Eugene Omalla, Femke Bol, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink
NOS Sport

Nederland pakt met sensationele Bol goud op 4x400 meter gemengde estafette

Dankzij een fenomenale eindsprint van Femke Bol heeft Nederland olympisch goud veroverd op de 4x400 meter gemengde estafette.

Met Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Bol pakte Nederland de titel in 3.07,43, een fractie boven het wereldrecord dat topfavoriet Verenigde Staten in de eerste ronde had gelopen.

Terugkijken: de fenomenale eindsprint van Bol naar olympisch goud op de 4x400m

Gisteravond kreeg de ploeg een domper te verwerken toen Liemarvin Bonevacia zich met een hamstringblessure moest terugtrekken uit het toernooi. Omalla nam zijn plek als eerste loper in. Met de woorden "geniet, het gaat spannend worden" stuurde Bonevacia zijn ploeggenoten de baan in.

Alles en iedereen voorbij

Slotloper Femke Bol begon op de vierde plaats aan de laatste ronde, achter de Verenigde Staten, België en Groot-Brittannië. In de laatste honderd meter haalde ze alle concurrenten bij, net als ze deed op de 4x400 meter bij de vrouwen op de WK vorig jaar in Boedapest.

In de slotmeters passeerde Bol in het Stade de France de Amerikaanse Kaylyn Brown. Daarmee bezorgde ze Nederland de negende gouden olympische atletiekmedaille.

Bekijk hieronder de reactie van de estafetteploeg:

Estafetteploeg kan ogen en oren niet geloven na gouden race

Drie jaar geleden bij de Spelen van Tokio stond de gemengde estafette voor het eerst op het olympisch programma. Nederland eindigde toen nipt als vierde, 14 honderdsten achter het brons van de Verenigde Staten.

Afgelopen jaar ging Bol bij de WK in Boedapest, opgejaagd door de Amerikaanse Alexis Holmes, vlak voor de streep onderuit, een val die Nederland een medaille kostte.

Bekijk hieronder de hele olympische finale op de 4x400m gemengde estafette:

Fenomenale Bol helpt Nederlands kwartet aan goud op 4x400m gemengde estafette

Bol is met Sifan Hassan de vaandeldrager van de Nederlandse atletiekploeg en maakt kans op nog twee medailles.

Ze is met de Amerikaanse Sydney McLaughlin gedeeld topfavoriete op de 400 meter horden (zondagochtend is de eerste ronde, de finale op donderdagavond 8 augustus) en loopt met onder anderen Klaver de 4x400 voor vrouwen (finale op zaterdag 10 augustus).

Hassan loopt in Parijs de 5.000 meter (finale op maandagavond), de 10.000 meter (vrijdagavond) de marathon (zondag 11 augustus).

Bekijk hieronder hoe de geblesseerde Bonevacia naar het succes van zijn ploeggenoten keek:

Geblesseerde Bonevacia uit zijn dak bij olympische titel van estafettelopers
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl