NOS Sport

IJzersterke Roosen vierde op olympische tienkamp in Nederlands record

Roosen knap vierde op de tienkamp in een Nederlands record

Tienkamper Sven Roosen is knap vierde geworden bij zijn olympisch debuut. Roosen noteerde met 8.607 punten een Nederlands record. Hij verbeterde op vier onderdelen zijn persoonlijk record.

Roosen stond na de eerste dag op de negende plek. Op dag twee ging het nog beter en maakte hij onder meer op de afsluitende 1.500 meter veel goed. Een medaille bleef buiten bereik, maar de prestatie van Roosen is wel de beste prestatie ooit van een Nederlandse tienkamper op de Spelen.

"Ik had nooit verwacht dat ik op een vierde plek zou eindigen, dit slaat helemaal nergens op", zegt Roosen, die niet baalt van het missen van een medaille op slechts één plaats.

"Mijn ondergrens is gewoon gigantisch hoog, dan verleg je je bovengrens ook automatisch", verklaart Roosen zijn succes.

Roosen na vierde plaats: 'Onwerkelijk, ik wilde vooral plezier maken'

De Noor Markus Rooth veroverde met 8.796 punten het goud. Rooth (22) nam de leiding na het negende onderdeel, speerwerpen, over van de Duitser Leo Neugebauer, die het zilver won.

Blessure en missers bij het polsstokhoogspringen

Grote namen haakten voor en tijdens de tienkamp af in de strijd om de medailles. De Fransman Kevin Mayer, goed voor twee keer olympisch zilver en twee wereldtitels, had voor eigen publiek willen schitteren, maar meldde zich eerder deze week af met een hamstringblessure.

Titelverdediger en wereldrecordhouder Damian Warner stond op de tweede plaats na zeven onderdelen, maar was kansloos voor een medaille na drie foutsprongen bij het polsstokhoogspringen. Hetzelfde overkwam de Noor Sander Skotheim, op dat moment de nummer drie in het klassement.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl