Tijjani Reijnders
NOS Voetbal

Oranje begint met luxe op middenveld aan nieuwe interlandweek

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Het is dat de komende week niet een land als Frankrijk voor de deur staat. En het is dat een overwinning tegen Ierland of Gibraltar volstaat voor plaatsing voor het EK. Anders had Oranje-bondscoach Ronald Koeman zich nu grote zorgen gemaakt, met blessures op belangrijke posities.

Maar waar de problemen in de defensie toenemen, groeit de weelde op het middenveld.

Nathan Aké meldde zich zondagavond geblesseerd af en dat maakt de spoeling in de doorgaans goedgevulde verdedigingslinie nog weer dunner. Jurriën Timber is al langer absent, net als Sven Botman en afgelopen week haakten ook Matthijs de Ligt en Micky van de Ven geblesseerd af.

Kans voor Hato

Wie blijven er over? Aanvoerder Virgil van Dijk, natuurlijk. En verder Lutsharel Geertruida, Stefan de Vrij, Daley Blind en de wingbacks Denzel Dumfries, Jeremie Frimpong en Quilindschy Hartman. Koeman voelde zich genoodzaakt om ter aanvulling de 17-jarige Ajacied Jorrel Hato op te roepen.

Hato kreeg de voorkeur boven onder anderen Jan Paul van Hecke van Brighton & Hove Albion. Hato's linksbenigheid was hierbij ongetwijfeld een belangrijke factor. Met het wegvallen van de eveneens linksbenige Aké nemen Hato's kansen op speeltijd toe.

Terwijl de problemen in de verdediging groeien, nemen Koemans opties op het middenveld toe. De belangrijkste man op het middenveld, Frenkie de Jong, is er niet bij, maar dat is niet meer zo dramatisch als tot voor kort. Dat heeft onder meer te maken met Tijjani Reijnders.

De 25-jarige Reijnders ontwikkelt zich stormachtig bij AC Milan, toonde bij Oranje met twee goede invalbeurten in september zijn kunnen en bevestigde zijn klasse met twee goede wedstijden als basisspeler tegen Frankrijk en Griekenland in oktober. "Hij doet het geweldig", zei Koeman vorige maand over de voormalige AZ-speler, die zaterdag zijn eerste doelpunt voor Milan maakte.

Met de 26-jarige PSV'er Jerdy Schouten dient zich een andere schakel voor het middenveld aan, een controleur. Daarnaast kan Koeman weer beschikken over de vorige keer afwezige Teun Koopmeiners. Voor de Atalanta-middenvelder is belangstelling van grotere clubs. Napoli had interesse en vorige week schreef sportkrant Tuttosport dat Newcastle United hem wil inlijven. Prijskaartje: zeventig miljoen euro.

Nog geen Timber

Met Marten de Roon, Mats Wieffer en Joey Veerman heeft Koeman drie alternatieven achter de hand. Drie spelers die Koeman kent en heeft gewogen. Daarbuiten is het dringen om aandacht. Feyenoorder Quinten Timber was matchwinner en de absolute uitblinker in de topper tegen AZ (1-0).

Waar al zijn Nederlandse ploegmaten die zondag in de basis stonden (Bijlow, Geertruida, Hartman, Wieffer en Stengs) zich maandag melden bij Oranje, wacht Timber nog op zijn eerste oproep. "Het gaat erom dat je jezelf laat zien", zei hij. "Aan mij om zo door te gaan. Dan heb ik er alle vertrouwen in dat het vanzelf komt."

Kijk hieronder naar een fragment uit Studio Voetbal over de middenvelders van Oranje en Feyenoord-uitblinker Quinten Timber:

'Quinten Timber komt eraan, wordt dringen op middenveld bij Oranje'

Bij koploper PSV tegen PEC Zwolle was Guus Til met een goal en een assist een van de uitblinkers. Met zes goals is de vijfvoudig international na ploeggenoot Luuk de Jong, die heeft bedankt voor Oranje, en Twentespeler Sem Steijn de meest scorende Nederlander in de eredivisie. Til zat niet in de voorselectie.

Gravenberch

Ook Ryan Gravenberch zit in de wachtkamer. De 21-jarige ex-Ajacied, momenteel licht geblesseerd, zet sinds zijn overgang van Bayern München naar Liverpool forse stappen vooruit. De vorige interlandperiode werd hij gestraft vanwege zijn afmelding voor Jong Oranje. Nu ligt het anders.

Koeman wilde waar mogelijk vasthouden aan de groep van de voorgaande interlands. "Ik heb voordat ik de voorselectie bekend heb gemaakt met hem gebeld om te vertellen dat hij niet op de lijst stond", lichtte Koeman onlangs toe. "Maar als hij zich doorontwikkelt zoals nu, gaat hij bij het Nederlands elftal komen."

Een mooi perspectief voor Gravenberch, maar stilstaan is geen optie meer, voor hem en de andere middenvelders.

Kijk hieronder naar fragmenten uit Studio Voetbal over spits Brian Brobbey en de keepers Bart Verbruggen en Justin Bijlow:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl