Virgil van Dijk en Cody Gakpo
NOS Voetbal

Oranje heeft nog één zege nodig, Italië, Polen en Kroatië tussen hoop en vrees

Het Nederlands elftal begint vandaag met de voorbereiding op de laatste twee EK-kwalificatieduels. Maandag hebben alle spelers zich in Zeist gemeld, met Thijs Dallinga als late verrassing na de afmelding van Steven Bergwijn en Brian Brobbey.

Oranje moet deze interlandperiode kwalificatie voor het EK zien binnen te halen. Maar ook in de rest van Europa wordt voor de laatste EK-tickets gestreden. Voor grootmachten als Italië, Kroatië en Polen is het daarbij nog alle hens aan dek.

Wat staat ons deze week zoal te wachten?

Ticket voor het grijpen

De EK-kwalificatie begon voor het Nederlands elftal nog moeizaam. Inmiddels heeft de ploeg van bondscoach Ronald Koeman een EK-ticket voor het grijpen.

De nummers één en twee van de poule plaatsen zich rechtstreeks. In de laatste twee duels (zaterdag thuis tegen Ierland of volgende week dinsdag uit tegen het puntloze Gibraltar) volstaan drie punten.

De stand in groep B

In het onwaarschijnlijke geval dat Oranje beide duels niet wint, is er nog een ontsnappingsmogelijkheid. Concurrent Griekenland speelt in zijn laatste kwalificatieduel namelijk tegen vice-wereldkampioen Frankrijk.

Als Nederland in twee duels evenveel punten pakt als de Grieken in hun laatste duel met de Fransen, is kwalificatie een feit, omdat het onderlinge resultaat tegen Griekenland in Nederlands voordeel is. Kortom: het kan bijna niet meer misgaan voor Oranje.

Spanning in Italië, Polen en Kroatië

Een flink aantal landen is al zeker van deelname. Naast gastland Duitsland weten ook Spanje, Schotland, Engeland, Turkije, België, Oostenrijk en Portugal al dat ze in juni hun koffers voor het EK kunnen pakken.

Drie grote voetbalnaties leven nog tussen hoop en vrees. Italië, Kroatië en Polen hopen de komende dagen alsnog bij de eerste twee van hun poule te eindigen. Voor Noorwegen hangt EK-deelname aan een zijden draadje.

Hieronder lees je de verschillende scenario's.

 • NOS
  De stand in groep C
 • NOS
  De stand in groep D
 • NOS
  De stand in groep E

Titelverdediger Italië speelt maandag een kraker tegen directe concurrent Oekraïne. Vanwege de oorlog in dat land wordt die wedstrijd in het Duitse Leverkusen afgewerkt.

Drie dagen eerder speelt Italië nog tegen Noord-Macedonië. Bij winst in dat duel heeft Italië tegen Oekraïne aan een gelijkspel voldoende, anders is een zege noodzakelijk.

De Italianen zijn er op voorhand niet gerust op, want een jaar geleden liep de 'Squadra Azzurra' deelname aan het WK in Qatar mis door een nederlaag tegen Noord-Macedonië.

Spannende tijden voor Kroatië en Polen

Ook voor Kroatië breken spannende dagen aan. De halvefinalist van het WK in Qatar en verliezend finalist van de Nations League heeft kwalificatie niet meer in eigen hand.

Luka Modric en co hebben met Letland-uit en Armenië-thuis een relatief eenvoudig programma. Maar zelfs bij twee zeges is EK-deelname geen zekerheid. Als concurrent Wales (Armenië-uit, Turkije-thuis) ook twee zeges boekt, blijft het de Kroaten op onderling resultaat voor.

Luka Modric tijdens het duel met Wales

Ook voor Polen is het erop of eronder. De ploeg van topspits Robert Lewandowski speelt vrijdag thuis tegen concurrent en buurland Tsjechië. Winst is noodzakelijk, maar Tsjechië kan weer langszij komen als het drie dagen later thuis van Moldavië wint.

Vangnet Nations League

Maar er is altijd nog een vangnet. Landen die niet bij de eerste twee in hun EK-kwalificatiepoule eindigen, kunnen zich in maart via de play-offs nog plaatsen voor het EK.

De beste twaalf landen van de voorbije editie van de Nations League die zich niet rechtstreeks voor het EK kwalificeren, spelen in die play-offs om de laatste drie EK-tickets. Italië, Kroatië en Polen zullen daar (als het misgaat in de reguliere EK-kwalificatie) op basis van hun prestaties in de Nations League zeker bij zijn.

 • NOS
  De stand in groep A
 • NOS
  De stand in groep F
 • NOS
  De stand in groep G
 • NOS
  De stand in groep H
 • NOS
  De stand in groep I
 • NOS
  De stand in groep J

Finland, Bosnië en Herzegovina en Georgië zijn momenteel al zeker van deelname aan de play-offs. Op basis van de huidige stand zouden ook landen als Israël, IJsland, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg naar die play-offs gaan, maar die landen kunnen zich de komende dagen ook nog rechtstreeks plaatsen.

Haaland in de wachtkamer

Omdat deelname aan de play-offs afhangt van de prestaties in de Nations League, is de eindstand van de EK-kwalificatiepoules voor veel kleinere landen niet van belang. In de laatste speelronde staat er voor die landen niets meer op het spel.

Erling Haaland in het shirt van Noorwegen

Zo kan het zijn dat Noorwegen als derde gaat eindigen in groep A, maar op basis van de Nations League toch niet aan de play-offs mag deelnemen. Op basis van de huidige standen grijpt de ploeg van topspits Erling Haaland overal naast.

Het EK-kwalificatieduel voor Noorwegen tegen Schotland, dat aanstaande zondag wordt gespeeld, doet er dan ook niet toe. De Noren moeten vooral hopen dat bijvoorbeeld Israël of IJsland alsnog de tweede plaats kunnen bemachtigen in hun poule. Dan schuift hun play-offticket door naar Noorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl