Stephen Curry
NOS Sport

Curry schiet Frankrijk en Wembanyama naar bed, zeventiende basketbalgoud VS

De Amerikaanse basketballers kwamen voor niets minder dan olympisch goud naar Parijs en lieten in de finale weinig aan het toeval over. De in Team USA verzamelde supersterren uit de NBA rekenden in de finale af met thuisland Frankrijk, 98-87.

Na een probleemloze groepsfase en een monsterzege op Brazilië in de kwartfinales, bracht Servië de Amerikanen even aan het wankelen op de drempel van de finale. De 36-jarige Stephen Curry besliste dat duel en trok zijn topvorm door naar de finale, waarin hij met 26 punten topscorer werd.

Door toedoen van Curry werd in het derde kwart van de finale een gat geslagen. Frankrijk weerde zich kranig voor eigen publiek, maar had simpelweg minder wapens dan de geroutineerde prijzenpakkers uit de Verenigde Staten.

Dat bondscoach Steve Kerr kon beschikken over louter grote namen was een reactie op de blamerende prestatie op het WK, vorig jaar gewonnen door Duitsland.

LeBron James nam het voortouw om revanche te nemen in Parijs en riep andere toppers op hun agenda deze zomer leeg te houden.

Onder de twaalf spelers die afreisden naar Frankrijk zaten met Curry, James, Kevin Durant en Joel Embiid vier voormalig NBA-MVP's en met Jayson Tatum, Jrue Holiday en Derrick White drie Celtics die dit jaar kampioen werden.

  • Reuters
    LeBron James, architect van het sterrenensemble
  • Reuters
    James op gouden schoenen
  • Reuters
    Victor Wembanyama probeert Stephen Curry van scoren te houden

De strijd met thuisland Frankrijk om de gouden medailles werd een gigantische publiekstrekker in de Bercy Arena tijdens het slotweekend van de Spelen. Architect James had voor de gelegenheid gouden schoenen aangetrokken.

Macron en Marchand

Het gebeurde allemaal onder toeziend oog van meer de Franse president Emmanuel Macron, Zinédine Zidane, NBA-baas Adam Silver, en komiek Jimmy Fallon. Léon Marchand, de zwemkoning van deze Spelen, was de enige die qua populariteit bij het Franse publiek kon tippen aan de grote mannen op de vloer.

Die bonte verzameling zag vanaf de tribunes hoe de Fransen de hoop op een stunt nooit lieten varen. Superster van de toekomst Victor Wembanyama (20 jaar, 2.24 meter) durfde de strijd wel aan met de ervaren Amerikanen.

  • Reuters
    President Macron neemt een selfie met Jimmy Fallon
  • Reuters
    Zinedine Zidane
  • Reuters
    Léon Marchand: viermaal zwemgoud in Parijs.

De steun voor San Antonio Spurs-speler 'Wemby' kwam vooral van Guerschon Yabusele, die in de NBA niet doorbrak, maar graag wilde laten zien dat hij bij Real Madrid wel degelijk tot wasdom is gekomen.

In het laatste kwart bracht een ontketende Wembanyama het verschil terug tot drie punten. Maar toen was daar weer Curry. De scherpschutter van Golden State Warriors hielp Team USA met zijn grote specialiteit aan een veilige marge.

Met zijn vijfde, zesde en zevende driepunter van de wedstrijd bracht hij de finale in het vierde kwart naar bed, zo gebaarde hij met beide handen naast zijn gezicht. De Fransen konden gaan slapen.

Voor de zeventiende keer in twintig edities gaat het olympisch basketbalgoud bij de mannen naar de VS. Durant is de eerste basketballer ooit met vier keer olympisch goud. Frankrijk, nog nooit olympisch kampioen, blijft voor de vierde keer achter met zilver.

Brons voor Servië

Eerder op de dag won Servië de wedstrijd om het brons. Nikola Jokic was met 19 punten, 12 rebounds en 11 assists - de vijfde triple double in de olympische historie - de grote man tegen wereldkampioen Duitsland (93-83).

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl