Fred Kerley en Kenneth Bednarek bespreken wat er mis ging.
NOS Sport

Goud voor Canadese sprinters na geblunder VS, Paulino neemt record af van Perec

De Canadese estafettelopers zijn in Parijs verrassend olympisch kampioen op de 4x100 meter geworden. Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney en Andre De Grasse profiteerden optimaal van het gepruts bij de Verenigde Staten.

De Amerikanen konden als altijd een indrukwekkend sprintkwartet opstellen, maar niet voor het eerst ging het mis. 24 jaar geleden was er in Sydney voor het laatst goud voor de Verenigde Staten op dit onderdeel.

In het Stade de France ging het al bij de eerste wissel mis: startloper Christian Coleman botste vol op landgenoot Kenneth Bednarek, die moest wachten nadat hij te vroeg vertrok. Ook de andere wissels van de Amerikanen, die het moesten doen zonder de zieke Noah Lyles, verliepen allesbehalve vlekkeloos.

Amerikaanse sprinters botsen op elkaar, goud voor Canada op 4x100 meter

De Canadezen, in 1996 ook de beste en wereldkampioen in 2022, kwamen na 37,50 over de meet. Dat was een fractie rapper dan Zuid-Afrika (na Nigeria in 1992 het tweede Afrikaanse land met een plak) en Groot-Brittannië.

Paulino loopt Perec uit de boeken

Marileidy Paulino bezorgde de Dominicaanse Republiek goud op de 400 meter. Met haar machtige overwinning (48,17 seconden) nam Paulino in Parijs het 28 jaar oude olympisch record af van Française Marie-Jose Perec, die tijdens de openingsceremonie het olympisch vuur aanstak met judogrootheid Teddy Riner.

Paulino dicteert 400 meter finale en neemt olympisch record af van Perec

Het zilver ging naar Salwa Eid Naser (Bahrein), die in 48,53 voor de Poolse Natalia Kaczmarek (48,98) eindigde. In het zog van Paulino liepen alle acht finalisten de volle ronde binnen 50 seconden, dat was nooit eerder in een race gebeurd.

Hordengoud Benjamin

Rai Benjamin pakte olympisch goud op de 400 meter horden. Waar bij de vrouwen op dit onderdeel lang uitgekeken werd naar de strijd tussen Femke Bol en Sydney McLaughlin-Levrone, stonden bij de mannen zelfs drie favorieten aan de start.

Karsten Warholm, Benjamin en Alison Dos Santos hebben (in die volgorde) de snelste tijden ooit op hun naam staan en dus waren de verwachtingen hooggespannen.

Benjamin klopt Warholm en Dos Santos in titanenstrijd op 400 meter horden

De 27-jarige Amerikaan was op het moment suprême met 46,46 een flink stuk sneller dan zijn grote concurrenten uit Noorwegen en Brazilië.

Titelverdediger en drievoudig wereldkampioen Warholm stortte aan het eind in, maar pakte met 47,06 nog wel het zilver voor Dos Santos.

Diaz onttroont Pichardo

Titelverdediger Pedro Pichardo werd in de finale van het hinkstapspringen op dramatische wijze afgetroefd door olympisch debutant Jordan Diaz, die met het goud zijn land Spanje de eerste medaille ooit bezorgde op dit onderdeel.

Pichardo dacht de beste sprong van Diaz (17,86 meter) met zijn laatste poging te overtreffen, maar zeeg teleurgesteld naar de grond toen hij zag vijf centimeter tekort te komen.

Spaanse surprise in finale hinkstapspringen: Diaz stoot Pichardo van de troon
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl