NOS Sport

Alfred uit Saint Lucia sprint met overmacht naar goud op 100 meter

Alfred grijpt goud op 100 meter voor Amerikanen Richardson en Jefferson

Julien Alfred (Saint Lucia) heeft de olympische titel veroverd op de 100 meter. Ze versloeg de Amerikaanse wereldkampioen Sha'Carri Richardson en pakte het goud in 10,72, de beste tijd van dit seizoen.

Alfred maakte met haar zege een einde aan de hegemonie van Jamaica, dat sinds 2008 altijd goud had gewonnen bij de vrouwen op de 100 meter. Ze gaf in de halve finales al een visitekaartje af en maakte haar status als favoriete meer dan waar. Alfred ging er als een speer vandoor en liep in het vervolg alleen maar uit.

Richardson gaf 0,15 toe en greep het zilver in 10,87. Het brons ging naar Richardsons landgenote Melissa Jefferson in 10,92. Alfred (23) debuteert in Parijs op het olympisch atletiektoernooi. Eerder dit jaar won ze titel op de 60 meter bij de WK indoor in Glasgow.

Bekijk hieronder de reactie van Alfred bij verslaggever Jeroen Stekelenburg en Dafne Schippers:

Schippers genoot van Alfred: 'Je bent een geweldig atleet'

De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce verscheen tot ieders verrassing niet aan de start in de halve finales. De reden van haar afwezigheid is niet bekend. Mogelijk kampt ze met een blessure.

Vrijdag had Fraser-Pryce tijdens de eerste ronde nog de gedeeld tweede tijd van het veld gelopen. Met 10,92 leek er geen vuiltje aan de lucht.

Fraser-Pryce (37) won in haar lange carrière al acht olympische medailles. Vier keer op rij stond ze op het podium van de 100 meter. In Peking (2008) en Londen (2012) greep ze de olympische titel, gevolgd door brons in Rio de Janeiro (2016) en zilver in Tokio (2020).

Ze had de eerste atleet kunnen worden die op vijf achtereenvolgende Spelen het podium haalt op hetzelfde onderdeel.

Vrijdag liep Fraser-Pryce nog een uitstekende tijd in de eerste ronde: 10,92

Het goud voor Alfred op de 100 meter was de eerste olympische medaille ooit voor Saint Lucia. Ook bij het hinkstapspringen was er een primeur. Thea LaFond veroverde met een persoonlijk record van 15,02 meter het goud en bezorgde haar land Dominica het eerste olympische succes in de historie.

Door het ontbreken van de geblesseerde veelvraat Yulimar Rojas, die sinds 2017 geen titeltoernooi meer had verloren, lag de strijd om het goud compleet open.

De 27-jarige LaFond, eerder dit jaar wereldkampioen indoor, sprong al in haar tweede poging verder dan 15 meter. Niemand kwam bij de volgende pogingen ook nog maar in de buurt van haar afstand. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts won het zilver, voor Jasmine Moore uit de Verenigde Staten.

LaFond bezorgt Dominica goud bij het hinkstapspringen

Bij het kogelstoten herhaalde Ryan Crouser zijn kunstje van Rio de Janeiro en Tokio. De Amerikaan, ook tweevoudig wereldkampioen, stootte 22,90 meter en pakte daarmee zijn derde olympische titel op rij.

Ook het zilver ging voor de derde keer op rij naar dezelfde atleet. Crousers landgenoot Joe Kovacs kwam tot 22,15. Het brons ging in tegenstelling tot goud en zilver wel naar een ander dan bij de vorige twee Spelen. Tom Walsh uit Nieuw-Zeeland noteerde drie ongeldige pogingen. De Jamaicaan Rajindra Campell is zijn opvolger.

Kogelstoter Crouser voltooit olympische trilogie en pakt opnieuw goud
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl