EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Groot Duits feest in openingswedstrijd • Musiala: 'Zo'n start wilden we allemaal'

Vandaag was het zover, het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland is begonnen. 24 landen strijden om de EK-titel. In dit blog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond het eindtoernooi.

liveblog gesloten

Dit was 'm dan!

Dit was 'm voor vandaag. Duitsland wint de eerste wedstrijd op het EK, met ruime cijfers van Schotland.

Morgen zijn we er uiteraard gewoon weer. Dan zien we om 15.00 uur de wedstrijd Hongarije-Zwitserland, hebben we om 18.00 uur Spanje-Kroatië en om 21. 00 uur Italië-Albanië. Die wedstrijden bloggen wij uiteraard ook gewoon weer.

Zien we je dan terug?

Tot snel!

Is er dan echt niets te doen in Wolfsburg?

Verslaggever Jeroen Stekelenburg merkt dat er in Wolfsburg echt weinig, maar dan ook echt heel weinig te doen is.

Is er dan echt niets te doen in Wolfsburg? 'Jawel, scheuren met Volkswagens'

Bekijk hier de samenvatting van Duitsland-Schotland

De samenvatting van het EK-openingsduel Duitsland - Schotland

Schotland likt de wonden na openingswedstrijd: 'Het doel is nog altijd vier punten halen'

De Schotse bondscoach Steve Clarke baalt van de grote nederlaag van zijn ploeg, maar zag een Duitsland dat veel te goed was. "Zij waren buitenaards en helaas konden wij ze niet onder controle krijgen. Ze liepen erg snel bij ons weg. Dat zorgde uiteindelijk voor een teleurstellend resultaat."

Aanvoerder Andy Robertson vond zijn ploeg heel erg matig in de eerste helft. "Wij kwamen niet opdagen, waren niet agressief genoeg en we lieten hun beste spelers aan de bal. In de tweede helft, met tien man, hebben we ons redelijk staande gehouden."

Robertson hoopt dat zijn ploeg zich kan revancheren. "Dat moet snel. Misschien was dit wel een reminder voor ons hoe zwaar dit toernooi eigenlijk is."

Maar bij de pakken neerzitten, doet de bondscoach Clarke nog niet. "Wat wij moeten doen, ligt nog voor ons. Ons doel is nog altijd vier punten halen, daar moeten we ons op focussen.

Andy Robertson

Musiala: 'Zo'n start wilden we allemaal'

Jamal Musiala was een van de grote uitblinkers aan Duitse zijde vrijdagavond. De 21-jarige middenvelder genoot van wat zijn ploeg op het veld liet zien. "Zo'n start van het toernooi wilden we allemaal. We gingen ook het veld op met het idee dat we alles wilden geven om het toernooi goed te starten."

Musiala maakte na ongeveer 20 minuten de 2-0, maar was daarvoor ook een paar keer slordig. Alleen had trainer Julian Nagelsmann al gezegd dat fouten maken mocht. "En dat is voor mij ook belangrijk, dat hoort bij mijn spel. Ik neem risico's, dus ik zal ook altijd fouten maken. Het zal in ieder geval niet aan mijn zelfvertrouwen gaan knagen."

De overwinning zorgt dus voor een goed gevoel in Duitsland, maar de middenvelder wil nog niet te hard van stapel lopen. "We gaan kijken wat we de volgende wedstrijd weer beter kunnen doen, want de tegenstand wordt ook sterker en sterker."

Uitblinker Musiala geniet van Duitsland: 'Zo'n start wilden we allemaal'

Dit is nu de stand in Groep A

Musiala is de 'Man of the Match'

De UEFA heeft Jamal Musiala verkozen tot 'Man of the Match'. Dat was ook wel terecht. De middenvelder maakte de Duitse ploeg helemaal gek met zijn acties en tekende zelf voor de 2-0.

Heb je de wedstrijd gemist? Dan kun je hieronder nog het wedstrijdverslag teruglezen:

Heb je de 5-1 gemist?

Heb je de 5-1 gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugzien:

Can tekent met 5-1 voor Duits slotakkoord tegen Schotland

Heb je de 4-1 gemist?

Heb je de 4-1 gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugzien:

Schotland komt op scorebord tegen Duitsland door eigen goal van Rüdiger

DUI-SCH | 90+3' Afgelopen, wat een prachtig begin voor Duitsland

Schluss! Het is klaar in München. De eerste wedstrijd van het EK 2024 zit erop. Laten we hopen dat deze 5-1 een voorbode is voor wat we nog gaan zien op dit toernooi.

DUI-SCH | 90+3' GOAL! Dit is het slotakkoord

We waren nog niet helemaal klaar. De Duitse ploeg besluit er toch nog één in te schieten. Na een vlot lopende aanval krijgt Emre Can de bal voor zijn voet en hij plaatst hem in de verre hoek: 5-1.

Met deze vijfde treffer zet Duitsland zijn grootste uitslag ooit op het EK op de borden. Het is ook de grootste overwinning ooit in een openingswedstrijd van een EK.

Can maakt de 5-1

DUI-SCH | 87' GOAL! Geen 5-0, toch nog een Schots feestje

GOAL! Daar komt toch nog een Schots feestje. De supporters op de tribune kunnen toch nog juichen voor hun nationale ploeg. Een vrije trap komt op het hoofd bij Scot McKenna, die weer op het hoofd kopt van Rüdiger. De Duitse verdediger ziet de bal daarna in het net verdwijnen.

Zo krijgen de Duitsers toch een tegentreffer te verwerken.

Duitsers balen na de 4-1

DUI-SCH | 84' Wedstrijd Kroos zit erop, de passmeester

De wedstrijd van Toni Kroos zit er ook op. Wat een geweldige wedstrijd speelde hij: 101 van zijn 102 passes kwamen aan. Een bizarre statistiek.

Toni Kroos

DUI-SCH | 81' Heb je de 4-0 gemist?

Heb je de 4-0 gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugzien:

Füllkrug schiet Duitsland naar 4-0 met prachtige knal

DUI-SCH | 76' Daar wordt de 5-0 afgekeurd

Hoewel Füllkrug in twee instanties de bal over de doellijn werkt, gaat de 5-0 niet door. De ingevallen spits stond net een paar centimeter buitenspel.

Het feestje wordt niet nóg groter voor de Duitsers.

DUI-SCH | 73' Musiala gaat er vanaf, Müller komt erbij

Daar is good old Thomas Müller. Hij komt er nog bij voor de slotfase van dit duel. Musiala, die een geweldige wedstrijd speelde, gaat voor hem van het veld af.

Nagelsmann heeft de luxe dat hij dit soort spelers ook nog in kan brengen.

Een lachende Musiala wordt vervangen

DUI-SCH | 68' GOAL! Füllkrug schiet keihard raak

GOAL! Het feest in Duitsland is vanavond nog niet ten einde. Musiala krijgt een bal net niet onder controle, maar de bal blijft wel liggen voor de ingevallen spits Niclas Füllkrug, die met een enorm hard schot de bovenhoek vindt. Het is 4-0 voor Duitsland.

Nu zullen de kranten in ons buurland morgen wel vol staan met de suggestie dat we de Europees kampioen al in actie hebben gezien.

Füllkrug lost zijn schot

DUI-SCH | 66' Waarom stopt Kroos eigenlijk?

Waarom gaat Kroos er eigenlijk mee stoppen? Bij Real Madrid ging de Duitse middenvelder nog goed mee en ook vanavond is hij weer enorm belangrijk bij de nationale ploeg. Van de 85 passes die Kroos verstuurde vanavond, kwamen er 84(!) aan. Bijna een perfecte score. Wat is zo'n speler toch fijn om in je ploeg te hebben.

Kroos is superbelangrijk

DUI-SCH | 63' Doelpuntenmakers er vanaf bij Duitsland

Havertz en Wirtz, twee doelpuntenmakers bij Duitsland, gaan er vanaf. Sané en Füllkrug komen erbij bij Duitsland.

DUI-SCH | 62' Teleurstellende avond

Deze Schotten hebben zich zo vermaakt in de afgelopen dagen, maar het zit ze vanavond niet mee. Hun ploeg speelt een kansloze wedstrijd en het wordt zo toch nog een teleurstellende avond. Kan het bier vanavond het nog goedmaken?

Teleurstellende avond voor de Schotten

DUI-SCH | 57' | Daar had Wirtz de kans!

Jamal Musiala geeft na een schitterende actie de bal ook nog eens keurig voor op Florian Wirtz. De twee supertalenten van Duitsland laten zich gelden in dit duel, maar bij deze aanval mist Wirtz wel wat precisie om de 4-0 op het scorebord te zetten.

DUI-SCH | 49' De 3-0 niet gezien?

Heb je de 3-0 gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugzien:

Penalty en rode kaart Porteous na zware overtreding, Havertz blijft koel en maakt 3-0

DUI-SCH | 46' We gaan weer verder

We gaan weer verder, met deel twee van deze wedstrijd. Schotland moet de schade beperkt zien te houden. De grootste uitslag op een EK was tot nu toe de 6-1 overwinning van Nederland op Joegeslavië in 2000. Kunnen de Duitsers daar vandaag overheen gaan?

Schotland hoopt de schade beperkt te houden

DUI-SCH | 45' Rust!

Het is rust. En die zullen de Schotten hard nodig hebben. Zij werden volledig overklast door de Duitsers. Wirtz, Musiala en Havertz maakten de treffers.

DUI-SCH | 45' GOAL! Havertz schiet Duitsland naar 3-0

GOAL! Havertz schiet Duitsland naar 3-0. De Schotse doelman Gunn kan hier helemaal niets aan doen.

Wat een start voor deze thuisploeg.

Havertz maakt de 3-0

DUI-SCH | 44' Penalty voor Duitsland, rode kaart voor Schotland

Daar komt alsnog de penalty voor Duitsland! De bal gaat op de stip. Ryan Porteous schopt niet alleen de bal weg, maar zet zijn voet volop het been van Gündogan. Hij krijgt ook nog eens een rode kaart.

Dat betekent dat de Schotten met 10 man verder gaan.

De overtreding op Gündogan

DUI-SCH | 42' Wat een kans voor Duitsland, mogelijke strafschop?

Wat een kans voor Duitsland. Een goede voorzet van Kimmich belandt op het hoofd van Gündogan, maar zijn inzet wordt gekeerd. In de rebound wordt Gündogan wel onderuit geschoffeld, daar fluit Turpin nog niet voor. Komt er alsnog een penalty?

DUI-SCH | 39' Tegenvallend Schotland

We zijn nu veertig minuten onderweg, maar Schotland heeft nog helemaal niets laten zien. Er is maar één aanval van de Schotten in het strafschopgebied van de Duitsers beland en dat was via een vrije trap.

Er zijn natuurlijk verzachtende omstandigheden, maar de ploeg van Steve Clarke mag toch echt wel wat meer van zichzelf laten zien.

Tussenstand DUI-SCH: 2-0

DUI-SCH | 34' Eerste gele kaart van het toernooi

Oja, voor degenen die in een voetbalpoule moesten invullen in welke minuut de eerste gele kaart viel: het was minuut 31. De kaart was voor Robert Andrich, die met een flinke tackle McTominay onderuit schoffelde.

Andrich krijgt de eerste gele kaart

DUI-SCH | 32' De 2-0 niet gezien?

Heb je de 2-0 gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugzien:

Duitsland schiet uit de startblokken, Musiala maakt 2-0 tegen Schotland

DUI-SCH | 28' Havertz schiet de bal op doelman Gunn

De vrije trap wordt genomen door Kai Havertz, maar de spits krijgt hem er niet in. Angus Gunn kan oprapen en dus blijft de schade nog enigszins beperkt voor Schotland.

DUI-SCH | 26' Toch geen penalty

De VAR heeft ernaar gekeken en oordeelt dat de eerste overtreding toch echt net buiten het strafschopgebied is gemaakt. Dat betekent geen penalty, maar een vrije trap. Daar zullen ze in Schotland blij mee zijn, want anders was de wedstrijd nu wel over geweest.

Tussenstand DUI-SCH: 2-0

DUI-SCH | 25' Penalty voor Duitsland!

Het gaat nog erger worden voor Duitsland. Musiala gaat het strafschopgebied in en wordt aangetikt door Tierney. Turpin geeft een strafschop. Het kan dus 3-0 worden voor Duitsland. De VAR checkt de beslissing uiteraard nog wel.

Overtreding op Musiala

DUI-SCH | 23' De 1-0 niet gezien?

Heb je de 1-0 gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugzien:

Wirtz maakt openingsgoal op EK en schiet Duitsland op 1-0 tegen Schotland

DUI-SCH | 19' GOAL! Daar is de 2-0 al!

Wow. Het Duitse team maakt er een spektakel van in de openingsfase. Een geweldige bal van Gündogan komt uiteindelijk voor de voeten van Jamal Musiala. Het andere grote talent van de Duitse ploeg aarzelt geen moment en haalt keihard uit.

Dat is toch een heerlijk begin voor Duitsland op dit thuis-EK.

Tussenstand DUI-SCH: 2-0

Musiala viert de 2-0

DUI-SCH | 15' Vliegende start voor Duitsland

Deze openingstreffer van Wirtz zorgt er natuurlijk voor dat de Duitsers een vliegende start kennen op dit EK. Schotland heeft nog weinig in kunnen brengen in dit duel. Het is te hopen voor de wedstrijd dat de Schotten straks wel wat meer de aanval gaan zoeken.

De supporters van de Schotten vermaken zich overigens nog prima, die zingen nog altijd luidkeels op de tribunes.

Tussenstand DUI-SCH: 1-0

DUI-SCH | 10' GOAL! Daar is de openingstreffer

GOAL! Daar is de openingstreffer. Het is Kimmich die Wirtz vindt op de rand van het strafschopgebied en de middenvelder haalt goed uit. Via de paal belandt de bal in het doel.

Het is de tweede interlandtreffer voor de 21-jarige middenvelder. Een uitstekend begin voor Duitsland.

Wirtz viert de 1-0

DUI-SCH | 6' Nagelsmann jongste bondscoach ooit op een EK

De Duitse bondscoach Julian Nagelsmann is de allerjongste bondscoach op een EK ooit. Hij is met 36 jaar en 327 dagen nu de recordhouder. Voorheen was de Sloveense trainer Srecko Katanec (36 jaar en 333 dagen) de jongste. Dat was op het EK van 2000 in Nederland en België.

Julian Nagelsmann

DUI-SCH | 2' Meteen een grote kans voor Duitsland

Binnen twee minuten hebben we de eerste grote kans al gezien. Rüdiger geeft een prachtige pass vanuit achteruit op Wirtz. De middenvelder gaat op de doelman af, maar raakt uiteindelijk het gezicht van de Schotse doelman Gunn. Geen snelle eerste EK-treffer dus.

De eerste kans is voor Wirtz

Het EK is begonnen!

Het EK 2024 is begonnen. Duitsland heeft afgetrapt voor dit duel. Veel plezier allemaal de komende weken!

Daar is de cup, in de handen van Heidi Beckenbauer

En daar is de trofee waar het allemaal om draait de komende weken. Heidi Beckenbauer, de weduwe van Franz Beckenbauer, mag hem naar het veld brengen.

De Duitse voetballegende Beckenbauer overleed in januari van dit jaar.

Beckenbauer groeide uit tot de beste Duitse voetballer aller tijden. Zijn grootste prijs als speler won hij in 1974: als aanvoerder leidde hij het West-Duitse elftal naar de wereldtitel door in de WK-finale het Nederland van Johan Cruijff en co met 2-1 te verslaan.

Bij het neerzetten van de beker zwaait Heidi Beckenbauer naar de hemel, naar haar overleden man.

Weduwe Beckenbauer draagt EK-beker het veld op

Dans, zang en vuurwerk

Dans, zang, vuurwerk. Het was allemaal te zien tijdens de openingsceremonie van dit duel. Duitsland-Schotland kan nu echt gaan beginnen. Het is nog iets minder dan tien minuten en dan gaat het EK2024 echt van start.

Scheidsrechter Clément Turpin uit Frankrijk heeft de eer om het toernooi in gang te zetten.

Het toernooi in Duitsland kan beginnen

Het stadion is goed gevuld, de openingsceremonie kan beginnen

Het stadion is er klaar voor

Nog een klein beetje sfeer, voordat we zo echt gaan beginnen

Schotse en Duitse voetbalfans zijn klaar voor eerste EK-wedstrijd

Matig, superteam, toch matig?

Doordat Duitsland het gastland is, hoefde de ploeg van Julian Nagelsmann natuurlijk geen EK-kwalificatiewedstrijden te spelen. Er werden alleen maar oefenwedstrijden gespeeld. Daarin behaalden de Duitsers wisselende resultaten. Na een slecht begin werden in maart ineens Frankrijk en Nederland verslagen. Alles leek weer Kuchen und Ei bij de Duitsers.

Maar in de laatste twee oefenwedstrijden van de Duitsers waren ineens weer heel matig.

Tegen Oekraïne kwam Duitsland niet verder dan een 0-0 gelijkspel en tegen Griekenland werd ternauwernood gewonnen met 2-1. Wat opviel was dat de ploeg van Julian Nagelsmann heel veel ruimte weggeeft achterin.

De Duitse ploeg maakt zich op voor de openingswedstrijd

De warming-up van de Schotten

De Schotten zijn aan de warming-up begonnen. De ploeg hoopt vandaag toch op een stuntje in de openingswedstrijd. Dat moet ook wel kunnen, want de Schotse ploeg is best een stugge ploeg. Oranje won laatst met 4-0 van het team van Steve Clarke, maar dat was eigenlijk wel geflatteerd.

In de kwalificatie werden de Schotten tweede, achter Spanje en voor Noorwegen. In die kwalificatie was Manchester United-middenvelder Scott McTominay de grote man. Hij maakte zeven treffers in acht wedstrijden.

De warming-up van de Schotten

Kennen jullie Albärt al?

Kennen jullie de mascotte voor dit toernooi, Albärt, al? Dit is 'm! Je zult hem tot in den treure langs zien komen de komende weken.

De teddybeer treedt in de voetsporen van onder meer Berni, Goaliath, Rabbit en Kinas, die allemaal mascottes waren op vorige EK's. Albärt werd tijdens een verkiezing met meer dan 30 procent van de stemmen verkozen tot de mascotte van dit EK. Daarmee versloeg hij Bärnardo, Bärnheart en Herzi von Bär. En ja, dit zijn allemaal verwijzingen naar het Duitse woord beer.

Mascotte Albärt

De Allianz Arena vult zich

De Allianz Arena, het stadion van Bayern München, is vanavond het toneel van de openingswedstrijd. Ruim 70.000 supporters nemen plaats om hun nationale ploeg naar de overwinning te schreeuwen. Zij maakten al een feestje van de tocht naar het stadion.

Supporters onderweg naar Allianz Arena voor de eerste EK-wedstrijd

En daar is de opstelling van Schotland

De opstelling van Schotland is ook binnen. Met bijvoorbeeld Andy Robertson, Scott McTominay en Kieran Tierney is dat natuurlijk ook helemaal geen slechte ploeg.

Opstelling Schotland

De eerste opstelling van het toernooi is binnen!

En daar is de eerste opstelling van het toernooi. Uiteraard bekendgemaakt door het gastland. Nou ja, de opstelling was gister al opgenoemd door bondscoach Julian Nagelsmann, maar is nu officieel.

Dat betekent dat we supertalenten Jamal Musiala en Florian Wirtz in actie gaan zien, maar ook de oude rot Toni Kroos krijgt zijn basisplaats. De middenvelder begint vanavond aan zijn afscheidstournee. Het EK is zijn laatste kunstje.

De opstelling van Duitsland tegen Schotland in het openingsduel

Een bijzondere boodschap voor de Schotse fans

Een bijzondere videoboodschap voor de Schotse supporters. De legendarische Schotse manager Sir Alex Ferguson hoopt dat de fans zich gedurende het toernooi van hun beste kant laten zien.

Daar zijn ze dan!

Daar zijn ze dan. De mannen van het Duitse elftal. Thomas Müller en zijn teamgenoten zijn alvast het veld opgekomen om een oordeel te vellen over de grasmat voor vanavond.

De spelers van Duitsland op de grasmat

Geen gevaarlijke spullen in de rugzak

De politie in Berlijn laat weten dat er geen gevaarlijke spullen zaten in de verdachte rugzak. Daardoor kan het fanplein weer volledig open en kan iedereen daar zo de wedstrijd gaan kijken.

Aan deze statistiek kunnen de Schotten zich vasthouden vanavond

De Schotten vermaken zich tot nu toe uitstekend in Duitsland en dat zal alleen maar meer worden als de nationale ploeg vanavond weet te winnen in de openingswedstrijd. Alleen komen de Schotten bijna nooit verder dan de groepsfase. Er is alleen één statistiek waar de supporters uit het Verenigd Koninkrijk zich aan vast kunnen houden:

Verslaggever Joep Schreuder ziet alle clichés over Schotten terug in München

Sport verbroedert

Sport verbroedert, dat blijkt ook vandaag wel weer. De Schotse en Duitse fans weten elkaar te vinden voor de wedstrijd. Gebroederlijk proosten ze op een mooie voetbalavond.

Na de wedstrijd zullen we zien of ze elkaar nog zo aardig vinden...

Sport verbroedert in Duitsland

Wil je weten hoe onze commentator erbij zit vanavond?

Zo zit Jan Roelfs er vanavond bij in München. Jaloers?

Commentator Jan Roelfs geeft inkijkje in stadion van openingswedstrijd

Verdachte rugzak gevonden, één toegang tot fanplein Berlijn afgesloten

De politie in Duitsland zit er bovenop. Bij een van de ingangen van het fanplein in Berlijn is een verdachte rugzak gevonden. Daardoor is de ingang aan de kant van de Reichstag afgesloten en geëvacueerd. De Berlijnse politie roept fans op om naar andere ingangen te gaan.

De politie controleert de rugzak. Daarvoor wordt ook een politiehond ingezet.

Over drie uur is het zover

Over drie uurtjes is het zover, dan wordt er in München afgetrapt en is het EK 2024 officieel begonnen. Tot die tijd houden we je natuurlijk op de hoogte van alle ontwikkelingen uit ons buurland, maar ook over de wedstrijd waar heel Europa straks naar kijkt.

De stemming zit er tenminste al goed in.

 • AFP
  München maakt zich op voor de openingswedstrijd
 • AFP
  Deze Duitser is heel goed voorbereid
 • AFP
  De Schotten hebben ook zin in vanavond
 • AFP
  Het is net zomer voor bepaalde Schotten

Welke veiligheidsmaatregelen zijn er nog meer?

We hadden het net over de grenscontroles bij de grens tussen ons land en Duitsland, maar dat is niet de enige veiligheidsmaatregel die genomen is. Duitsland is op heel veel voorbereid, ook op terroristische aanslagen tijdens het EK.

Hoewel daar nu geen concrete aanwijzing voor is, is er 'bij grote toernooien altijd een groter risico op terrorisme", aldus justitieminister Buschmann.

Wil je weten waar nog meer aan gedacht is, dan helpt onderstaand artikel zeker:

Heeft het thuisland het voordeel op het eindtoernooi?

Duitsland trapt vanavond in eigen land het EK voetbal af. Gesteund door de hele natie zou je zeggen dat er toch een voordeel moet zijn voor de Duitse ploeg. Maar is dat ook zo? "Het kan ook zo de andere kant op slaan", zegt Roy Makaay, die met Nederland een toernooi meemaakte in eigen land.

Op weg naar Duitsland? Je reis kan iets langer duren

Ga jij in de komende weken met de auto naar Duitsland voor een EK-wedstrijd? Dan moet je rekening houden met extra reistijd. Op verschillende wegen richting Duitsland hebben automobilisten al de hele dag te maken met flinke vertragingen. Dat komt doordat de Duitse politie identiteitscontroles houdt.

Normaliter zijn er geen controles bij de grensovergang, omdat Nederland en Duitsland beide tot de Schengenzone behoren. Nu mag de Duitse politie dat toch doen om gewelddadige supporters te weren.

"Onze focus varieert van de dreiging van islamitisch terrorisme tot hooliganisme en cyberaanvallen", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken daar vorige week over.

Schouten blij met komst Zirkzee: 'Potentie van wereldtopper'

Jerdy Schouten is blij dat Joshua Zirkzee alsnog aan de selectie van het Nederlands elftal is toegevoegd. "Ik weet hoe goed hij kan zijn. Hij heeft de potentie om een wereldtopper te zijn", aldus de middenvelder van PSV.

Ze speelden vorig seizoen samen bij Bologna. "Maar ik ken Joshua al veel langer. We speelden in de jeugd bij ADO Den Haag samen en reden altijd met busjes naar de club. Joshua is altijd dezelfde speler geweest. Hij is een mooie speler om naar te kijken met een goede techniek. Hij is pas 23 jaar. Als je ziet op welk niveau hij nu al zit. En elk jaar wordt hij nog beter."

De 27-jarige Schouten, die zondag tegen Polen naar alle waarschijnlijkheid in de basis staat, maakt zijn EK-debuut. "Wat ik me erbij voorstel? Dat we winnen. Het is het allerhoogste podium, dus daar verwacht ik heel veel van. Ik kijk er enorm naar uit."

Databureau Gracenote heeft best vertrouwen in Oranje

Allereerst, sportdatabureau Nielsen's Gracenote ziet Frankrijk en Duitsland als de favorieten voor de EK-titel. Beide landen zouden, gebaseerd op statistieken, 11,6 procent kans maken op de winst.

Het Nederlands elftal (8,4 procent) staat na Spanje (10,8 procent) en België (10,0) op de vijfde positie van het klassement voor kanshebbers.

Nederland tegen Frankrijk en Duitsland tegen België zijn volgens het bureau de meest waarschijnlijke finales.

Voor de rest maakt Oranje 79,9 procent kans om de groepsfase te overleven.

België, Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland en Kroatië scoren nog hoger. Albanië zou van alle deelnemers de minste kans op een plek in de achtste finales hebben. Het land is ingedeeld in een loodzware poule met Spanje, Italië en Kroatië.

Ondertussen nog altijd in München...

De Schotten blijven feest vieren in München, de wedstrijd van 21.00 uur tegen Duitsland komt langzamerhand dichterbij. De Allianz Arena kent een capaciteit van 75.000 plekken. Er zal dus niet voor alle 100.000 Schotten die naar de stad zijn afgereisd een plek zijn in het stadion.

Oranje werkt voorlaatste training af achter gesloten deuren

Het Nederlands elftal is begonnen aan een besloten voorlaatste training richting de wedstrijd tegen Polen, komende zondag.

Zeer waarschijnlijk, de journalisten mogen er niet bij zijn, traint bondscoach Koeman in het partijspel met zijn basiself tegen de reserves.

Brian Brobbey is niet helemaal fit, de spits kampt met hamstringklachten. Zirkzee traint wel mee. Hij sloot donderdagavond aan als 26ste speler in de selectie.

Ondertussen op de snelweg: de Oranje-karavaan is onderweg

Een tegenvaller voor de Oranje-supporters is wel: ze krijgen onderweg te maken met flinke files richting Duitsland. De Duitse politie houdt identiteitscontroles vanwege het EK.

Veld Volksparkstadion vlak voor duel Oranje vervangen

Eerder meldden we al dat de Poolse selectie heeft besloten om niet te trainen in het Volksparkstadion. De Polen zeggen dat het veld waarop zondag het duel met Oranje wordt gespeeld niet in al te goede staat verkeert. Acht dagen geleden is er een nieuw veld in het stadion van HSV gelegd.

Daarom belden we even met Wim Leffelaar, grasmeester van FC Utrecht. "Als je acht dagen voor de start van het toernooi een veld moet vervangen is dat niet ideaal natuurlijk. Ik hoorde het ook, en ik schrok er wel een beetje van: gebeurt dit nou alweer? We hebben de afgelopen toernooien ook al verschrikkelijke velden gezien, in Zuid-Afrika, in Brazilië. Maar dit is Duitsland. Dan verwacht je toch dat de velden op niveau zijn."

Leffelaar: "Een nieuw veld heeft toch zeker wel minimaal twee weken nodig om goed te hechten in de ondergrond. Dit is wel kort dag zo."

Toch plaatst hij een kanttekening. "Het kán wel. Wij hebben bij Utrecht ook een keer 48 uur na het leggen van de mat gespeeld. Dat moest zo, maar het is niet ideaal."

'Op het randje'

Het hangt af van veel factoren, zegt hij. "De temperatuur, het weer. Vooral het weer. Dat doet gekke dingen de laatste tijd. Stel er valt morgen 40 mm regen, dan heb je wel echt een probleem. Dat kan heel lelijk uitpakken. Dan blijft er water op staan. Die gesneden graszoden hebben toch best lang op elkaar in vrachtwagens gelegen. De grond klinkt dan heel erg in. Ja, dit is allemaal erg op het randje, voor mijn gevoel."

We hebben zelf ook even een kijkje genomen en kunnen concluderen dat het veld niet in optimale staat is.

Oordeel zelf in onderstaand filmpje:

Twijfel over staat veld in Volksparkstadion voor Oranje tegen Polen

Stiekem hoopt Schotland met ervaren Robertson en 'Schotse Iniesta' op EK-stunt

De Schotten bivakkeren al vijf dagen in Beieren en dat hebben ze geweten in het zuiden van Duitsland.

Op Glasgow Airport stapte een doedelzakspeler blazend met de selectie het vliegtuig in. Aanvaller John McGinn sprong en joelde spontaan mee met de traditionele Schuhplattler-dans bij het welkom in skiresort Obermühle. Langs het trainingsveld in Garmisch-Partenkirchen staat een dartbord klaar.

En de fans van The Tartan Army reisden met ruim 100.000 man sterk af naar München. Het centrale plein van de stad is ingenomen door geruite rokken.

Schotland meldt zich met blikvangers Andy Robertson (Liverpool), Scott McTominay (Manchester United), Billy Gilmour (Brighton) en McGinn (Aston Villa) voor de openingswedstrijd van het EK, vanavond tegen gastland Duitsland (21.00u). Stiekem dromen ze van een stunt.

Schouten en Dumfries blij met komst Zirkzee bij Oranje

Schouten en Dumfries blij met komst Zirkee: 'Kan een wereldtopper worden'

Denzel Dumfries en Jerdy Schouten zijn blij dat Joshua Zirkzee zich donderdag als 26ste speler bij de EK-selectie van Oranje heeft gevoegd. "Ik vind dat Joshua de potentie heeft om een wereldtopper te worden", vertelde Schouten op de persconferentie.

Schouten en Zirkzee speelden in het seizoen 2022/2023 een jaar samen bij Bologna. "Ik ken Joshua al van mijn periode bij ADO Den Haag", zei Schouten. "We zaten niet in hetzelfde team, maar we reden we elke dag in hetzelfde bus naar de club."

'Hij wordt elk jaar beter'

"Joshua is altijd dezelfde speler gebleven. Hij heeft een geweldige techniek, ik verwacht veel van hem. Ik weet hoe goed Joshua zijn kan zijn, heel goed. Hij wordt elk jaar alleen maar beter", aldus Schouten.

'Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!' klinkt lekker, maar blind persoon snapt er niets van

Voetbal op tv? Zo volg je dat als je slechtziend of blind bent

Denk even aan de goal van Dennis Bergkamp bij het WK van 1998 tegen Argentinië. Commentator Jack van Gelder schreeuwde: "Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!" Het werd dankzij dit fanatieke radiocommentaar een van de bekendste doelpunten uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Maar stel dat je blind bent. Of slechtziend. Dan heb je geen idee van de situatie. Terugkijken op tv is geen optie. Is er gescoord? Waarschijnlijk wel, door Bergkamp. Maar hoe belandde de bal in het net? Hoe vierde hij de goal? Trok hij z'n shirt uit, deed hij een dansje, doken spelers op hem?

Een audiodescriptie-commentator vertelt je dit allemaal.

Dit EK experimenteert de NOS voor het eerst met live audiodescriptie (ad) voor de ongeveer 300.000 mensen in Nederland met een visuele beperking. Het bestaat al bij NPO-programma's en bij een evenement als het Songfestival, maar nog niet voor een live sportwedstrijd op televisie.

Bondscoach Polen rekent op Lewandowski in tweede duel

Bondscoach Michal Probierz benadrukt het nog maar eens: Robert Lewandowski is er níet bij tegen Oranje, zondag in het Volksparkstadion. Ook al vertrouwt Ronald Koeman het nog niet helemaal.

Probierz stelt dat de sterspeler voor de tweede EK-wedstrijd tegen Oostenrijk weer inzetbaar is. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

Sommige media twijfelden überhaupt over de beschikbaarheid van Lewandowski in de groepsfase, maar Probierz denkt er anders over. "Robert zal waarschijnlijk de ploeg versterken voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Ik ben verbaasd als ik reacties lees dat het onmogelijk is als een spier gescheurd is. Er zijn verschillende gradaties van zo'n blessure."

Probierz: "Er zit vooruitgang in zijn behandeling, de medische staf doet er alles aan om hem weer op de been te krijgen. Robert doet vandaag een individuele training, maar je moet de fysiotherapeuten om details vragen. Ik vraag ze niet naar zulke dingen omdat ik ze volledig vertrouw. Net zoals ik een buschauffeur niet vertel welke kant hij op moet."

Scheidsrechter Dias leidt Oranje-Polen

De scheidsrechter die Oranje tegen Polen zondag in goede banen moet leiden is bekend. Artur Soares Dias is aangewezen voor het duel in het Volksparkstadion in Hamburg.

De Portugees krijgt ondersteuning van landgenoten Paulo Soares en Pedro Ribeiro (grensrechters) en Tiago Martins (videoscheidsrechter). Irfan Peljto uit Bosnië en Herzegovina is de vierde official.

De 44-jarige Dias is geen onbekende voor het Nederlands elftal en zeker niet voor verdediger Matthijs de Ligt.

Oranje won in september 2019 in de EK-kwalificatie met 4-2 van Duitsland. Bij een voorsprong van 2-1 voor het elftal van Koeman, gaf Dias de Duitsers een strafschop na een handsbal van De Ligt. Toni Kroos benutte de penalty (2-2), maar Oranje won dankzij treffers van Donyell Malen en Georginio Wijnaldum alsnog.

Dias floot ook de oefenduels België - Nederland (oktober 2018, 1-1) en Ierland - Nederland (mei 2016, 1-1).

Doedelzakken, tartanrokken en bier: ruim 100.000 Schotse fans nemen München over

Doedelzakken, tartanrokken en bier: ruim 100.000 Schotse fans nemen München over

Oranje-opponent Polen traint niet in stadion Hamburg vanwege matige grasmat

De Poolse selectie werkt de laatste training voor het duel met Oranje komende zondag niet af in het Volksparkstadion. De grasmat verkeert volgens de Polen niet in een beste staat. Daarom blijft de ploeg van bondscoach Michal Probierz in Hannover, waar ze tijdens het toernooi verblijven.

Ook het Nederlands elftal traint niet in Hamburg. Maar niet vanwege het veld. De ploeg van Ronald Koeman traint in het AOK stadion in Wolfsburg.

Veerman van Oranjefan op tribune naar basisspeler op EK: 'Benieuwd hoe dat is'

Bij het vorige EK zat Joey Veerman nog als supporter van Oranje op de tribune. Drie zomers later gaat hij als basisspeler van het Nederlands elftal het toernooi in. "Samen overwinningen vieren, lijkt me heel gaaf."

Joey Veerman straalt bij Oranje

5 wonderschone doelpunten in EK-openingswedstrijden

Van Alan Shearer tot Dimitri Payet. En van Robert Lewandowski tot Giorgos Karagounis. Deze spelers scoorden op voorgaande EK's op prachtige wijze in de openingswedstrijd.

5 wonderschone doelpunten in EK-openingswedstrijden

Op bezoek in De Hollandse School

In een gloednieuwe video van de KNVB brengen we een bezoekje aan De Hollandse School. Hier zijn Ronald en Erwin Koeman de docenten. En Memphis Depay de conciërge. En Giovanni van Bronckhorst is de schooldokter die controleert op oranjekoorts.

"Door de jaren heen heeft De Hollandse School veel iconische spelers voortgebracht."

Schotten overspoelen München

Duitse media houden het op 100.000 Schotten, elders lees je zelfs over 150.000 leden van de 'Tartan Army', zoals het Schotse legioen wordt genoemd. Het zijn er in ieder geval enorm veel in München.

Vandaag spelen Duitsland en Schotland het openingsduel van het EK. Met de sfeer zit het in ieder geval al goed: gebroederlijk drinken fans van beide landen biertjes op de beroemde Marienplatz.

PS. Ze mogen van de Duitse autoriteiten hun doedelzakken meenemen.

 • EPA
  Schotse fans vieren alvast feest in München
 • EPA
  Schotse fans vieren alvast feest in München
 • EPA
  Schotse fans vieren alvast feest in München

Vandaag de openingsceremonie en 'last dance' van Kroos

In de rubriek Guten Morgen EURO 2024 kijken we dagelijks vooruit naar de EK-dag in Duitsland.

Vandaag de traditionele openingsceremonie, in de Allianz Arena in München. De feestelijke plechtigheid staat in het teken van een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden Franz Beckenbauer.

En ja, wees maar niet bang: daarna wordt er ook nog gevoetbald. Gastland Duitsland en Schotland trappen om 21.00 uur af in de openingswedstrijd.

Guten Morgen!

Vandaag begint het EK voetbal in Duitsland. In dit blog houden we je op de hoogte van alles wat er speelt rond het toernooi in ons buurland.

Van het laatste nieuws over een blessuregeval tot aan alle opstellingen. En van een gekke dans in de openingsceremonie tot aan een fabelachtig doelpunt in de eerste wedstrijd: Duitsland - Schotland.