NOS SportAangepast

Debutant Dokter vijfde na eerste dag op de zevenkamp, Johnson-Tompson leidt

Dokter vijfde na eerste dag op de zevenkamp, Vetter negende

Sofie Dokter staat bij de Olympische Spelen na de eerste dag van de zevenkamp op de vijfde plaats. Daarmee is de olympisch debutante de beste Nederlandse na vier onderdelen op de meerkamp.

Anouk Vetter, in Tokio drie jaar geleden winnaar van het zilver, staat negende na vier onderdelen. Ze gaf na de 200 meter, het laatste onderdeel van vandaag, aan drie weken geleden een scheurtje te hebben opgelopen in haar hamstring. "Het is een beetje een gevecht. Ik heb niet heel veel kunnen trainen, ik merk dat ik daarin nog niet helemaal vrij ben."

Vetter staat één plekje boven Emma Oosterwegel, die bij de vorige Spelen brons veroverde. Wereldkampioen Katarina Johnson-Thompson uit Groot-Brittannië leidt het klassement voor de Belgische Nafi Thiam, in 2016 in Rio de Janeiro en 2021 (Tokio) winnaar van olympisch goud.

Sterk debuut Dokter

Dokter kende een uitstekende eerste dag. Ze noteerde in de ochtend op de 100 meter horden en het hoogspringen haar beste seizoensprestatie en verbeterde daarna aan het begin van de avond bij het kogelstoten haar persoonlijk record (13,97 meter).

Dokter sluit eerste dag zevenkamp af als vijfde: 'Ben nergens teleurgesteld over'

Dokter was zelf dan ook zeer tevreden. "Ik vind het heel erg vet hier en eigenlijk gaat alles tot nu toe gewoon heel goed. Ik ben nergens teleurgesteld over."

"Het gaat niet allemaal vanzelf, ik moet ook wel hard mijn best doen. Bij het kogelstoten had ik het lastig, maar ik kwam er uiteindelijk wel. Dus dat is fijn." Ze sloot de eerste dag af met 23,73 op de 200 meter, slechts vijf honderdste boven haar persoonlijk record.

Oosterwegel kwam tot drie beste seizoensprestaties en een persoonlijk record bij het kogelstoten (14,54) op de eerste dag.

Voor Vetter was het "een strijd" om in Parijs aan de start te komen. "Dat heeft veel energie gekost, maar ik ben er trots op dat we het hebben gedaan. Ik had gehoopt mezelf wat meer te belonen, maar ik hoop dat er morgen een paar betere onderdelen bij zitten."

Bekijk hieronder de reacties van Vetter en Oosterwegel:

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl