Estafetteploeg nog zonder Bol naar finale, Vetter staakt zevenkamp met blessure

Nederlandse estafetteploeg plaatst zich nog zonder Bol voor finale 4x400 meter

De Nederlandse estafetteploeg heeft zich op de Olympische Spelen nog zonder Femke Bol geplaatst voor de finale van de 4x400 meter. Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte liepen in de tweede heat van de series naar een tweede tijd van 3,25,03 minuten, even achter Jamaica.

De Nederlandse ploeg bleef op de fotofinish vlak voor Ierland (3,25,05), dat derde werd. De eerste drie landen van beide heats plaatsten zich automatisch voor de finale.

Klaver over uitschakeling op 400 meter: 'Heb een klein gebroken hartje'

Saalberg kwam als starter overduidelijk tekort in haar laatste meters. Daarna gaf Klaver flink gas en bracht Nederland terug naar de tweede plaats in de race. Van der Schoot liep goed en behield die plek in het veld en De Witte hield ook stand.

Femke Bol

Bol mocht uitrusten van bondscoach Laurent Meuwly na haar derde plaats in de olympische finale van de 400 meter horden. Van der Schoot was Bols vervanger en maakte zo haar olympisch debuut.

Morgen tijdens de finale (21.22 uur) is de verwachting dat Bol wel aansluit bij de ploeg.

Zevenkamp

Voor Anouk Vetter zit de zevenkamp erop. De 31-jarige Amsterdamse die op de vorige Spelen nog zilver won, heeft besloten om vrijdagmiddag niet meer mee te doen aan het speerwerpen en de 800 meter. Ze kampt met een blessure aan haar hamstring.

Vetter kwam vrijdagochtend bij het verspringen nog wel tot een sprong van 6,12 meter.

Vetter emotioneel na opgave in zevenkamp: 'Het is gewoon shit'

Sofie Dokter zakt na de onderdelen verspringen en speerwerpen een plekje, naar de zesde stek in het klassement. De 21-jarige atlete sprong vrijdagochtend in haar eerste poging naar 6,26 meter, 5 centimeter boven haar persoonlijke record. Bij het speerwerpen kwam ze met haar beste worp tot 42,46 meter.

Na de eerste dag van de zevenkamp zag Dokter zichzelf verrassend terug op de vijfde plaats. De olympisch debutante was daarmee tevens de beste Nederlandse na vier onderdelen (100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten en 200 meter).

Zevenkampster Oosterwegel tweede bij speerwerpen met worp van 52,39 meter

Emma Oosterwegel bleef met 5,68 meter ver achter bij het verspringen. Bij het speerwerpen liet ze zich van haar beste kant zien door 52,39 meter te werpen, de een na beste poging van deze zevenkamp. Daardoor steeg ze van de veertiende naar de achtste plek.

Vanavond volgt het laatste onderdeel: de 800 meter, vanaf 20.15 uur. De strijd om het goud en zilver gaat tussen de Belgische Nafissatou Thiam en de Britse Katarina Johnson-Thompson. Dokter en Oosterwegel maken misschien nog wel een kansje op het brons.

Visser naar finale 100 meter horden

Net als op de Spelen van Tokio heeft Nadine Visser zich geplaatst voor de finale van de 100 meter horden. In haar heat (de tweede van de drie in totaal) liep de 29-jarige atlete uit Hoorn naar de tweede plek in een tijd van 12,43 seconden - 0,07 boven haar persoonlijk record. De snelste twee per heat plaatsen zich direct voor de eindstrijd.

Maayke Tjin-A-Lim kwam tekort in de halve finales. Ze rende naar de zevende plaats, met een tijd van 13,03 seconden, en is uitgeschakeld.

Graag hoort de NOS wat jij als bezoeker van de Olympische Spelen-sectie vindt en hoe we deze in de toekomst kunnen verbeteren. Zou jij ons willen helpen door een aantal vragen te beantwoorden? Klik hier voor de vragenlijst.