EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Warm welkom voor Zirkzee bij Oranje • Schotten overspoelen München

Vandaag is het zover, dan begint het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland, 24 landen strijden daar dan om de EK-titel. In dit blog houden we je op de hoogte van al het nieuws in aanloop naar dat eindtoernooi.

liveblog gesloten

Blog gesloten

We sluiten dit EK-blog. De warming-up is voorbij. We gaan nu echt beginnen.

Volg in onderstaande link alle ontwikkelingen over het toernooi in Duitsland.

VAR kijkt naar clash op WK 1974: 'Vijf keer rood Oranje, vier keer rood Brazilië'

Op het WK van 1974 gaf scheidsrechter Kurt Tschenscher in het spijkerharde duel tussen Nederland en Brazilië in Dortmund (2-0) geel aan Wim Suurbier en Johnny Rep. Van Brazilië kregen Luiz Pereira, Zé Maria en Marinho Peres geel en Pereira later ook rood.

Vijftig jaar na dato kijkt scheidsrechter Lizzy van der Helm in het Oranjegevoel van '74 de beelden terug en vervult ze met terugwerkende kracht de rol van VAR. Hoeveel kaarten vallen er wel niet?

VAR kijkt naar clash op WK 1974: 'Vijf keer rood Oranje, vier keer rood Brazilië'

Schotten overspoelen München

Duitse media houden het op 100.000 Schotten, elders lees je zelfs over 150.000 leden van de 'Tartan Army', zoals het Schotse legioen wordt genoemd. Het zijn er in ieder geval enorm veel in München.

Morgen spelen Duitsland en Schotland het openingsduel van het EK. Met de sfeer zit het in ieder geval al goed: gebroederlijk drinken fans van beide landen biertjes op de beroemde Marienplatz.

 • NOS/Jan Kees van der Kun
  Schotten en Duitsers in München
 • NOS/Jan Kees van der Kun
  Schotten in München

Disney biedt Zirkzee verblijf in Parijs

Joshua Zirkzee moest vanwege zijn oproep voor Oranje een verblijf in DisneyWorld in Florida afbreken. Maar niet getreurd. De spits krijgt nu van Disneyland Parijs een nieuw verblijf aangeboden voor na het EK. "Hopelijk pas na de finale", eindigt Disney NL de boodschap op Instagram.

Aanbod Zirkzee van Disney

Daar is Zirkzee

Joshua Zirkzee heeft na een lange reis zijn opwachting gemaakt in het trainingskamp van Oranje in Wolfsburg. De aanvaller van Bologna werd warm welkom geheten door alle 25 andere selectiegenoten. Zirkzee kreeg woensdag een oproep van bondscoach Ronald Koeman, omdat Brian Brobbey met hamstringklachten kampt.

Daarom moest Zirkzee zijn vakantie in Florida abrupt afbreken. Het is de eerste keer dat de Schiedammer zich voegt bij de selectie van Oranje. Hij zat in maart wel in de voorlopige selectie, maar door een blessure kreeg hij toen geen oproep. De 23-jarige aanvaller zat niet in de voorselectie voor het EK, mede door een nieuwe, lichte blessure. Daarvan is hij inmiddels hersteld.

Duitsers hoopvol, Nagelsmann verklapt opstelling

Een dag voordat Duitsland het EK opent met het duel tegen Schotland, is er sprake van optimisme en gezonde spanning. Bondscoach Julian Nagelsmann zegt "het geloof in de ogen" van zijn spelers te zien.

Ook geeft hij zijn basisopstelling alvast prijs. Daarin is, zoals verwacht, een plaats ingeruimd voor Toni Kroos.

Mbappé ontbreekt op training, reden onbekend

Niet alleen Polen kampt met veel afwezigen, ook EK-tegenstander Frankrijk heeft personele problemen. Op de donderdagtraining was sterspeler Kylian Mbappé niet aanwezig. Een reden daarvoor werd niet gegeven, maar Mbappé is al langer niet helemaal fit. In het oefenduel met Canada speelde hij uit voorzorg slechts vijftien minuten.

Verder ontbrak Kingsley Coman op de Franse training vanwege een verkoudheid. Die zou ook bondscoach Didier Deschamps hebben getroffen. Middenvelder Aurélien Tchouaméni, die herstelt van een blessure aan zijn linkervoet, en verdediger Ibrahima Konaté trainden individueel.

Polen zelfverzekerd: ook zonder Lewandowski kans op winst

Zondag neemt Nederland het op tegen Polen, dat het moet stellen zonder aanvoerder en topscorer Robert Lewandowski. Een groot gemis, erkennen zij, maar niet onoverkomelijk. Ook zonder de sterspeler achten de Polen zich kansrijk.

Polen bereidt zich voor op EK: 'Ik denk dat we Oranje wel aankunnen'

Brobbey noemt hamstringblessure ongelukkig

Brian Brobbey klaart op wat er nou precies gebeurde op de training, waarin hij een hamstringblessure opliep. "Ik gleed uit. De keren dat ik bij Ajax last had van mijn hamstring, was het anders. Nu was het ongelukkig. En daar baal ik van, want ik voel me verder hartstikke goed", zegt de spits tegen De Telegraaf.

"Het zit wel in mijn hoofd, ja. Ik weet niet hoe het is, eerlijk gezegd. Vandaag wordt er een scan gemaakt", vertelt hij over verder onderzoek naar de kwetsuur. "En daarna kijken we van dag tot dag, denk ik. Het voelt wel iets beter dan gisteren, maar het is wat stijfjes."

De Ligt wordt herinnerd aan 'rode' handsbal op EK 2021

De Ligt wordt herinnerd aan handsbal bij EK 2021: 'Natuurlijk baal je nog steeds wel'

De Ligt ziet in Oranje ploeg die je 'heel moeilijk' verslaat

Nog drie dagen voordat Oranje tegen Polen het EK 2024 opent en na twee 4-0 oefenzeges is het vertrouwen bij verdediger Matthijs de Ligt best groot. Een belangrijke reden daarvoor is: "We hebben veel jongens die bij Europese topclubs spelen. Relatief weinig jongens uit de eredivisie, dat zegt wat over het niveau waar we op spelen."

"Ik denk dat dat een heel belangrijk punt is van het elftal. Het betekent dat je ten eerste ervaring hebt met topspelers, maar ten tweede ook met om de drie, vier dagen spelen tégen topspelers. Dat zie je ook bij veel andere landen. Ik denk dat wij veel kwaliteiten hebben."

'Leuke groep'

Bovendien vindt De Ligt de selectie "een leuke, goede groep. Iedereen gaat goed met elkaar om. Hartstikke leuk, maar het gaat wel om presteren en we willen die drang krijgen met zijn allen. Daar zijn we goed mee aan de slag. Als we als groep dicht naar elkaar groeien, kunnen we zeker ver komen. We hebben een groep die zeker naar elkaar toe kan groeien op en buiten het veld."

"Het is voor ons belangrijk dat we uitstralen dat we een ploeg zijn die over de hele linie veel kwaliteitsspelers heeft en dat we heel moeilijk te verslaan zijn als we als team spelen."

Verbaasde Maatsen kreeg Oranje-belletje op de boot

Niet met een cocktail, maar "gelukkig met een watertje" in de hand dobberde Ian Maatsen op een jacht voor de kust van Mykonos. En toen belde bondscoach Ronald Koeman.

Of de linksback zijn vakantie in Griekenland kon afbreken en als de wiedeweerga naar Wolfsburg kon komen. Oranje had hem nodig op het EK.

Meer lezen? Bekijk het artikel hieronder.

EK-talenten: Gonçalo Ramos (22) wil stralen naast Ronaldo en Félix

In de aanloop naar het EK voetbal in Duitsland blikken vijf talentvolle spelers vooruit. Vandaag: Portugees Gonçalo Ramos.

EK-talenten: Portugees Gonçalo Ramos (22) wil stralen naast Ronaldo en Félix

Brobbey en Zirkzee laten zich nog niet zien op trainingsveld

Brian Brobbey heeft zich vandaag niet laten zien tijdens de groepstraining van Oranje in Wolfsburg. De spits werkte een individuele training af.

Brobbey viel gisteren geblesseerd uit op de training, maar al snel bleek dat zijn klachten niet ernstig waren. Brobbeys hamstring voelde wat stram en de Ajax-spits werd voor de zekerheid onderzocht. Er bleek niets beschadigd.

Toch haalde bondscoach Ronald Koeman met Joshua Zirkzee een extra spits bij de selectie. De aanvaller van Bologna brak zijn vakantie in Florida af, maar is nog niet aangekomen in het trainingskamp van Oranje.

Zirkzee zat in Disney World toen hij opgeroepen werd

Joshua Zirkzee dacht dat hij al op "the most magical place on earth" was, maar toen belde de bondscoach. Of hij met spoed zijn vakantie in Florida, en zijn bezoekje aan Disney World, kon afbreken. In landsbelang. Oranje had hem nodig. En dus liet Zirkzee Florida achter voor Wolfsburg, waar Oranje in voorbereiding zit op het EK.

De spits van Bologna deelde het moment dat hij het nieuws te horen kreeg in zijn story op Instagram:

 • Instagram | Joshua Zirkzee
  Zirkzee komt aan in Disney World
 • Instagram | Joshua Zirkzee
  En moet even later Zirkzee alweer weg, op weg naar Oranje

Zirkzee toch toegevoegd aan EK-selectie

Bondscoach Ronald Koeman heeft aanvaller Joshua Zirkzee bij de EK-selectie van het Nederlands elftal gehaald. Dit doet hij omdat Brian Brobbey tijdens de training van woensdag plots te maken kreeg met hamstringklachten.

Koeman kiest er zo toch voor om 26 spelers mee te nemen naar Duitsland. Na het afvallen van Teun Koopmeiners, leek het eerst dat Nederland in München met 25 spelers zou aantreden. Lees voor meer informatie over het plotse oproepen van Zirkzee het onderstaande artikel.

VAR-beslissingen uitgelegd op grote EK-schermen

Voetbalfans krijgen bij het EK in Duitsland meer uitleg over de beslissingen van de videoscheidsrechter. Roberto Rosetti, de baas van de scheidsrechterscommissie van de UEFA, zei dat op schermen in de stadions in Duitsland 'technische uitleg' zal worden gegeven over de beslissingen van de VAR, om zo het begrip van de supporters te verbeteren.

Daarnaast gaan de scheidsrechters enkel uitleg geven aan de aanvoerders van een elftal. Andere spelers die de beslissing in twijfel trekken of om uitleg vragen kunnen rekenen op een sanctie. Deze regel is ook toegepast in de drie finales van de Europese clubtoernooien. Als de keeper de aanvoerder is, wordt een veldspeler uitgekozen als aanspreekpunt.

"We doen dit voor de volgende generaties", legde Rosetti uit. "Voor het voetbal, en het imago van het voetbal, voor de jonge spelers en de jonge scheidsrechters."

Koeman twijfelt over blessure Lewandowski, Poolse coach reageert fel

Zondag speelt Nederland de eerste wedstrijd van het EK voetbal, tegen Polen. Sterspeler Robert Lewandowski kampt met een blessure en lijkt het openingsduel te moeten missen.

Bondscoach Ronald Koeman is er nog niet gerust op. "Het zijn berichten die je hoort en je weet nooit of die allemaal waar zijn. We zien zondag wel wie er wel of niet speelt", vertelde hij op de persconferentie van woensdag.

De Poolse coach, Michal Probierz, snapt de woorden van Koeman niet. "Het is moeilijk voor mij om te zeggen wat er eigenlijk in zijn hoofd omgaat. Robert is er zondag niet bij. Als wij zoiets officieel melden, is dat om twijfels bij ons publiek weg te nemen."

Lewandowski valt uit in het duel met Turkije

Opluchting bij Brobbey, niks aan de hand bij hamstring

Opluchting in het Oranje-kamp. Brian Brobbey viel - vier dagen voor de EK-wedstrijd tegen Polen - met hamstringklachten uit op de training in Wolfsburg, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er niks aan de hand is, laten bronnen aan de NOS weten.

Timber laat van zich horen: 'Ik ben niet op EK door blessure'

Quinten Timber heeft van zich laten horen op Instagram. Bondscoach Ronald Koeman zei van de week dat de middenvelder niet opgeroepen kon worden vanwege een blessure. Later verschenen in de media berichten dat Timber al weer fit zou zijn.

De middenvelder van Feyenoord laat nu op zijn sociale media weten dat hij nog altijd geblesseerd is. "En daarom zit ik nu niet bij de selectie voor het EK".

Quinten Timber laat van zich horen op Instagram

Bondscoach Koeman heeft 'absoluut geen spijt' van kritiek op Barcelona

Ronald Koeman heeft geen spijt van zijn kritiek op FC Barcelona. Na het oefenduel met IJsland zei hij over de enkelblessure van Frenkie de Jong: "De speler heeft een verleden met deze blessure en de club daar heeft dat risico wel met hem genomen. Wij zitten met de gebakken peren."

Vandaag zei de bondcoach dat hij als clubtrainer de risico's met spelers altijd redelijk goed heeft kunnen inschatten. "Al ligt het ligt natuurlijk ook bij de speler zelf, daar heb ik Frenkie ook over gesproken. Ik heb geen spijt van wat ik heb gezegd, absoluut niet. "

Ronald Koeman

Oranje-spelers populair in Wolfsburg

Micky van de Ven en Wout Weghorst, beiden oud-spelers van VfL Wolfsburg, zijn nog altijd populair in de Duitse stad. Na de training van Oranje worden ze uitgebreid geïnterviewd door de Duitse speaker.

Van de Ven vertelt in prima Duits dat hij de selectie wat tips heeft gegeven voor leuke activiteiten in Wolfsburg. Weghorst vindt het mooi om weer terug te zijn: "Ik ben er lang niet geweest. Ik heb met mijn familie hier een geweldige 3,5 jaar gehad", vertelt hij.

Ondertussen heeft Matthijs de Ligt handtekeningendienst. De verdediger van Bayern München toont zich een kindervriend en neemt uitgebreid de tijd om de toegestroomde jeugd van selfies en krabbels te voorzien.

De Ligt deelt handtekeningen uit

Bayern-middenvelder Pavlovic haakt af bij Duitsland

Aleksandar Pavlovic doet niet mee aan het EK voor Duitsland. De 20-jarige middenvelder van Bayern München heeft last van een ontsteking aan zijn keelamandelen. Bondscoach Julian Nagelsmann roept Emre Can van Borussia Dortmund op als vervanger.

Pavlovic speelde vorige week nog zijn eerste interland voor Duitsland. Hij viel in in de oefenwedstrijd tegen Oekraïne (0-0). De Duitser kwakkelt al langer met keelproblemen en vertelde eerder al geopereerd te moeten worden.

Brobbey naar binnen bij training

Nog meer lichamelijk ongemak in de Oranje-selectie? Brian Brobbey haakt vroegtijdig af bij de training en gaat naar binnen met mensen van de medische staf.

Hij leek last van zijn been te hebben na een duel met Matthijs de Ligt. Of er sprake is van een blessure, zal moeten blijken.

Brobbey tussen Wijnaldum en Depay op de training

Turpin leidt openingswedstrijd

Vrijdagavond om 21:00 zal het EK officieel in gang worden gezet door Clément Turpin. De Fransman is aangesteld als scheidsrechter voor de openingswedstrijd Duitsland-Schotland.

Turpin is geen onbekende voor de Nederlandse voetbalvolger. Hij floot vijf Europese duels van Ajax, vier van PSV en twee van Feyenoord. Vooral de Rotterdammers kennen hem nog goed: in 2015 legde hij een duel tussen Feyenoord en AS Roma stil nadat er een opblaasbanaan het veld op was gegooid.

Inmiddels behoort Turpin de tot de meest vooraanstaande Europese scheidsrechters. In 2021 floot hij de Europa League-finale en in 2022 de Champions League-finale.

Oranje traint voor paar honderd Duitsers, Weghorst en Van de Ven toegejuicht

Oranje is begonnen aan de woensdagtraining in Wolfsburg en doet dat voor een grote groep fans. Oud-Wolfsburg spelers Wout Weghorst en Micky van de Ven worden bij het noemen van hun naam net iets harder toegejuicht.

Verder worden oranje vlaggetjes uitgedeeld aan de voornamelijk Duitse schoolkinderen op tribunes, terwijl Nigel de Jong de media in keurig Duits te woord staat. De directeur topvoetbal van de KNVB speelde immers bij HSV en FSV Mainz.

Nederlands elftal traint in Wolfsburg onder toeziend oog van Duitse fans

Koeman wil niet meer praten over geblesseerden en heeft basis in zijn hoofd

Vier dagen voor de eerste EK-wedstrijd wil Ronald Koeman geen aandacht meer besteden aan spelers die er niet bij zijn, vertelt hij op de persconferentie. "Dat ligt achter ons", zegt de bondscoach.

Koeman wil vooral vooruit kijken en verklapt dat hij inmiddels een basisopstelling in zijn hoofd heeft. Lees hieronder over zijn opvallendste uitspraken tijdens de persconferentie:

Tennistoernooi Rosmalen vervroegt finale in verband met EK-duel

Sportfans hoeven zondag niet te kiezen tussen het EK-duel van het Nederlands elftal en de tennisfinale in Rosmalen. De organisatie van het grastoernooi heeft de finale van het enkelspel bij de mannen vervroegd naar 12.00 in verband met het openingsduel van Oranje. Om 15.00 speelt Nederland tegen Polen in Hamburg.

De finale bij de vrouwen is om 14.30. In eerdere jaren werd eerst de damesfinale gespeeld en daarna die bij de mannen. "Mede op verzoek van de media is dat aangepast, aangezien de kans op een Nederlandse finalist bij de mannen groter is dan bij de vrouwen", aldus de organisatie.

Tallon Griekspoor in actie op het toernooi in Rosmalen.

Vader Maatsen bracht voetbalschoenen zoon naar Wolfsburg

Ian Maatsen en vader Edward Maatsen

Wat doe je als de vader bent van Ian Maatsen en hoort dat je zoon op het laatste moment toch is opgeroepen om het Nederlands elftal te versterken op het EK? Dan stap je linea recta in de auto vanuit Vlaardingen naar Duitsland om Oranje-spullen te brengen. Vader Edward Maatsen is inmiddels al aangekomen in Duitsland om zijn zoon te steunen, zegt hij bij Rijnmond

Koopmeiners: 'Meedoen aan het EK was een grote eer geweest'

Teun Koopmeiners heeft op Instagram van zich laten horen na de deceptie van maandagavond. "Wat een prachtige maand had moeten worden is helaas veranderd in een nachtmerrie. Met enorm veel teleurstelling en verdriet heb ik de uitslag van de testen en scans vernomen. Helaas hebben die geconstateerd dat er geen mogelijkheid is om deel te nemen aan het EK 2024."

De middenvelder kampt met een liesblessure. "Spelen voor het Nederlands Elftal, op een eindtoernooi en met dit geweldige team zou een grote eer zijn geweest. Vanaf nu zal ik net als de rest van de Oranje fans het team aanmoedigen en steunen op weg naar een geweldig toernooi! Vlammen boys!"

Koopmeiners krijgt steun op Instagram van onder anderen Virgil van Dijk

'Blessures De Jong en Koopmeiners precies de reden waarom Koeman selecties van 26 wilde'

"Gistermiddag lag hij nog op een boot in Griekenland", vertelt verslaggever Jeroen Stekelenburg na de eerste training van Oranje in Wolfsburg. "En toen kwam er een telefoontje dat hij halsoverkop naar Duitsland moest. Hij heeft een vliegtuig genomen naar Dortmund, zijn ouders hebben zijn voetbalschoenen gebracht en zelf is hij met de taxi naar Wolfsburg gekomen."

Het gaat natuurlijk over Ian Maatsen, die toen bekend werd dat Frenkie de Jong niet in staat zou zijn om mee te reizen naar het EK, alsnog werd opgeroepen door bondscoach Ronald Koeman.

Dat 's avonds in de warming up voor de uitzwaaiwedstrijd met IJsland ook Teun Koopmeiners zou uitvallen, was een extra streep door de rekening. Toch roept Koeman behalve Maatsen niet nog een vervanger op.

De Nederlandse bondscoach was zelf de voornaamste pleitbezorger van selecties van 26 spelers. "Maatsen heeft de Champions League-finale gespeeld en is dus nog fit", legt Stekelenburg uit. "Een andere speler oproepen en weer optrainen tot fitheid, dat heeft niet zo heel veel zin. Dit was een van de redenen dat Koeman met 26 wilde beginnen. En dat het er nu 25 zijn, dat is nog acceptabel. 'Dan kun je tenminste nog elf tegen elf trainen', zei Koeman. Dat vindt hij ontzettend belangrijk."

Van de boot in Mykonos naar trainingsveld in Wolfsburg: de bizarre 28 uur van Maatsen

Het zit er alweer op in Wolfsburg

Het zit er alweer op in Wolfsburg, zo lijkt het. Na wat rekoefeningen en een paar minuten op de fiets zoeken de spelers van Oranje de kleedkamer weer op.

Daarnaast werd er veel gesproken en gelachen, tussen de spelers onderling, bondscoach Ronald Koeman met zijn staf en de spelers. Ook zagen we Wout Weghorst (oud-Wolfsburg) in de hoek van het veld even bijkletsen met een oude bekende van de club.

Donyell Malen probeerde op het einde nog even een geintje uit te halen, door een levensgrote fitness bal richting Memphis (met haarband) te schieten. Die speelde het aanvankelijke koel en liet de bal voorbij rollen, maar kon het op zijn beurt ook niet laten om de bal op de hakken van Virgil van Dijk te knallen.

Zo'n training dus. Lekker ontspannen.

Ian Maatsen en Jeremie Frimpong vermaken zich op de training van Oranje.

Oranje met Maatsen proeft van trainingsveld in Wolfsburg

Om 18.00 uur is Oranje begonnen aan de eerste training in Wolfsburg, dat in ieder geval tijdens de groepsfase van het EK de standplaats zal zijn van Oranje. Ook Ian Maatsen, die in allerijl werd opgeroepen vanwege de blessures van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners, is daarbij.

Maatsen liep zijn opwarmingsrondje naast zijn ploeggenoot van Borussia Dortmund Donyel Malen. De training is trouwens in het AOK Stadion, dat ruimte biedt aan 5.200 toeschouwers. Die zijn er nu niet, maar wel als Fenna Kalma en Lynn Wilms er een topduel spelen met de vrouwen van VfL Wolfsburg.

Het AOK Stadion is doorgaans namelijk bestemd voor de Duitse topclub in het vrouwenvoetbal. Maar daarover later meer op NOS.nl.

Oranje met ingevlogen Maatsen traint voor het eerst in EK-standplaats Wolfsburg

Southgate verwacht niet aan te blijven bij verlies Engeland

Bondscoach Gareth Southgate verwacht dat het EK voetbal in Duitsland zijn laatste kans is op een hoofdprijs met Engeland.

Het contract van de 53-jarige oud-speler loopt in december af. "Als we niet winnen, zal ik hier waarschijnlijk niet meer zijn. Dan is dit misschien wel de laatste kans", aldus Southgate.

"Ik denk dat ongeveer de helft van de bondscoaches na een toernooi vertrekt, dat is de aard van het internationale voetbal", zei Southgate tegen de Duitse krant Bild.

"Ik bekleed deze functie bijna acht jaar en we zijn er dichtbij geweest. Ik weet dat je niet steeds tegen het publiek kan zeggen, 'nog een beetje meer, graag', want op een gegeven moment zullen mensen het vertrouwen verliezen in je boodschap."

Engeland verloor onder Southgate de EK-finale van 2020 tegen Italië en eindigde een jaar eerder als derde in de Nations League. Op het laatste WK werd Engeland in de kwartfinales uitgeschakeld door verliezend finalist Frankrijk.

Gareth Southgate

Spelersbus Oranje gearriveerd in Wolfsburg

De spelersbus van het Nederlands elftal is zojuist aangekomen bij het Ritz-Carlton-hotel in Wolfsburg. De selectie van bondscoach Ronald Koeman verblijft daar de komende weken tijdens het Europees kampioenschap.

Oranje koos voor Wolfsburg om de centrale ligging, gekeken naar waar de drie groepswedstrijden zijn.

Nederland opent zondag het Europees kampioenschap in Hamburg tegen Polen. De navolgende groepsduels met Frankrijk en Oostenrijk zijn in respectievelijk Leipzig en Berlijn.

Er staat om 18.00 uur nog een training op het programma voor de selectie van Koeman.

Spelersbus Oranje arriveert in Wolfsburg

Lewandowski haakt definitief af voor duel met Oranje

Polen kan komende zondag in het EK-duel met Nederland geen beroep doen op sterspeler Robert Lewandowski. Dat meldt de voetbalbond van Polen.

De aanvaller van Barcelona liep maandag in de oefeninterland tegen Turkije (2-1-winst) een spierscheuring op.

De Poolse bond bevestigt in een bericht op X het nieuws over Lewandowski.

Oranje onderweg naar Wolfsburg

Het Nederlands elftal is begonnen aan de reis naar Wolfsburg, dat als uitvalsbasis dient tijdens het Europees Kampioenschap.

Aanstaande zondag speelt Oranje zijn eerste wedstrijd, om 15.00 uur is Polen in Hamburg de tegenstander.

Oranje vertrekt naar Wolfsburg

Weduwe Beckenbauer draagt beker voor openingsceremonie EK

De weduwe van de dit jaar overleden voetballegende Franz Beckenbauer draagt vrijdag de trofee voor het EK voetbal het veld op voor de openingsceremonie in München. Heidi Beckenbauer wordt bijgestaan door oud-aanvoerders Jürgen Klinsmann en Bernard Dietz van Duitsland.

Beckenbauer overleed in januari op 78-jarige leeftijd. Als speler won hij met Duitsland het EK van 1972 en het WK van 1974. 'Der Kaiser' veroverde in 1990 tevens de wereldtitel als bondscoach van Duitsland.

Klinsmann werd in 1990 als speler wereldkampioen en won het EK zes jaar later. Dietz was met Duitsland de beste van Europa in 1980.

De openingswedstrijd op het EK tussen Duitsland en Schotland begint vrijdag om 21.00 uur in München.

Depay trendsetter: zweetbandjes veel meer verkocht

Voor Ronald Koeman kwam het als verrassing, de zweetband waarmee Memphis Depay bij Oranje de twee oefenwedstrijden van afgelopen week speelde. Ook de fans reageerden wisselend, maar de spits lijkt een trend te hebben gezet. Zo liepen er al meerdere fans met een witte hoofdband de Kuip in voor het oefenduel met IJsland op maandag.

Bij verschillende feest- en sportwinkels zijn de zweetbanden voor het hoofd volledig uitverkocht, meldt het ANP. "Normaal gesproken verkopen we ze amper alleen voor een verkleedfeestje", vertelt Johan de Jong van Feestwinkel.nl. Melle Schepers van Carnavalskleding.nl zegt dat zijn winkel slechts 26 banden op voorraad had.

Volgens een woordvoerder van Intersport zijn met name de witte exemplaren populair, maar is de oranje variant ook in trek. "Vandaag staan er als het goed is een paar pallets met hoofdbanden op de stoep. Ik verwacht dat we een groot deel voor de eerste EK-wedstrijd kwijt zijn."

'Who cares'

Depay zelf reageerde nuchter op alle ophef. "Het helpt wel met zweet", reageerde de voetballer. "Daarom heet het ook een zweetband. Het staat me mooi, mijn vriendin vindt het mooi staan bij me. Een nieuwe look. Who cares, ik voel me er goed bij."

Depay was enkele keren gevaarlijk voor Oranje

Ian Maatsen vervanger Frenkie de Jong bij Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft Ian Maatsen opgeroepen als vervanger van middenvelder Frenkie de Jong, die niet op tijd hersteld zal zijn van zijn enkelblessure om op het komende EK in actie te kunnen komen.

Voor het Nederlands elftal begint het toernooi in Duitsland zondag met de groepswedstrijd tegen Polen.

Ook zorgen bij EK-tegenstander Polen: Lewandowski geblesseerd

Bij Oranje wordt gebaald om de blessure van De Jong, maar ook bij EK-tegenstander Polen zijn er zorgen om een sterspeler. De spits Robert Lewandowski viel maandagavond geblesseerd uit in de vriendschappelijke interland in Warschau tegen Turkije. Het is nog de vraag hoe ernstig zijn blessure is.

Daarnaast viel eerder in de wedstrijd ook een andere aanvaller uit. Karol Swiderski raakte geblesseerd na het vieren van een doelpunt.

Wie wordt de vervanger van Frenkie de Jong?

Wie wordt de vervanger van Frenkie de Jong? Dat is de grote vraag. Bondscoach Ronald Koeman liet maandagavond ontvallen dat hij een vervanger gaat oproepen voor de middenvelder die geblesseerd is afgehaakt voor het EK. Het wordt in ieder geval niet Quinten Timber.

Krijgt Ian Maatsen een nieuwe kans? Komt Joshua Zirkzee bij de groep, of verrast Koeman met Kenneth Taylor?

Daarnaast zijn er in het Nederlandse kamp ook nog zorgen om Teun Koopmeiners. De middenvelder raakte geblesseerd in de warming-up voor de wedstrijd tegen IJsland.

Bekijk hier het interview met Koeman over de blessure van De Jong:

Koeman over thuislaten De Jong: 'Als hij niet fit is, heeft het geen zin'