NOS Sport

Zilver voor Nederlandse estafettevrouwen achter onaantastbaar Verenigde Staten

De Nederlandse estafettevrouwen hebben als 'best of the rest' zilver gepakt op de 4x400 meter. Het Amerikaanse kwartet was al vanaf de eerste ronde veel te sterk voor de andere finalisten. Slotloopster Femke Bol bezorgde Nederland zilver.

Bol rondde goed werk van Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte af in een nieuw Nederlands record: 3.19,50, ruim vier seconden achter de Verenigde Staten.

Estafettevrouwen pakken zilver achter onaantastbaar VS op 4x400 meter

"Goud was vandaag onhaalbaar, dus we kunnen meer dan blij zijn met zilver", concludeerde Peeters. Het is de eerste olympische medaille op dit onderdeel voor de Nederlandse vrouwen, die regerend Europees en wereldkampioen zijn.

Teleurstellingen na goud

De vorige week gewonnen gemengde estafette over dezelfde afstand had de Nederlandse atletiekploeg veel vertrouwen gegeven. Maar op de individuele nummers was niet alles zoals gehoopt verlopen. Klaver miste na startproblemen in de halve finales de strijd om de medailles op de 400 meter.

Zilver op estafette 'maximaal haalbare', vindt ook Bol: 'Bijzondere afsluiter'

Bol ging vervolgens op de 400 meter horden in de strijd met Sydney McLaughlin-Levrone vol voor goud, maar eindigde met brons.

Op de slotavond van het olympische atletiektoernooi in het Stade de France kwam het opnieuw tot een treffen tussen Bol en McLaughlin-Levrone, al liep de olympisch kampioene als tweede Amerikaanse. McLaughlin-Levrone breidde het gat met de rest op imponerende wijze uit, terwijl Peeters daarachter streed om een plek in de top drie.

De Witte gaf het stokje in vierde positie door aan Bol, die met haar inmiddels kenmerkende eindsprint de Britten (brons) en Ieren aftroefde in de strijd om het zilver.

'Bijzonder om zo af te sluiten'

"Heel knap hoe Lieke zich ook weer heeft herpakt", zei Bol na het derde onderdeel dat zij deze Spelen afsloot met een medaille.

"Soms was het echt moeilijk", ging Bol verder. "We hebben haar zien balen, Cathelijn zien balen na de halve finale (400 meter horden) en mij zien balen. Het is niet altijd een makkelijke sport, maar het is zo mooi en bijzonder dat we dit met z'n allen zo kunnen afsluiten."

Ook Eveline Saalberg en Myrte van der Schoot, die in de series liepen in plaats van hordenloopsters Peeters en Bol, ontvingen een zilveren medaille.

Ook Amerikaans goud bij de mannen

Bij de mannen ging het goud op de 4x400 meter na een spectaculaire slotronde eveneens naar de Verenigde Staten, die wonnen in 2.54,44. Botswana nam verrassend het initiatief, maar werd ingehaald door de Amerikanen.

Amerikanen verslaan Botswana in spannende finale 4x400 meter

Letsile Tebogo, olympisch kampioen op de 200 meter, ging als slotloper van Botswana de strijd nog aan. Het Amerikaanse kwartet had met Raj Benjamin echter ook een laatste loper met olympisch goud op zak, hij won vrijdagavond de finale over 400 meter horden.

Benjamin hield het nog net vol tot de streep en vierde voor de tweede avond op rij feest in het Stade de France. Achter Botswana pakte Groot-Brittannië het brons.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl