Beeld van het WK boksen eerder dit jaar, georganiseerd door de IBA
NOS Sport

IOC neemt historisch besluit en zet internationale boksbond IBA buitenspel

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de erkenning van de mondiale boksbond IBA ingetrokken. De federatie heeft volgens het IOC niet voldaan aan de eis om hervormingen door te voeren op het gebied van integriteit en financieel beleid conform het zogeheten Olympisch Handvest.

Het IOC kwam donderdag tot dit besluit. In Lausanne stemden 69 IOC-leden voor, één tegen en er waren tien onthoudingen. Het is de eerste maal in de 129-jarige geschiedenis van het IOC dat een mondiale sportbond buitenspel wordt gezet.

Corruptie

De IBA werd vier jaar geleden al geschorst door het IOC. De federatie, geleid door de Rus Umar Kremlev, werd destijds beschuldigd van corruptie en problemen van zowel bestuurlijke, financiële als sportieve aard.

Het IOC ontnam de IBA daarop de organisatie van de olympische bokstoernooien van Tokio (2021) en Parijs (2024). Ondanks meerdere waarschuwingen slaagde de IBA er niet in de problemen dusdanig op te lossen dat de schorsing werd opgeheven.

Umar Kremlev

Kremlev verklaarde zich niet de les te laten lezen door het IOC. Zo verlengde hij recent het sponsorcontract van de IBA met het omstreden Russische gasbedrijf Gazprom. Tijdens de WK in Mumbai mochten Russische en Belarussische boksers aantreden onder eigen vlag, tot grote onvrede van het IOC.

World Boxing

Inmiddels is een nieuwe mondiale boksbond opgericht, World Boxing genaamd. Boris van der Vorst, tot voor kort voorzitter van de Nederlandse boksbond NBB, is vorige maand benoemd tot voorzitter van deze organisatie.

Met de schorsing van de IBA lijkt de toekomst van het boksen als olympische sport verzekerd. Vooralsnog staat het nog niet officieel op het programma van Los Angeles 2028.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl