NOS SportAangepast

Visser net naast podium op 100 meter horden, bijrol Foppen op 5.000 meter

Visser net naast podium op 100 m horden, Russell spurt naar goud

Nadine Visser heeft in een zinderende olympische finale over 100 meter horden net naast de medailles gegrepen. De 29-jarige Nederlandse atlete toonde topvorm en streed serieus mee om de winst, maar werd in het laatste deel ingehaald en finishte als vierde.

De Amerikaanse Masai Russell spurtte naar het goud in 12,33 seconden, een honderdste voor Française Cyréna Samba-Mayela. Titelverdedigster Jasmine Camacho-Quinn (12,36) moest ditmaal genoegen nemen met het brons.

'Zure plek'

"Ik ben in supervorm en liep echt voor een medaille", zei Visser, die in Tokio (2021) als vijfde eindigde en dit jaar haar persoonlijk record uit 2021 met 0,15 aanscherpte tot 12,36. "Na de halve finales dacht ik echt mee te kunnen strijden en beter te lopen dan ooit."

'Supervorm' levert hordenloopster Visser net geen medaille op: 'Zure plek'

Maar de kleine verbetering die ze nog nodig had om de stap te maken naar een podiumplaats, kwam er niet. Visser startte uitstekend, maar liep net als in de vorige ronde 12,43 en sprak van "een zure plek".

"Dat ik dezelfde tijd liep als in de halve finale, valt een beetje tegen. Nu is het balen, al kan ik ook trots zijn. Maar dat komt later, denk ik."

Bijrol Foppen, goud Ingebrigtsen

Mike Foppen kon laat in de finale niet mee in het grote geweld op de 5.000 meter en werd dertiende. Het begon kalm, maar op de laatste kilometers werd de finale hard gemaakt door de drie Ethiopiërs, maar uiteindelijk gewonnen door Jakob Ingebrigtsen.

De Noor werd drie jaar geleden in Tokio olympisch kampioen op de 1.500 meter, maar kwam eerder deze week op die afstand tekort voor een medaille. Op de vijf kilometer voegde hij toch maar weer een mondiale titel toe aan zijn imposante palmares.

Ingebrigtsen won in 13.13,66, ruim voor de Keniaan Ronald Kwemoi (13.15,04). Grant Fischer pakte het brons door te profiteren van de inzinking bij Biniam Mehary, de beste van de Ethiopiërs.

"Ik vier het gewoon lekker als een overwinning", zei Foppen na zijn race. De finaleplaats kwam "als een cadeautje", zei de 27-jarige Nijmegenaar.

Foppen hoopte in de series te kunnen laten zien in de finale thuis te horen, maar bereikte de eindstrijd uiteindelijk omdat hij in de series niet kon finishen door een valpartij. Zaterdagavond liet hij zien lang goed mee te kunnen met de absolute top. "Deze ervaring gaat me heel veel opleveren in komende wedstrijden."

Kipyegon blijft heersen

Op de 1.500 meter kon opnieuw niemand tornen aan de machtige Faith Kipyegon. De Keniaanse atlete won voor de derde keer op rij olympisch goud en deed dat in een olympisch record: 3.51,29. Maandag pakte Kipyegon ook al zilver op de veelbesproken 5.000 meter, net voor Sifan Hassan.

De verrichtingen op de marathon van haar concurrente gaat Kipyegon zondagochtend zeker volgen: "Ik hoop op een medaille voor Sifan."

Emmanuel Wanyonyi was eerder op de avond de sterkste in de finale van de 800 meter. In een persoonlijk record van 1.41,19 bezorgde hij Kenia het vijfde olympisch goud op deze afstand.

De Canadees Marco Arop werd op de lijn geklopt door Wanyonyi en moest genoegen nemen met zilver. Topfavoriet Djamel Sedjati uit Algerije begon te laat aan zijn inhaalrace, maar sprintte toch nog naar een bronzen medaille.

Bekijk hier ook de ontknopingen van het hoogspringen (mannen) en speerwerpen (vrouwen):