Swiderski na het verstuiken van zijn enkel
NOS Voetbal

Kopzorgen voor EK-tegenstander Polen: amper fitte aanvallers voor duel met Oranje

Het is de grote vraag rond het Poolse nationale elftal deze week: wie speelt er in de spits tijdens het EK-duel met Oranje aankomende zondag? Drie dagen voor de wedstrijd is die vraag nog altijd niet beantwoord.

Aanvoerder en topscorer Robert Lewandowski raakte deze week geblesseerd en moet het duel met Oranje missen. Enkele dagen eerder was Arkadiusz Milik al uitgevallen; hij moet zelfs het hele EK aan zich voorbij laten gaan. En nu is het maar de vraag of de derde keus in de spits, Karol Swiderski, fit genoeg is.

Ook zonder Lewandowski kansrijk

Swiderski, die maandag in de oefenwedstrijd tegen Turkije zijn enkel verstuikte, is zelf positief. "Ik hoop de wedstrijd tegen Nederland te spelen. Alles geneest mooi, gisteren ben ik het veld op geweest en heb ik een stukje gerend en wat oefeningen gedaan", zei hij donderdag. "De komende twee dagen zullen de belangrijkste zijn. De medische staf doet er alles aan."

Swiderski, aanvaller van Hellas Verona, stond verder stil bij de afwezigheid van Lewandowski. "Zijn afwezigheid is een groot verlies, want hij is een van de beste spitsen ter wereld. Maar dat is de realiteit en daar kunnen we niks aan veranderen."

Polen bereidt zich voor op EK: 'Ik denk dat we Oranje wel aankunnen'

Toch biedt het verleden genoeg aanknopingspunten. "In onze vorige wedstrijd tegen Nederland speelden we 2-2 gelijk", memoreerde Swiderski. "En toen speelde Lewandowski ook niet."

Verdediger Tymoteusz Puchacz is het daar roerend mee eens. "Lewandowski is niet het team", vertelde hij op de persconferentie. "Nederland heeft een goed team, dat goed kan voetballen. Maar wij hebben ook goede spelers. Ik denk dat we ze wel aankunnen."

Op woensdag had de Poolse bondscoach Michal Probierz zich al verbaasd over uitspraken van Ronald Koeman. De bondscoach van Oranje had gezegd dat hij er niet zomaar vanuit wilde gaan dat Lewandowski de EK-ontmoeting mist. "We zien zondag wel wie er wel of niet speelt", zei Koeman.

Probierz hoorde de uitspraken en reageerde kort. "Ik ken Koeman niet persoonlijk", zei hij op een persconferentie over zijn Nederlandse collega. "Dus het is moeilijk voor mij om te zeggen hoe hij denkt. Maar Robert speelt zondag zeker niet. En als Koeman dat niet gelooft, dan moet hij FC Barcelona bellen."

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl