later gaat ook het keirintoernooi bij de mannen, met de kwartfinale, een nieuwe fase in.

De Nederlandse baanwielrenners en renster lieten vandaag even hun licht schijnen over de mogelijke kansen voor morgen:

Basketbal | Amerikanen winnen ook tweede kwart

Het sterrenteam van de Verenigde Staten gaat met een voorsprong van 49-41 de rust in.

LeBron James komt voor het goud en draagt dat openlijk uit:

Breaking | Lee verloor van uiteindelijke kampioen

B-boy Lee (echte naam Lee-Lou Demierre) verloor in het breakingtoernooi van de latere olympisch kampioen. De Canadees Phil Wizard pakte het goud, nadat hij eerder de 23-jarige Nederlander had verslagen in de kwartfinales.

Het zilver was voor de Franse Danny Dann, het brons ging naar de Amerikaanse Victor.

Menno van Gorp (kortweg Menno) verloor ook in de kwartfinale. Hij werd verslagen door de Japanse Shigekix.

Daarmee zit het breakingtoernooi erop. Bij de vrouwen greep de Nederlandse India Sardjoe gisteren net naast de bronzen medaille: ze werd vierde nadat ze in de wedstrijd om het brons had verloren van de Chinese '671'.

Op het Place De La Concorde zagen toeschouwers de afgelopen twee dagen hoe groot de saamhorigheid binnen de wereld van het breaken, in de volksmond breakdancing genoemd, is. Zo moedigden deelnemers elkaar aan en vierden ze gewonnen medailles samen met de andere B-boys en B-girls.

Vooralsnog was dit de eerste en meteen laatste keer dat breaking op de Spelen te zien is. De sport is niet opgenomen in het olympische programma van 2028, als de Spelen in Los Angeles worden gehouden.

Atletiek | Terugkijken: de zilveren race van de 4x400 estafettevrouwen

Estafettevrouwen pakken zilver achter onaantastbaar VS op 4x400 meter

Boksen | Omstreden Lin wint boksmedaille

De Taiwanese omstreden boksster Lin Yu-ting heeft de gouden medaille in de wacht gesleept. De lichtgewicht boksster wist in de finale af te rekenen met de Poolse Julia Szeremeta: 5-0.

Lin is omstreden dit toernooi omdat ze in 2023 nog werd gediskwalificeerd tijdens de WK in New Delhi, omdat ze niet voldeed aan de deelnameregels van de International Boxing Association (IBA). De IBA werd vorig jaar juni door het IOC buitenspel gezet wegens corruptie. Volgens de IBA zou ze niet door een geslachtstest zijn gekomen. Op sociale media gaan daarom veel geruchten over het geslacht van de boksster.

Het IOC steunde de Taiwanese dit toernooi juist en liet de boksster meedoen aan het toernooi. Het IOC neemt geen DNA-tests af, zo'n test is noodzakelijk om te constateren wat het biologische geslacht is van een sporter.

Eerder wist ook de Algerijnse Imane Khelif het goud te veroveren in de klasse tot 66 kilogram. Ook zij kwam in opspraak omdat ze niet door de geslachtstest was gekomen van de boksbond.

Lin Yu-ting

Basketbal | Verenigde Staten op voorsprong na eerste kwart

Het eerste kwart zit erop. De Verenigde Staten staan met 20-15 voor tegen Frankrijk.

Wat mooie plaatjes:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Atletiek | Kipyegon gaat vriendin Hassan aanmoedigen bij marathon

Kipyegon na goud op 1.500 meter: 'Hoop op marathonmedaille voor Sifan Hassan'

Basketbal | Frankrijk en Verenigde Staten in finale

Basketbalminnend Frankrijk had zich geen mooiere finale kunnen voorstellen. De nationale ploeg neemt het zo in de eindstrijd op tegen het sterrenensemble van de Verenigde Staten.

De wedstrijd is live te volgen op onze website.

Wat feiten op een rij:

  • In Tokio ging de finale ook tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. Laatstgenoemde won toen met 87-82
  • De Verenigde Staten zijn 16-voudig en regerend olympisch kampioen
  • Frankrijk won op de vorige Spelen zilver en deden dat twee keer eerder
  • De Amerikaanse Kevin Durant gaat voor zijn vierde gouden olympische medaille. Daarmee zou hij de meest succesvolle olympische basketballer ooit worden.
  • De Verenigde Staten kenden een vrijwel vlekkeloos toernooi en hadden het alleen in de halve finale tegen Servië lastig
  • Met zijn 2,24 meter is de Franse Victor Wembanyama de langste speler van het olympisch basketbaltoernooi

Road to the final: hoe het sterrenensemble van de Verenigde Staten de finale haalde:

Zo kwam het Amerikaanse dreamteam in de basketbalfinale

Atletiek | Wat een mooi toetje! Nederland pakt zilver op estafette

Wauw! Een prachtig toetje voor Nederland. Een zilveren plak wordt binnengesleept door Peeters, Bol, Klaver en De Witte tijdens de 4x400 meter estafette. De Amerikanen zijn veel en veel te snel voor de rest van het veld, maar daarachter zorgt Femke Bol uiteindelijk weer met een prachtige eindsprint voor een nieuwe medaille voor de Nederlandse ploeg.

Ze gaat over Groot-Brittannië heen en stelt het zilver veilig.

Estafettedames pakken zilver

Synchroonzwemmen | Brons voor tweelingzussen De Brouwer

Tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer pakken de bronzen medaille in het synchroonzwemmen. Voor aanvang van de vrije kür van vanavond lag het duo al op medaillekoers en de zusjes noteren met 293,6897 de tweede score op dit onderdeel, achter het tweetal uit Groot-Brittannië.

Het goud is voor een Chinees duo, de Britten pakken het zilver.

De Nederlandse tweelingzussen De Brouwer werden vooraf gezien als een van de kanshebbers op een medaille en maakten de verwachtingen knap waar. Op de Olympische Spelen in Tokio eindigden de 25-jarige zussen nog als negende in de finale, maar op de WK van dit jaar verrasten ze met zilver. Op de EK wonnen De Brouwer en De Brouwer twee keer goud.

Atletiek | Het toetje staat op punt van beginnen

Het toetje van de avond, de 4x400 meter estafette bij de vrouwen, staat op het punt van beginnen. Nederland met Bol, Klaver, Peeters en De Witte zou graag een gouden medaille pakken. Alleen is er flinke concurrentie van de Verenigde Staten. Ook Groot-Brittannië moeten we niet uitsluiten.

Als alles goed gaat, moet er een medaille inzitten. Welke kleur gaat het worden?

De 'gouden' vrouwen van Oranje?

Atletiek | Nieuw-Zeelandse Kerr pakt hoogspringgoud

Vlak na de spectaculaire estafetterace komt er ook een einde aan die andere enerverende strijd: de mannenfinale bij het hoogspringen. Het goud is voor de Nieuw-Zeelandse Hamish Kerr, die in een soort 'jump off' afrekent met de Amerikaanse Shelby McEwen.

Het lukt McEwen niet om over 2,36 meter te springen, faalt vervolgens ook als de lat twee centimeter lager ligt, om vervolgens te zien hoe Kerr met een sprong over 2,36 meter het goud pakt.

Kerr toont zich daarna overigens ook een verdienstelijk hardloper: met een grote lach steekt hij moeiteloos het grasveld over.

Atletiek | Verenigde Staten klopt Botswana in 4x400 mannen

Na een geweldige race vol spektakel weet de Verenigde Staten het goud veilig te stellen in de 4x400 meter bij de mannen. Dat doen de Amerikanen in een olympisch record (2:54,43). Botswana kwam nog heel dichtbij, maar de Amerikaanse slotloper, Rai Benjamin, heeft net genoeg over.

Het brons gaat naar Groot-Brittannië.

Atletiek | De opstelling voor de 4x400 meter is bekend

De opstelling voor de 4x400 meter-finale is bekend. Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol proberen straks de Verenigde Staten te verslaan in de strijd om het goud. Daarmee zijn er twee wijzigingen ten opzichte van de halve finale. Eveline Saalberg en Myrthe van der Schoot maken plaats voor Peeters en Bol.

Atletiek | Terugkijken: olympisch record Kipyegon

Faith Kipyegon verovert na 2016 in Rio en 2021 in Tokio ook in Parijs olympisch goud op de 1.500 meter. De Keniaanse doet dat in een olympisch record: 3.51,29.

Kipyegon heerst op de 1.500 meter, derde olympisch goud op rij

Synchroonzwemmen | Tweelingzussen De Brouwer moeten nog

De vrije kür duetten is al sinds 19.30 uur onderweg, maar tweelingzussen Bregje en Noortje de Brouwer moeten nog in actie komen. Ze gaan als zestiende (van zeventien) duo het water in, na een tweetal uit Groot-Brittannië.

Na de technische oefening van gisteren liggen de Nederlandse tweelingzusjes op medaillekoers, maar de voorsprong op de Britten is miniem.

Atletiek | Meer lezen: Visser en Foppen

Meer lezen over de hordenfinale van Nadine Visser en de race over 5.000 meter van Mike Foppen? Dat kan hier.

Atletiek | Foppen dertiende op 5.000 meter: 'Vier het als een overwinning'

Breaking | Ook Lee uitgeschakeld

Ook B-boy Lee is uitgeschakeld. Hij verliest van de Canadees Phil Wizard: 19-8.

Breaking | Nu Lee in kwartfinale

Nu is het de beurt aan Lee, die tegenover Phil Wizard staat.

Breaking | Menno uitgeschakeld

Het lukt B-boy Menno niet om zich te plaatsen voor de halve finales van het toernooi. De Japanse Shigekix is veel te sterk en ontvangt 22 punten, tegenover de vijf voor Menno.

Atletiek | Kipyegon wint in olympisch record de 1.500 meter

Faith Kipyegon heeft de 1.500 meter op haar naam geschreven. De Keniaanse atlete kwam in de finale tot een olympisch record: 3.51,29.

Ze kaapte daarmee het goud weg voor de Australische Jessica Hull (3.52,56) en de Britse Georgia Bell (3.52,61).

Kipyegon

Breaking | Menno nu in kwartfinale

B-boy Menno betreedt het veld voor zijn battle tegen de Japanse Shigekix.

Atletiek | Jakob Ingebrigtsen wint 5.000 meter, Foppen dertiende

De Noor Jakob Ingebrigtsen wint de finale van de 5.000 meter. En dat doet de favoriet ook met overmacht in een tijd van 13.13,66. Hij heeft meters voorsprong op de achtervolgende groep, waarin de Keniaan Ronald Kwemoi tweede wordt en de Ethiopiër Biniam Mehary het brons grijpt.

De uitgeputte Mike Foppen komt als dertiende over de finish. Hij loopt een tijd van 13.21,56. Dat is toch ruim 15 seconden langzamer dan zijn eigen Nederlands record.

Ingebrigtsen

Baanwielrennen | Van de Wouw naar de halve finale!

Wat een topprestatie van Hetty van de Wouw, ze plaatst zich voor de halve finale van het sprinttoernooi. Ook in de tweede heat rekent ze makkelijk af met de Britse Sophie Capewell.

Morgen is de Nederlandse vanaf 11.22 uur weer te zien op de wielerbaan, want dan is de halve finale.

Atletiek | Terugkijken: Visser net naast podium op 100 meter horden

Nadine Visser eindigt als vierde in de olympische finale op de 100 meter horden. Masai Russell (VS) wint het goud na een fotofinish.

Visser sprak na afloop van een "zure plek", hoewel ze aangeeft ook trots te kunnen zijn. Lees meer.

Baanwielrennen | Van de Wouw bezig met tweede heat

Van de Wouw is begonnen aan haar tweede heat. Wint ze deze, dan zit ze in de halve finale.

Breaking | Lee en Menno in kwartfinales

B-boys Lee (volledige naam Lee-Lou Demierre) en Menno (volledige naam Menno van Gorp) staan in de kwartfinales van het toernooi.

Menno won al zijn groepsduels en is een serieuze kandidaat voor een (gouden) medaille. In de kwartfinale treft hij om 20.15 uur de Japanse Shigekix.

In de halve eindstrijd staat de 35-jarige Rotterdammer mogelijk tegenover de andere Nederlandse deelnemer, Lee. Die plaatste zich als tweede in zijn groep voor de kwartfinales en komt om 20.23 in actie tegen de Canadees Phil Whizard.

Voetbal | Meer lezen: Verenigde Staten winnen voetbalfinale

De Verenigde Staten hebben de olympische voetbalfinale bij de vrouwen gewonnen. In het Parc des Princes was een doelpunt van Mallory Swanson, vlak na rust, voldoende voor het goud (0-1). Brazilië moest in de afscheidswedstrijd van Marta genoegen nemen met zilver.

Sterspeelster Marta begon op de bank na het uitzitten van een schorsing. De 38-jarige Braziliaanse kreeg in het groepsduel met Spanje (2-0 nederlaag) rood na een onbesuisde overtreding. De zesvoudig wereldvoetbalster van het jaar speelde in Parijs haar laatste grote toernooi. Hoewel ze hoopte op een afscheid met goud, bleek zilver het hoogst haalbare.

Atletiek | Foppen van start

Mike Foppen is gestart in de finale van de 5.000 meter.

Mike Foppen

Baanwielrennen | Van de Wouw zo in kwartfinales

Baanwielrenster Hetty van de Wouw heeft de eerste race in de kwartfinales van de individuele sprint gewonnen. Tegenstander is Sophie Capewell uit Groot-Brittannië.

Van de Wouw begint zo aan de tweede race tegen Capewell. Ze moet uiteindelijk twee keer winnen om zich te plaatsen voor de halve finales.

Atletiek | Op naar de volgende finale, die van Mike Foppen

Op naar de volgende finale, die van de 5.000 meter bij de mannen. Daar zien we Mike Foppen in de baan. Daar zag het tijdens de serie niet naar uit, want Foppen leek de finale door een valpartij niet te halen. Maar doordat hij niet door eigen toedoen onderuit ging, werd hij alsnog toegevoegd aan de finale.

We gaan dus een mooie strijd zien om de medailles en we zijn ook benieuwd hoever de Nijmegenaar gaat komen in die finale.

Mike Foppen valt

Atletiek | Visser: 'Vierde is een zure plek'

Nadine Visser baalt van haar vierde plek. "Dit is heel zuur. Ik ben in supervorm. Ik dacht mee te kunnen strijden om de medailles. Het scheelt gelukkig maar niet een honderdste, maar ik voel dat de winnende tijden ook in mij zitten. Ik kan nu trots zijn dat het zo goed gaat, maar dat komt later. Het balen overheerst nu."

Nadine Visser

Synchroonzwemmen | Tweelingzussen De Brouwer in vrije kür duetten

Tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer beginnen vandaag aan de vrije kür duetten, na de technische oefening het tweede en laatste onderdeel van het toernooi.

Ze komen om als zestiende koppel (van zeventien) in actie. Ze sloten hun eerste dag gisteren uitstekend af en liggen op medaillekoers.

De twee verzamelden 264,7066 punten en staan 12,0801 achter de Chinese leiders Wang Liuyi en Wang Qianyi, de wereldkampioenen vrije kür.

Op dat WK pakte de Nederlandse tweeling een historische zilveren medaille achter het Chinese koppel.

Hoewel ze op medaillekoers liggen, is de tweeling nog allerminst zeker van een olympische plak. De zussen De Brouwer staan namelijk minder dan een punt voor het Britse koppel, dat vierde staat.

Atletiek | Visser loopt heel goed, maar pakt net geen medaille

Oei, oei, oei! Wat was Nadine Visser goed weg. Ze liep bijna tachtig meter aan de leiding, maar toen kwam de concurrentie langszij. Visser wordt met 12.43 uiteindelijk vierde. Het goud gaat naar de Amerikaanse Masai Russell, voor de Franse Cyréna Samba-Mayela en de Puerto Ricaanse Camacho Quinn.

Russell

Atletiek | Daar is ze!

Daar is Visser!

Nadine Visser

Atletiek | Visser in finale 100 meter horden

Nadine Visser begint zo aan haar 100 meter hordenfinale in Parijs. De Nederlandse kwakkelde de laatste jaren met blessures en haar vorm, maar gaat in Frankrijk tot nu toe zeer voortvarend.

In de finale wacht alleen wel flink wat tegenstand voor de 29-jarige Nederlandse, onder wie de Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn en Devynne Charlton uit de Bahama's. In 2021 stond Visser ook in de finale, maar toen werd ze vijfde.

Nadine Visser in de halve finale

Baanwielrennen | Van de Wouw wint overtuigend

Van de Wouw blijft een supertoernooi rijden. Ze weet ook de eerste kwartfinale tegen Capewell overtuigend te winnen. Straks volgt de tweede heat om de halve finaleplaats veilig te stellen.

Van de Wouw wint

Baanwielrennen | Van de Wouw nu in actie

Hetty van de Wouw is nu begonnen aan haar kwartfinale tegen Sophie Capewell. Van de Wouw moet twee heats winnen voor een plek in de halve finale.

Van de Wouw tegen Capewell

Baanwielrennen | Van de Wouw zo weer op de baan

Hetty van de Wouw komt zo weer op de baan. 'Hetty Rakettie' rijdt in de vierde kwartfinale van het sprinttoernooi.

Het baanwielrennen is te volgen via dit blog, maar ook via deze stream.

IOC-voorzitter Bach stopt

IOC-voorzitter Thomas Bach stopt volgend jaar. Dat heeft hij bekend gemaakt. "De Olympische Spelen zijn het beste gediend met een verandering in leiderschap", zei de 70-jarige Bach. De Duitser leidt het IOC sinds 2013 en daardoor zou zijn voorzitterschap volgend jaar sowieso ten einde komen. Dit omdat er in de regels is opgenomen dat een voorzitter maximaal 12 jaar in dienst mag zijn.

Leden vroegen hem om de regels te wijzigen, zodat hij in de functie kon blijven. Maar dat gebeurt niet. Bach vindt dat het IOC een leider nodig heeft die het comité door een steeds digitalere en politiekere wereld kan sturen. "Nieuwe tijden vragen om nieuwe leiders", zei Bach tegen de IOC-leden in Parijs.

IOC-voorzitter Bach stopt

Voetbal | Verenigde Staten wint finale

De voetbalsters van de Verenigde hebben de finale met 1-0 gewonnen van Brazilië. Aanvalster Mallory Swanson maakte in de 57ste minuut de openingstreffer en de Verenigde Staten gaven die voorsprong niet meer uit handen.

De Braziliaanse bondscoach Arthur Jose Ribas Elias greep vlak na de goal in en bracht Marta binnen de lijnen, de 38-jarige aanvalster waarop de Braziliaanse fans de hele wedstrijd hadden gewacht. Ze kon niet voor een ommekeer zorgen.

Met de verloren finale komt er voor Marta een einde aan een imposante loopbaan waarin ze ruim tweehonderd interlands speelde en een recordaantal van 119 doelpunten noteerde. Op de Spelen was ze goed voor in totaal dertien goals, één minder dan recordhouder en landgenote Cristiane.

Ondanks al die treffers won Marta nooit een hoofdprijs met de nationale ploeg. Op de Spelen van 2004 en 2008 kwam ze met zilver nog het dichtstbij. Nu moet ze dus opnieuw genoegen nemen met het zilver.

Het is voor de VS de vijfde olympische titel in de geschiedenis, na 1996 (Atlanta), 2004 (Athene), 2008 (Peking) en 2012 (Londen). Voor bondscoach Emma Hayes is de winst een uitstekend begin van haar loopbaan als bondscoach. De 47-jarige manager verruilde het clubvoetbal deze zomer na ruim twintig jaar voor het bondscoachschap van de succesvolle Amerikaanse voetbalploeg.

Op de tribune zaten onder meer acteur Tom Cruise en voormalig voetbalster Megan Rapinoe. Ze staat bekend als voorvechtster van een gelijke beloning voor mannelijke en vrouwelijke voetbalsters en lhbti-rechten. Ze wordt alom beschouwd als de beste Amerikaanse voetbalster aller tijden. Vorig jaar ging ze met voetbalpensioen.

Baanwielrennen | Portugal wordt olympisch kampioen!

Wat een ontknoping. Portugal heeft een geweldige eindsprint in huis en sprint in de laatste ronde naar het goud. Italië met Elia Viviani wordt tweede en Denemarken het brons. Nederland speelt een bijrol in deze koppelkoers. Spektakel genoeg gezien, maar vanuit Nederlands perspectief viel deze wedstrijd heel erg tegen.

Portugal viert de zege in de koppelkoers

Baanwielrennen | Nog 4 rondes - Wie pakt het goud?

Wie pakt het goud? We gaan hard richting het einde. Wordt het Italië, Denemarken of Portugal?

Baanwielrennen | Nog 22 rondes - Valpartijen

Er zijn nu om de haverklap valpartijen op de baan. Viviani is onderuit gegaan namens Italië tijdens een wissel, België werd net onderuit gereden. Nederland heeft inmiddels aansluiting gevonden bij iets wat op een kopgroep lijkt, maar Van Schip en Havik krijgen geen 20 punten. Dat betekent dat een medaille ver weg lijkt.

Valpartij

Baanwielrennen | Nog 40 rondes - Nederland pakt punten

Jan Willem van Schip en Yoeri Havik pakken veel punten onderweg (en Van Schip botst ook nog met een Brit), maar aansluiten bij de grootste groep voor de twintig punten is nog altijd niet gelukt.

Het wordt heel spannend zo.

Baanwielrennen | Nog 53 rondes - Nederland gaat nu!

Daar gaat Nederland. Havik zet een harde sprint in om zo ook een ronde te pakken. Dat levert namelijk twintig punten op. En zo kunnen ze onderweg ook nog wat punten sprokkelen. Gaat Oranje dan wat dichter bij een medaille komen?

Havik/Van Schip

Baanwielrennen | Nog 62 rondes - We zien de Nederlanders niet

Er staan nog zes tussensprints op het programma en er zijn nog ongeveer zestig rondes te rijden. Nederland heeft nog altijd niet veel laten zien. Eén tussensprint werd gewonnen. Er moet nog wat gebeuren, mochten de regerend wereldkampioenen nog kans willen maken op een olympische medaille op dit onderdeel.

Voetbal | Verenigde Staten op voorsprong in finale

De voetbalsters van de Verenigde Staten staan met nog twintig minuten te gaan op een 1-0-voorsprong tegen Brazilië.

Na balverlies op het middenveld maakte Mallory Swanson in de tegenaanval de openingstreffer.

De Verenigde Staten liggen daarmee op koers voor de vijfde olympische titel in de geschiedenis. Ook in 1996 (Atlanta), 2004 (Athene), 2008 (Peking) en 2012 (Londen) pakten de Amerikaanse voetbalsters het goud.

Baanwielrennen | Nog 96 rondes - Ook Denemarken pakt een hele ronde

Ook Denemarken pakt een hele ronde en daardoor houdt het land zicht op winst in deze koppelkoers.

Tussenstand:

1. Italië 40 punten

2. Denemarken 32 punten

3. Spanje/Nieuw-Zeeland 13 punten

8. Nederland 6 punten

Baanwielrennen | Nog 113 rondes - Italië op kop

Elia Viviani, ook bekend van het wegwielrennen, is geen koekenbakker. Dat laat hij vandaag ook weer zien. Hij en Simone Consonni zijn goed bezig De Italianen hebben na de eerste 90 rondes de meeste punten al vergaard tijdens de tussensprints, maar rijden nu ook een hele ronde weg bij de rest. Dat levert ze twintig punten extra op.

Italië is dus ruim de koploper, Nederland is vooralsnog nergens te bekennen. Van Schip en Havik staan nu zevende.

Viviani

Breaking | Menno overtuigend naar kwartfinales

B-boy Menno wint ook zijn derde groepsduel overtuigend. Hij verslaat de Marokkaanse Billy met 2-0 en krijgt 17 punten. Billy krijgt er één van de jury.

Menno won ook zijn eerste twee battles overtuigend en kan zich dus met een goed gevoel richten op de kwartfinales. Daarin treft hij om 20.15 uur de Japanse Shigekix.

De 35-jarige Rotterdammer maakt vanavond serieus kans op een (gouden) medaille. In de halve eindstrijd staat hij mogelijk tegenover de andere Nederlandse deelnemer, Lee. Die plaatste zich als tweede in zijn groep voor de kwartfinales en komt om 20.23 in actie tegen de Canadees Phil Whizard.

Baanwielrennen | Nog 148 rondes - Na vijf sprints, vijf punten

Jan Willem van Schip en Yoeri Havik hebben na vijf (van de 20) tussensprints pas vijf punten verzameld. Daarmee staan de Nederlanders nu vooralsnog op een vierde plaats.

Breaking | Menno zo in laatste duel

Om 18.20 uur is het de beurt aan Menno van Gorp. In zijn laatste groepsduel treft de 35-jarige B-boy de Marokkaanse Billy.

Breaking | Lee naar kwartfinales

B-boy Lee wint zijn derde en laatste groepsduel met 2-0 van Fransman Lagaet. Daarmee gaat hij als tweede uit groep C door naar de kwartfinales.

Lee komt om 20.23 uur weer in actie en treft dan Phil Wizard uit Canada.

  • ANP
    Lee-Lou Demierre
  • ANP
    Lagaet

Baanwielrennen | Nog 180 rondes - We zijn onderweg

We zijn zojuist begonnen. Vanaf nu is het punten sparen voor Havik en Van Schip. Kunnen zij voor de volgende Nederlandse baanwielrenmedaille zorgen?

Breaking | Lee weer in actie

B-boy Lee komt op het Place de la Concorde het veld op voor zijn derde en laatste battle in de groepsfase. Hij treft de Fransman Lagaet.

Baanwielrennen | De koppelkoers gaat beginnen

De koppelkoers staat op het punt van beginnen. Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik zijn in dit onderdeel de regerend wereldkampioen. Maar dat zegt in deze wedstrijd niet zo heel veel, het wordt keihard werken voor de Nederlanders.

De baanwielrenners rijden tweehonderd rondes en lossen elkaar bij dit onderdeel continu af en proberen onderweg telkens bij tussensprints punten te verdienen.

Hoe zo'n koppelkoers werkt? Dat legt voormalig baanwielrenster Kirsten Wild je uit.

Rijden en rekenen: zo werkt de koppelkoers | NOS Sportschool met Kirsten Wild

Baanwielrennen | Deel kwartfinalisten keirin bekend

De eerste ronde op de keirin zit er bijna op. Alle vijf de heats zijn geweest en dus weten we nu wie zich rechtstreeks heeft geplaatst voor de kwartfinales. Die staan morgenochtend op het programma en beginnen om 11.29 uur.

Aan iedere heat deden zes baanwielrenners mee en alleen de snelste twee plaatsten zich direct voor de kwartfinales. De overige deelnemers komen later vanavond (19.21 uur) in actie in de herkansingen.

De huidige stand van zaken:

  • Lavreysen toont opnieuw goede vorm en laat de concurrentie ver achter zich
  • Hoogland heeft wat meer moeite, maar plaatst zich ook voor de kwartfinales

Verder zagen we een diskwalificatie van Mohd Awang, nadat hij te snel langs de derny was gegaan. De 36-jarige Maleisiër sluit zijn vijfde Olympische Spelen daarmee op vervelende wijze af.

Breaking | Menno van Gorp wint ook tweede battle

B-boy Menno wint ook zijn tweede battle. Hij verslaat de Taiwanese Quake met 2-0.

Om 18.08 uur begint Lee aan zijn laatste battle. Hij treft dan de Fransman Lagaet.

Menno komt om 18.20 uur weer het veld op voor zijn laatste battle en treft Billy uit Marokko.

Baanwielrennen | Lavreysen gaat er als een speer vandoor en wint

Lavreysen laat even aan de rest van het veld zien wie hier de allersterkste is. Met een enorm krachtige versnelling rijdt hij zo weg bij de rest van het veld. En daarin zaten geen koekenbakkers, met onder andere de Brit Jack Carlin.

Twee Nederlanders dus in de volgende ronde.

Lavreysen wint met overmacht

Baanwielrennen | Hoogland door naar volgende ronde

Jeffrey Hoogland moest er flink voor vechten onderweg (en een klein duwtje uitdelen), maar hij plaatst zich als tweede voor de volgende ronde in het keirintoernooi. Geen problemen dus nog voor de Nederlander.

Jeffrey Hoogland

Welkom terug!

Welkom terug in ons blog. Hier gaan we jou weer helemaal op de hoogte houden van alle sporten die er nog zijn vanavond tijdens de vijftiende dag van de Olympische Spelen.

Wil je weten wat er in het eerste deel van de dag is gebeurd? Dat lees je hier.