NOS Sport

Tebogo verrast met goud op 200 meter, Pakistaan Nadeem tovert met speer

Tebogo verschalkt Lyles en pakt olympische titel op 200m

Letsile Tebogo uit Botswana heeft verrassend de olympische titel veroverd op de 200 meter. Tebogo greep het goud in 19,46 en verwees de Amerikaan Kenneth Bednarek (19,62) naar de tweede plaats.

Bij het speerwerpen bezorgde Arshad Nadeem Pakistan de eerste gouden medaille in veertig jaar. Nadeem wierp in zijn tweede poging maar liefst 92,97 meter en troefde daarmee de Indiase titelverdediger en wereldkampioen Neeraj Chopra af.

Brons voor Lyles, die liep met corona

Noah Lyles, afgelopen zondag winnaar van de 100 meter, pakte net als drie jaar geleden in Tokio het brons. Lyles werd drie keer op rij wereldkampioen op de dubbele sprintafstand, maar finishte in 19,70 en moest daarmee 24 honderdsten toegeven op Tebogo.

De Amerikaan kwam er geen moment aan te pas, verliet de baan in een rolstoel en maakte na daarna bekend dat hij positief had getest op corona.

Noah Lyles

Een jaar geleden pakte Tebogo, vlaggendrager van Botswana bij de openingsceremonie, op de 200 meter WK-brons. Hij bezorgde zijn land de eerste olympische titel in de historie.

Op de olympische 100 meter in Parijs werd Tebogo zesde.

Bekijk hieronder de reactie van Tebogo:

Tebogo trots op eerste goud voor Botswana: 'Steun in de rug voor heel Afrika'

Speerwerper Nadeem, vorig jaar tweede op de WK in Boedapest, kwam dit jaar amper in actie maar kreeg het publiek bij zijn tweede poging op de banken met zijn olympisch record. Chopra won het zilver voor Anderson Peters uit Granada.

Pakistan won in totaal elf olympische medailles. Acht van die plakken werden behaald door de hockeyploeg (mannen), die in 1960, 1968 en 1984 goud won.

Speerwerper Nadeem bezorgt Pakistan in olympisch record weer eens goud

Bij het verspringen ging het goud naar Tara Davis-Woodhall. De Amerikaanse, dit jaar wereldkampioene indoor en zesde op de vorige Spelen, gaf de rest met 7,10 meter het nakijken.

Malaika Mihambo won in Tokio een gouden medaille, was ook daarna dominant, maar zag haar voorbereiding op deze Spelen door een blessure worden verstoord. De Duitse leek na het EK-goud in juni wel weer op tijd in vorm te zijn, maar kwam nu niet verder dan 6,98 meter en pakte daarmee zilver.

Verspringen én hinkstapspringen

Het brons was voor Jasmine Moore, die eerder ook brons bij het hinkstapspringen won. De Amerikaanse is daarmee na Tatjana Lebedeva (Rusland) de tweede atlete die op één editie op beide disciplines een medaille wint.

Davis-Woodhall troeft Mihambo af en pakt verspringgoud

Op de 110 meter horden greep Grant Holloway de titel. In de olympische finale van Tokio werd de Amerikaan verrassend geklopt werd door de Jamaicaan Hansle Parchment, die nu als achtste over de streep kwam. Holloway dook met 12,99 als enige onder de dertien seconden.

Daniel Roberts had de beste start in de finale, maar na enkele foutjes zoefde Holloway hem voorbij en liep hij weg. Het slot van Holloway was verre van goed, maar door het grote gat kwam het goud niet meer in gevaar.

De Amerikaan Roberts legde beslag op het zilver, voor de Jamaicaan Rasheed Broadbell.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl