Oranje-blog
NOS VoetbalAangepast

Oranje gaat naar EK na 1-0 zege op Ierland • Frankrijk maakt gehakt van Gibraltar: 14-0

liveblog gesloten

Tot dinsdag, dan wacht Gibraltar (zonder Santos...)!

Dinsdag zijn we terug met dit liveblog. Dan neemt Oranje het in de laatste kwalificatiewedstrijd in Faro op tegen Gibraltar, dat vanavond een recordnederlaag leed tegen Frankrijk (14-0). Kylian Mbappé maakte een hattrick (waaronder een beauty van een meter of veertig). Olivier Giroud voegde nog eens twee treffers (waaronder een omhaal) toe aan zijn totaal als Frans topscorer aller tijden (56 goals nu).

En het 17-jarige supertalent Warren Zaïre-Emery maakte bij zijn debuut meteen een treffer, maar moest dat bekopen met een fikse enkelblessure. Tegenstander Ethan Santos kreeg meteen rood en is er tegen Oranje dus sowieso niet bij. Of dat scheelt zien we dinsdag.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog, goede nacht en graag tot dinsdag!

  • AFP
    Het 17-jarige supertalent Warren Zaïre-Emery scoorde bij zijn debuut voor Les Bleus tegen Gibraltar...
  • AFP
    ...maar wordt bij het inschieten hard op de enkel geraakt door Ethan Santos.
  • AFP
    De verdediger van Gibraltar, die ook al een eigen goal maakte, kreeg direct rood voor zijn tackle.

En dan nog dit...: Koeman boos over camera bij zijn bank

Wout Weghorst was niet de enige bij Oranje die wat irritatie voelde, ondanks de kwalificatie. Ook Ronald Koeman kon zijn ergernis niet wegsteken toen hij geconfronteerd werd met een moment in de tweede helft - vlak na de afgekeurde goal van de Ieren - waarop hij zichtbaar en hoorbaar boos was op de veldbezetting door zijn ploeg.

"Dit is gewoon irritant", was Koeman stellig. "Het is irritant dat er de hele wedstrijd een camera op een halve meter van mijn gezicht staat. Dat is geen topvoetbal, dat slaat nergens op. Ik heb er in het buitenland nooit last van. Misschien moet ik maar aan de andere kant gaan zitten. Ik vind dat het niet kan."

Koeman niet gediend van camera naast zijn bank: 'Dit is gewoon irritant'

Voor de volledigheid: de standen

Voor de volledigheid geven we nog even de standen in de poules, waarin vanavond gespeeld is. In groep B (Frankrijk en Nederland) en groep I (Roemenië en Zwitserland) zijn de rechtstreekse tickets vergeven. Alleen in groep D gaat het nog tussen Kroatië en Wales.

De Kroaten kunnen het dinsdag thuis afmaken tegen Armenië. Wales moet sowieso winnen van het al geplaatste Turkije.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
    Stand EK-kwalificatiegroep I

Schouten trots op terugkeer in Oranje, al was het niet vlekkeloos: 'Misschien toch beetje zenuwachtig'

Bij PSV overtuigt Jerdy Schouten al het hele seizoen en dus was het een kwestie van tijd voor hij weer - na zijn debuut in 2022 - in Oranje zou spelen. Maar vanavond was Schouten niet de balvaste middenvelder die we kennen. "Het is natuurlijk niet alledaags voor mij om in Oranje te staan. Dus daar ben ik hartstikke blij mee. In de eerste helft maakte ik wat gehaaste keuzes, wat normaal niet mijn spel is. Misschien dat ik toch een beetje zenuwachtig was. Dat voelde ik niet zo, maar het zou kunnen diep van binnen'

Schouten: 'Ik maakte in de eerste helft wat te gehaaste keuzes'

Simons wacht nog op eerste Oranje-goal: 'Vervelend, maar het team gaat voor

Ook in zijn 19de interland kwam Xavi Simons niet tot scoren, al was hij wel heel dichtbij. De hakken van ploeggenoot Cody Gakpo voorkwamen zijn eerste treffer voor Oranje. De aanvaller van RB Leipzig baalde daarvan: "Vervelend, maar het team gaat voor".

Simons wacht nog op eerste Oranje-goal: 'Vervelend, maar het team gaat voor'

Irritatie bij matchwinner Weghorst: 'Laten we eindelijk eens een keer positief zijn'

Wout Weghorst, maker van de enige goal van het duel, vond de overwinning dikverdiend. Van dat het wellicht ook een moeizame wedstrijd geweest was, wilde hij niets weten. "Haha, ik zat er al op te wachten. Zulke wedstrijden zijn nooit makkelijk. Maar we zijn tot een heel aantal kansen gekomen. Dan moet je natuurlijk sneller afstand nemen."

"Ik snap alleen niet zo goed waarom het nu daarover moet gaan. Ik vind het jammer als het daar in de tweede vraag van een journalist al over gaat. Maar goed, ik ben superblij dat we het hebben gehaald. En dat gaat niet veranderen door zulke vragen."

De Vrij: 'Heb laten zien dat de bondscoach van mij op aan kan'

Voor Stefan de Vrij was het alweer even geleden dat hij in de basis stond bij Oranje, zo'n anderhalf jaar. De concurrentie op zijn plek in het centrum van de verdediging is groot. Geduld was dus een schone zaak. "Ik kom altijd met een grote lach binnen in Zeist en doe altijd mijn best. Ik moest wachten op mijn kans. Die zou vroeg of laat komen. En dan moest ik er klaar voor zijn."

De Vrij: 'Heb laten zien dat de bondscoach van mij op aan kan'

Van Dijk na plaatsing voor EK: 'Veel veerkracht laten zien, dat belooft veel goeds'

Van Dijk: 'We mogen trots op onszelf zijn, geknokt als team'

"We zijn gekwalificeerd. Daar moeten er allemaal niet zo makkelijk over doen", was de eerste reactie van aanvoerder Virgil van Dijk na de 1-0 thuiszege op Ierland, waardoor het Nederlands elftal zich zeker weet van het EK van volgend jaar in Duitsland. "Ik heb andere landen nog wel uitbundiger zien juichen. We mogen trots zijn op onszelf. Geweldig dat we naar het EK gaan."

Koeman looft 'perfecte' oudjes achterin en is kritisch, maar: 'Doel bereikt'

Bondscoach Koeman zeker van EK na krappe zege op Ierland: 'Doel bereikt'

"Het doel is bereikt". Daarmee sloeg bondscoach Ronald Koeman de spijker op zijn kop. Dankzij de 1-0 zege op Ierland in de Johan Cruijff Arena verzekerde hij zich met Oranje van het EK in Duitsland, het land (toen nog West-Duitsland) waar hij 35 jaar geleden zelf Europees kampioen werd.

"Natuurlijk mag je blij zijn", vervolgde Koeman. "Maar als trainer kijk je verder. En dan zijn er ook andere momenten, momenten waarop je het niet afmaakt. Zolang het 1-0 blijft, dan kan het fout gaan. Maar we hebben heel goed verdedigd."

Duitsland verliest weer in oefenduel: Turkije met 3-2 te sterk

Er werd ook nog geoefend vanavond. Duitsland, dat zich als gastheer niet hoeft te kwalificeren, verloor in Berlijn met 3-2 van Turkije. De Duitsers hebben slechts twee van de laatste negen duels gewonnen.

De nieuwe bondscoach Julian Nagelsmann experimenteerde en liet bijvoorbeeld Kai Havertz als linksback starten. De aanvaller van Arsenal maakte in de 5de minuut wel de openingstreffer.

Oud-NEC'er Ferdi Kadioglu, geboren in Arnhem, tekende in de 38ste minuut voor de gelijkmaker van de Turken (1-1). Oud-Feyenoorder Orkun Kökçü kwam niet in actie.

Yusuf Sari schiet Turkije vanaf de strafschopstip op 3-2 tegen Duitsland.

Wedstrijdverslag overige duels

In EK-kwalificatiegroep I zijn alle beslissingen gevallen. Hoewel er nog één speelronde te gaan is, weten Roemenië (2-1 uitzege op Israël) en Zwitserland (1-1 tegen Kosovo) zich zeker van de eindronde van volgend jaar in Duitsland.

In de poule van Nederland haalde groepswinnaar Frankrijk in Nice uit tegen Gibraltar: na een 7-0 ruststand werd het uiteindelijk 14-0. Dinsdag is Gibraltar in het Portugese Faro de laatste tegenstander van Oranje.

De stand in de groep van Oranje

Oranje zonder franje naar EK: lees het wedstrijdverslag

Missie volbracht. Het Nederlands elftal had één zege nodig om zich voor het EK te plaatsen en dat lukte bij de eerste poging deze interlandweek. Het werd tegen de Ieren een zege zonder franje in de Johan Cruijff Arena. Wout Weghorst werd matchwinner.

Alle uitslagen van vandaag

Behalve Nederland hebben ook Zwitserland en Roemenië zich vanavond verzekerd van het EK. Bekijk hieronder alle uitslagen van vandaag.

FRA-GIB | Lijdensweg Gibraltar zit erop

De lijdensweg van Gibraltar in Nice zit erop. Frankrijk wint met 14-0, de grootste zege ooit in een EK-kwalificatiecampagne. Kylian Mbappé maakte een hattrick en slechtte weer een mijlpaal.

AFGELOPEN: ORANJE NAAR EK

De Ieren sturen doelman Bazunu mee naar voren bij een vrije trap, maar die leidt nergens toe. En dan fluit De Bello af.

Oranje wint met 1-0 van Ierland en plaatst zich voor de elfde keer voor een EK voetbal. Volgend jaar keert Nederland terug naar Duitsland, de plek waar in 1988 de Europese titel werd gewonnen.

Eindstand: Nederland - Ierland 1-0

Bart Verbruggen en Virgil van Dijk vieren de plaatsing voor het EK in Duitsland.

90'+2 Malen alleen op de keeper af

De bedrijvige Donyell Malen had de 2-0 voor Nederland op de schoen, maar oog in oog met doelman Bazunu delft hij het onderspit.

90' Excelsior-spits Parrott mag nog even meedoen

Er komen minimaal vijf minuten extra bij in de Johan Cruyijff Arena. En dat is vooral voor Troy Parrott fijn. De spits van Excelsior mag nog even meedoen als invaller.

Bij Nederland ook nog twee wissels: De Roon en Koopmeiners zijn erin gekomen voor Schouten en Reijnders.

Nederland - Ierland 1-0

FRA-GIB | 90' Giroud maakt 13-0 én 14-0

Toch de 55ste en de 56ste van Giroud! Hij maakt 13-0 op aangeven van Griezmann en gooit er daarna nog een heuse omhaal uit voor de 14-0. Is dit de grootste zege in een Europese confrontatie ooit?

84' Ieren dringen nog even aan

In de Johan Cruijff Arena zijn we inmiddels ook in de laatste tien minuten aanbeland. De Ieren dringen nog een beetje aan, zonder echt gevaarlijk te worden trouwens. Bij Oranje zit Xavi Simons inmiddels met een ijszak op het hoofd op de bank, hij is vervangen door Donyell Malen.

Nederland - Ierland 1-0

FRA-GIB | Toch 12-0: hattrick Mbappé

Toch 12-0, via Mbappé. Zijn derde.

FRA-GIB | Meevaller voor Gibraltar: 12-0 gaat niet door

Een meevaller voor Gibraltar. Giroud blijkt namelijk eerder in de aanval, waaruit hij later de 12-0 zou maken, nipt buitenspel te hebben gestaan. Het blijft bij 11-0. Nog even tenminste...

ISR-ROE | Kaarten lijken geschud

In groep I lijken de kaarten inmiddels geschud. Zwitserland leidt met 1-0 tegen Kosovo en Roemenië met 2-1 tegen Israël. De Zwitsers en de Roemenen hebben beide aan een punt genoeg voor een plek op het EK.

FRA-GIB | 78' En dat is 12!

Olivier Giroud, topscorer aller tijden van de Fransen, mag in zon wedstrijd natuurlijk niet ontbreken. Hij maakt de 12-0 tegen Gibraltar, zijn 55ste voor Frankrijk.

FRA-GIB | 74' En dat is 11!

Het houdt niet op. Mbappé maakt ook nog eens zijn tweede van de avond.

FRA-GIB | 75' Frankrijk-Gibraltar 10-0 (en nog een kwartier te gaan)

De tien van Gibraltar hielden het bijna twintig minuten vol om het doel schoon te houden in de tweede helft tegen Frankrijk. Maar inmiddels staat het al 10-0 in Nice. Rabiot, Coman en Dembelé zijn de makers.

De laatste keer dat Frankrijk tien treffers maakte was in 1995 tegen Azerbeidzjan.

69' Veerman voor Gakpo

Simons kan door, want het is toch Gakpo die voor Veerman naar de kant gaat. Net stond hij nog bijna aan de basis van de 2-0 met een snelle uitbraak en een heerlijke voorzet, die door Dumfries net niet binnengegleden kan worden.

65' Veerman trekt trainingsjack uit

Langs de kant heeft Joey Veerman inmiddels zijn trainingsjack uitgetrokken. Hij gaat zometeen invallen, we zullen zien voor wie. Het nummer van Gakpo leek te worden doorgegeven, maar dat kan weleens veranderen aangezien Simons met veel pijn op de grond ligt nadat hij met zijn hoofd tegen Scales was aangebotst.

Beide spelers zijn inmiddels weer opgekrabbeld.

61' Koeman ontevreden

Na de afgekeurde treffer zit de schrik er even in bij het publiek in de Arena. En dus kunnen we bondscoach Koeman duidelijk horen mopperen op de veldbezetting van zijn ploeg. Vooral Weghorst moet het ontgelden.

Voor de duidelijkheid: Nederland leidt nog altijd met 1-0. Maar het vertrouwen blijkt nog altijd wankel.

Nederland - Ierland 1-0

59' Verbruggen gered door buitenspel

Nederland rijgt de kansen aaneen in deze tweede helft, maar het is Ierland dat scoort. Adam Idah ontsnapt net voorbij de middenlijn aan de buitenspelval, kapt op de zestien naar binnen en vuurt een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot op het doel af. Maar doelman Verbruggen laat de bal onder zijn lichaam doorglippen en kan niet voorkomen dat de bal langzaam over de doellijn rolt.

Maar de Brighton-doelman heeft geluk, want Idah bleek een fractie buitenspel te hebben gestaan. De 1-1 gaat dus niet door.

  • NOS
    Bart Verbruggen laat een inzet door de benen glippen en komt net tekort om de bal voor de doellijn te stoppen.
  • NOS
    Maar Verbruggen wordt gered door de VAR, die ziet dat Adam Idah nipt buitenspel had gestaan.

54' Golden boy Ferguson naar de kant

Bij Ierland wordt golden boy Even Ferguson in bescherming genomen. Hij was deze week al niet helemaal fit en wordt nu vervangen door Jamie McGrath van Aberdeen.

52' Reijnders raakt de paal

Nederland draait Ierland nu toch echt de duimschroeven aan in de tweede helft. Na de grote kans van Simon zagen we een inzet van dichtbij van Weghorst knap gekeerd worden door de Ierse doelman Bazunu. En kort daarna krijgt hij ook een hand achter een schuiver van Reijnders en ziet de bal tot zijn opluchting achter zich op de paal terecht komen.

Pech voor Reijnders, die al een paar mooie dingen liet zien. Het is wachten op de 2-0.

Tijjani Reijnders moet de teleurstelling wegslikken tegen de Ieren.

48' Grote kans Oranje

Dat had de 2-0 moeten zijn! Oranje breekt snel uit met vier man. Simons zet de aanval op, speelt Dumfries aan en krijgt hem terug, maar ziet zijn inzet nota bene vlak voor de doellijn op de hakken van Gakpo belanden.

Simons wacht nog altijd op zijn eerste goal voor Oranje.

Nederland - Ierland 1-0

Xavi Simons baalt nadat zijn inzet op de hakken van Gakpo was beland.

TWEEDE HELFT | Idah in de ploeg bij Ierland

We zien een wissel aan het begin van de tweede helft. Bij de Ieren komt Adam Idah in de ploeg voor Callum Robinson. En die Idah ken je misschien nog van de heenwedstrijd in Dublin, toen hij de Ieren vroeg op voorsprong zette tegen Oranje uit een strafschop.

Uiteindelijk won Nederland dat duel met 2-1.

Idah zet Ierland met strafschop vroeg op voorsprong

Bondscoach Koeman over Ruud Geels: 'Had het deze week nog over hem'

Koeman over Geels: 'Had het deze week nog over hem, hij had nummer één op WK'

Terugkijken: moment stilte voor Ruud Geels

Moment stilte voor overleden oud-international Geels

RUST | Oranje leidt tegen Ieren

De Italiaanse scheidsrechter Marco Di Bello heeft voor het laatst gefloten deze eerste helft. Nederland gaat met 1-0 de rust in en dat is het beste nieuws, want oogstrelend was het niet.

Nederland-Ierland 1-0

Jerdy Schouten aan de bal tegen de Ieren.

ISR-ROE | Puscas scoort voor Roemenië in Puskas Arena

Roemenië is een tijd geleden trouwens al op 1-1 gekomen tegen Israël in de Hongaarse Puskas Arena. Drie keer raden hoe de maker heet: George Puscas! Toepasselijk...

Bij Zwitserland-Kosovo staat het trouwens nog 0-0. Bij deze tussenstanden zijn Zwitserland en Roemenië zeker van het EK.

40' Mikken op de muurligger

Even was er een voorzichtig ritmisch geklap te horen in de Arena, toen Cody Gakpo achter de bal ging staan om een vrije trap te nemen op een aantrekkelijke plek. Maar Gakpo mikt de bal laag in de muur. En daar ligt een muurligger. Die heeft zijn waarde dus ook weer bewezen.

37' Matige eerste helft in Amsterdam

Je vraagt je misschien af waarom er niet zoveel berichten vanuit de Johan Cruijff Arena komen? Nou, de wedstrijd geeft daar niet veel aanleiding toe. Het is een vrij makke wedstrijd in een laag tempo, zonder grote kansen. Wel zien we af en toe een aardig schot van afstand, zoals een schuiver van Reijnders zojuist.

Nederland leidt natuurlijk wel, met 1-0 dankzij de poeier van Weghorst.

Nederland-Ierland 1-0

FRA-GIB | 38' En daar is 7-0

Waar gaat dit eindigen in Nice? Inmiddels staat het al 7-0. Fofana, de vervanger van Zaïre-Emery, maakt 'm met een schuiver.

FRA-GIB | 30' Arm Gibraltar: 6-0 achter na 36 minuten

Het gaat van kwaad tot erger voor Gibralter in Nice. Het grote talent Warren Zaïre-Emery maakte na een kwartier 3-0, maar moest er even later geblesseerd af na een charge van Ethan Santos. Santos (die ook al de 1-0 op zijn naam kreeg) moest eraf met rood.

Daarna vonden Mbappé (penalty), Clauss en Coman ook nog het doel, waardoor het na 36 minuten al 6-0 staat.

20' Geduldig Oranje

Het staat dan wel 1-0 voor Oranje, maar echt swingen doet de ploeg van Ronald Koeman niet. Sterker, Oranje laat de bal veel aan de Ieren. Net zagen we eindelijk een periode van Nederlands balbezit op de helft van de Ieren, maar dat ging in zo'n laag tempo dat de bal helemaal terug naar doelman Verbruggen werd gebracht in de hoop de Ieren te lokken.

Dat werkte wel, want toen het tempo even werd opgeschroefd ontstond meteen een mooie kans na een combinatie van Simons, Weghorst en Gakpo. De Ierse doelman Bazunu was net op tijd om Gakpo van een doelpunt te houden.

Nederland-Ierland 1-0

12' GOAL ORANJE

Wout Weghorst!!! Na een goede actie van Stefan de Vrij komt de bal rond de middenlijn bij Weghorst, die zich handig vrij draait van zijn tegenstander en vervolgens met twee medespelers richting het doel rent. Gakpo en Simons zijn slechts bliksemafleiders, want Weghorst ramt de bal gewoon zelf in de bovenhoek!

Nederland op 1-0 tegen de Ieren!

Nederland-Ierland 1-0

Weghorst opent de score met fraai schot tegen de Ieren

ISR-ROE | 2' Goal Israël

Ook in het Hongaarse Fucsét, de geboorteplaats van de Hongaarse premier Viktor Orbán, is gescoord. Het is Israël dat op 1-0 komt tegen Roemenië dankzij oud-PSV'er Eran Zahavi.

6' Kans Ierland

De eerste kans in Amsterdam is niet voor Oranje, maar voor de Ieren. Na een onhandig ingooi van Hartman, komt de bal voor de voeten van Browne. Die kan vrij uithalen op het Nederlandse doel, maar doet dat met de buitenkant van zijn voet en zo kan doelman Verbruggen makkelijk ingrijpen.

In de tegenaanval zien we trouwens het eerste schot van Oranje: Xavi stoomt op, maar mikt naast.

Nederland-Ierland 0-0

FRA-GIB | 5' Frankrijk nu al op 2-0

De Fransen laten er geen gras over groeien in hun duel met Gibraltar. Binnen drie minuten stond het 1-0 na een eigen goal van Ethan Santos. En twee minuten later schoot Gibraltar-verdediger Aymen Mouelhi de bal ook in het eigen doel.

AFTRAP

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena bij Nederland-Ierland.

Moment stilte

Met gebogen hoofd gedenken de spelers van Oranje Ruud Geels tijdens een indrukwekkend moment van stilte.

  • ANP
    De spelers van Nederland en Ierland houden een moment stilte ter nagedachtenis aan Ruud Geels.
  • Pro Shots
    De spelers van Nederland en Ierland houden een moment stilte ter nagedachtenis aan Ruud Geels.

Daar zijn de spelers!

De spelers van Oranje en die van Ierland staan op het veld. We hebben zelfs de volksliederen al gehad. We gaan zo beginnen!

De elf van Oranje voor het duel met Ierland.

Koeman: 'Schouten verdient het'

Voor bondscoach Ronald Koeman was de keuze voor Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders naast elkaar op het middenveld niet heel ingewikkeld. "Jerdy verdient het gewoon. En Reijnders heeft het goed gedaan, die staat nu wel meteen op papier. Dat is logisch."

Tegen Griekenland miste Wout Weghorst een strafschop en moest aanvoerder Virgil van Dijk (bij het WK nog ongelukkig vanaf de stip) uiteindelijk vanaf elf meter voor opluchting zorgen. Wie nemen vandaag de strafschoppen als het nodig is? "Virgil. Of Cody."

Koeman over middenveldkeuzes: 'Schouten verdient het, Reijnders logisch'

Rekken en strekken

Jerdy Schouten staat in de basis tegen Ierland, zijn tweede interland voor Oranje.

Bijzondere duels in groep I: broederstrijd in Basel, Israël in actie

Natuurlijk volgen we in dit liveblog vooral de verrichtingen van Oranje. Maar ook in groep I staan twee interessante duels op het programma. Gisteren plaatste Albanië zich voor de tweede keer in de historie voor het EK. De eerste EK-wedstrijd ooit van de Albanezen bij een EK was tegen Zwitserland. Het werd een ware broederstrijd, want behalve de Albanese spelers waren destijds ook vijf Zwitsers van Albanese of Kosovaarse afkomst.

Voor Granit Xhaka was het extra bijzonder, want die speelde zelfs tegen zijn eigen broer Taulant Xhaka. Vanavond is het de beurt aan Kosovo om tegen Shaqiri en Xhaka te spelen. En bij een Kosovaarse stunt is zelfs plaatsing voor het EK nog mogelijk.

EK 2016: Albanese broederstrijd bij EK-debuut Albanië tegen Zwitserland

En ook Israël komt vanavond in actie, niet in eigen land maar in Hongarije. Daar is Roemenië de tegenstander.

Voor de duidelijkheid: Zwitserland en Roemenië hebben de beste papieren in deze groep. Beide landen hebben genoeg aan een punt om zeker te zijn van het EK.

Kroatië profiteert optimaal van misstap Wales

Kroatië heeft weer alle zicht op een ticket voor het EK van volgend jaar in Duitsland. De nummer drie van het afgelopen WK won met 2-0 bij Letland en nam in groep D de tweede plaats achter het al gekwalificeerde Turkije over, omdat Wales eerder op de dag in Armenië op 1-1 was blijven steken.

De Kroaten kunnen het karwei dinsdag afmaken als Armenië op bezoek komt. Wales moet het dan in eigen huis op nemen tegen Turkije. De beste twee landen van elke poule plaatsen zich voor het EK van 2024.

Alle kwalificatieduels van vanavond

OPSTELLING IERLAND: Ferguson is erbij

Bij de Ieren was er nog enige twijfel over Evan Ferguson, die met fysieke klachten kampte. Maar de spits van Brighton is er gewoon bij. Excelsior-spits Troy Parrott begint op de bank.

OPSTELLING ORANJE: Schouten in de basis

Hier is dan de basiself van Oranje voor het duel met Ierland. Zoals verwacht vullen Daley Blind en Stefan de Vrij de opengevallen plekken naast aanvoerder Virgil van Dijk centraal achterin in. Quilindschy Hartman en Denzel Dumfries zijn de wingbacks, met centraal op het middenveld Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders.

De aanval bestaat uit Cody Gakpo, Wout Weghorst en Xavi Simons.

Opstelling Oranje

Excelsior rode draad vanavond

Opvallend genoeg is Parrott lang niet de enige speler vanavond met een link met Excelsior. Bij Oranje zijn met Thijs Dallinga, Mats Wieffer en Jerdy Schouten zelfs drie spelers vertegenwoordigd met een Excelsior-verleden.

Van die drie staat Schouten zelfs in de basis bij Oranje! Het wordt na zijn debuut tegen Wales op 6 juni 2022 zijn tweede duel in Oranje.

Ferguson over overstap naar Engelse nationale ploeg: 'Huh, ik ben Iers?!'

In het recente verleden maakten spelers als Declan Rice en Jack Grealish nog de overstap van Ierland naar de Engelse nationale ploeg. En dus probeerde deze Engelse vragensteller het ook nog een keer bij Evan Ferguson. Voor de duidelijkheid: Ferguson speelde al vijf officiële interlands voor Ierland en komt dus niet meer in aanmerking voor de Engelsen.

Op de vraag waarom hij zich zo verbonden voelt met Ierland, antwoordt hij droogjes: "Omdat ik Iers ben?!"

De voorhoede van de Ieren: supertalent Ferguson en de spits van Excelsior

Evan Ferguson, de hoop van het Ierse voetbal

Of hij de nieuwe 'wonderboy' van Ierland is? "Dat kun je wel zeggen, ja", zegt de ervaren Alan Browne over zijn teamgenoot Evan Ferguson. Nederland, vanavond tegenstander in de EK-kwalificatie, is gewaarschuwd. "Iedereen heeft het over hem."

Bekijk de waardes van de Ierse selectie op de toonaangevende website Transfermarkt.com en er torent één iemand boven de rest uit. Een jongen van negentien jaar.

Met een transferwaarde van 65 miljoen euro is hij goed voor meer dan een derde van de totale waarde van het Ierse nationale team (192 miljoen euro). Hij is de hoop van de natie.

En dan is er nog die andere spits, met een heel ander carrièrepad. Troy Parrott is namelijk spits van Excelsior en heeft al twintig interlands voor Ierland op z'n naam staan. In de eredivisie is Parrott nog vrij onbekend. Zijn belangrijkste wapenfeit is de winnende treffer, diep in blessuretijd, tegen stadgenoot Sparta.

In het onderstaande portret stellen we Parrott aan je voor. "Troy is een jongen die al gepokt en gemazeld is en zijn eigen plan trekt", stelt Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen.

'Ruud Geels was een grotere voetballer dan die 20 interlands vertellen'

Verslaggever Jeroen Stekelenburg blikt vooruit op het EK-kwalificatieduel van Oranje met Ierland, een duel dat voorafgegaan zal worden door een minuut stilte ter nagedachtenis aan oud-international Ruud Geels.

'Ruud Geels was een grotere voetballer dan die 20 interlands vertellen'

Rust in Riga: Kroaten op koers richting EK

Voor Kroatië stond deelname aan het EK aan het begin van de week nog op losse schroeven, maar inmiddels ziet het er rooskleurig uit voor de nummer drie van het afgelopen WK. Eerder op de dag verspeelde Wales namelijk twee dure punten in Jerevan tegen Armenië en dus kunnen de Kroaten de tweede plek in groep D stevig in handen nemen met een zege tegen Letland.

Inmiddels is het rust in Riga en leidt Kroatië met 2-0. Lovro Majer (op aangeven van Feyenoorder Luka Ivanusec) en Andrej Kramaric zijn de doelpuntenmakers. Ook Ajacied Josip Sutalo stond trouwens in de basis bij de Kroaten.

De spelers van Kroatië vieren een treffer in het EK-kwalificatieduel met Letland.

Eindsignaal: Ruud Geels

2015: Portret van Ruud Geels door Frank Heinen

Nog een keer genieten van de beste kopper van Nederland

In totaal scoorde Geels twaalf keer in de Klassieker.Op 3 september 1967 maakte hij voor Feijenoord in De Kuip al het winnende doelpunt (1-0). "De voorzet was van Coen Moulijn", wist Geels zich nog te herinneren.

Legendarisch was de wedstrijd tegen Feyenoord (6-0), waarin hij vijf keer scoorde. Een zesde goal werd, onterecht, afgekeurd vanwege buitenspel. De 3-0 was prachtig, een vallende kopbal. De voorzet was van Gerrie Mühren, Geels ging de lucht in, bleef op grote hoogte hangen en kopte krachtig binnen.

"Die goal had ik eigenlijk nooit mogen maken", vertelde Geels later. "Die boogbal van Gerrie Mühren was normaal gesproken makkelijk te verdedigen. Maar ik kwam uit de lichtmast aangevlogen, zoals De Kromme (Willem van Hanegem, red.) zei."

Lees hieronder een fraai overzicht van de carrière van de op 75-jarige leeftijd overleden Ruud Geels.

Ruim 300 doelpunten: Geels had een neusje voor de goal

Oranje-nieuwkomer Hato groeide op naast Kuip: 'Feyenoord vond hem niet goed genoeg'

Bij de huidige generatie Oranje-internationals zit ook een speler die zijn sporen heeft nagelaten in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam-Zuid. De geblesseerde Noa Lang zat namelijk in de jeugdopleiding van Feyenoord, maakte zijn eredivisiedebuut bij Ajax en speelt nu bij PSV.

En ook voor Ajax-revelatie Jorrel Hato zou zo'n route best logisch zijn geweest. Nauwelijks een jaar nadat Hato zijn eerste minuten had gemaakt in het eerste van Ajax, meldde de pas zeventienjarige verdediger zich maandag voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. En vanwege de vele geblesseerde internationals bestaat er zelfs een kans dat hij zijn debuut zal maken in een van de komende EK-kwalificatiewedstrijden.

Dat het toptalent juist als Ajacied zou debuteren in de eredivisie, was zeker niet vanzelfsprekend. Hij groeide namelijk op in Rotterdam-Zuid en woonde vrijwel zijn hele leven op een (flinke) steenworp afstand van De Kuip. Zijn ouders zijn dan ook niet geheel verrassend voor Feyenoord. "Mijn vrienden grappen weleens: hoe kan je zoon je dit aandoen?", zegt zijn vader tegen Rijnmond .

Opvallend: Geels en Koeman enige spelers die voor vaderlandse topdrie speelden

Een opvallend weetje op deze droevige avond. Slechts twee spelers speelden voor Ajax, Feyenoord en PSV in de eredivisie. Ruud Geels (Feyenoord 1966-1970, Ajax (1974-1978), PSV (1981-1982) was de eerste.

De tweede: bondscoach Ronald Koeman (Ajax 1983-86, PSV 1986-89, Feyenoord 1995-97).

Bondscoach Ronald Koeman

Moment stilte ter nagedachtenis aan Geels

Voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel tussen Oranje en Ierland zal een moment stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan oud-international Ruud Geels.

Opeens is de spoeling dun in de verdediging

Geen zorgen bij Koeman na blessures Frimpong en Geertruida: 'Voldoende alternatieven'

Met het wegvallen van Jeremie Frimpong en Lutsharel Geertruida groeien de verdedigende kopzorgen van bondscoach Ronald Koeman. Achterin heeft hij nog de beschikking over aanvoerder Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Quilindschy Hartman, Daley Blind, Jorrel Hato, Stefan de Vrij en Jordan Teze, die werd opgeroepen na het vertrek van Frimpong.

Dumfries staat voor 50ste interland: 'Kom maar op'

Dumfries met vertrouwen richting duel met Ierland: 'Kom maar op'

Uitkomen voor het Nederlands elftal, daar heeft Denzel Dumfries als kleine jongen vaak van gedroomd. Maar vijftig interlands spelen? Dat had hij nooit kunnen bedenken, vertelt de inmiddels 27-jarige verdediger een dag voor het belangrijke EK-kwalificatieduel met Ierland.

Zaterdagavond kan hij de mijlpaal bereiken, als Oranje zich in de Johan Cruijff Arena definitief kan plaatsen voor het EK van volgend jaar. "Vijftig had ik niet durven dromen", zegt Dumfries. "Ik voel me zeer vereerd."

De verrassing: Thijs Dallinga

Dallinga voor het eerst opgeroepen voor Oranje: 'Geen snuffelstage, wel een kans'

Een Geels is hij nog niet, maar een geboren goalgetter mag je Thijs Dallinga gerust noemen. De spits van het Franse Toulouse meldde zich maandag na de afmelding van Steven Bergwijn en Brian Brobbey voor het eerst bij Oranje en kan dus zijn debuut maken.

De aanvalskracht van Oranje: Gakpo en Simons

Het huidige Oranje zou een goalgetter als Ruud Geels goed kunnen gebruiken. Naar de opstelling van het Nederlands elftal vanavond in Amsterdam tegen Ierland is het nog gissen, maar in de aanval kunnen Cody Gakpo en Xavi Simons zich opmaken voor een basisplaats. De twee moeten voor de creativiteit, de kansen en als het even kan de goals en assists zorgen.

Normaal gesproken bezet de 20-jarige Simons de rechtervleugel en speelt de 24-jarige Gakpo op links, of als centrale spits. Als Simons en Gakpo hun krachten bundelen, kunnen er mooie dingen ontstaan. Daar profiteerde PSV even van in de eerste helft van het vorige seizoen, toen Gakpo goed was voor 9 goals en 12 assists en Simons voor 8 treffers en 3 assists. De combinatie kan Nederland vanavond richting het EK loodsen.

Lees hieronder een analyse van de aanvalskracht van Oranje.

Oud-topspits Ruud Geels op 75-jarige leeftijd overleden

Ruud Geels maakte twee treffers in de troostfinale van de EK-eindronde in 1976.

Droevig nieuws in aanloop naar het duel van Oranje. Oud-international Ruud Geels is namelijk op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn oude club Ajax vandaag. Behalve voor Ajax speelde Geels ook voor Feyenoord, Club Brugge, RSC Anderlecht en PSV. De Haarlemse spits geldt met 252 treffers in 360 competitieduels als een van de meest productieve spelers, die ooit in de eredivisie speelde.

Liefst vijf keer werd hij topscorer van de eredivisie. In 1969 won hij met Feyenoord de Europa Cup I en werd landskampioen met Feyenoord, Ajax en Club Brugge.

Kopspecialist Geels speelde 20 interlands, waarin hij 11 keer doel trof. Hij maakte zijn debuut in aanloop naar het WK van 1974 en mocht van bondscoach Rinus Michels ook mee naar West-Duitsland, maar kwam bij dat memorabele toernooi voor Oranje geen minuut in actie.

Geels speelde wel op de EK-eindronde van 1976 en maakte twee treffers in de gewonnen troostfinale tegen Joegoslavië. In 1981 speelde hij zijn laatste interland in het WK-kwalificatieduel met België. In dat duel maakte hij zijn 11de en laatste interlandtreffer.

Stand van zaken in verschillende poules

Een flink aantal landen is al zeker van deelname. Naast gastland Duitsland weten ook Spanje, Schotland, Engeland, Turkije, België, Oostenrijk, Portugal, Albanië, Hongarije, Denemarken en Zwitserland al dat ze in juni hun koffers voor het EK kunnen pakken.

Drie grote voetbalnaties leven nog tussen hoop en vrees. Italië greep gisteren de laatste strohalm door een uiteindelijk overtuigende zege op Noord-Macedonië (5-2) . Polen weet sinds de remise van vrijdag tegen Tsjechië (1-1) en de directe plaatsing van Albanië dat het de play-offs van de Nations League nodig zal hebben om in Duitsland te komen.

Kroatië, kan vanavond in Letland een reuzenstap maken, dankzij de misstap van Wales in de Armeense hoofdstad Jerevan (1-1) eerder vandaag.

Aan het begin van de week schetsten we de verschillende scenario's. Sommige scenario's zijn dus al achterhaald.

Stand van zaken in Groep B

Nederland begint met een gelijk puntenaantal als Griekenland aan het duel met de Ieren. Omdat het onderling resultaat (Nederland won twee keer van de Grieken) in het voordeel is van Oranje, is een zege vanavond genoeg voor een ticket voor het EK in Duitsland.

Behalve Nederland-Ierland staat vanavond ook Frankrijk-Gibraltar op het programma. De Fransen zijn allang zeker van kwalificatie en dus is die wedstrijd vooral voor de statistieken.

De stand in groep B

Welkom!

Vanavond kan het Nederlands elftal zich in de Johan Cruijff Arena plaatsen voor het EK van volgend jaar in Duitsland. Bij een zege op Ierland is plaatsing een feit. En mocht dat niet lukken, dan krijgt de formatie van bondscoach Ronald Koeman dinsdag in het Portugese Faro een herkansing tegen Gibraltar.

De wedstrijd begint om 20.45 uur in Amsterdam. Vanaf 20.00 uur kun je inschakelen op NPO 1 of de livestream op NOS.nl voor de voorbeschouwing en aansluitend de wedstrijd. En mocht je niet in staat zijn zelf te kijken, dan kun je voor alle ontwikkelingen natuurlijk terecht in dit liveblog. Welkom!