Timber leidt Feyenoord naar winst op AZ in tamme eredivisietopper

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - AZ

Feyenoord heeft in een tamme topper in De Kuip met 1-0 gewonnen van AZ. Quinten Timber werd matchwinner. Door de zege klimt Feyenoord over AZ heen naar de tweede plaats in de eredivisie.

Uitblinker Timber gaf een hard startschot in de tweede minuut. AZ-keeper Mathew Ryan zat er nog net aan en tikte de bal tegen de paal. De opening van Timber was geen opzet voor een spectaculair duel. Daarna ging het tempo omlaag, Feyenoord had de bal, AZ wachtte af.

Halverwege de eerste helft was het opnieuw Timber die voor een piek zorgde. Met een geweldige uithaal, waarbij hij zelfs nog uitgleed, verraste hij doelman Ryan van een meter of 25. Het sein voor AZ om Feyenoord steviger aan te pakken, zoals Bruno Martins Indi tegen Santiago Gimenez en Dani de Wit tegen Calvin Stengs.

Duels Gimenez en Pavlidis onbeslist

In blessuretijd van de eerste helft liet Vangelis Pavlidis zich voor het eerst zien, maar de AZ-spits maakte het Feyenoord-doelman Justin Bijlow niet al te moeilijk. Aan de andere kant kon ook Feyenoord-spits Gimenez zich niet onderscheiden.

Kijk hieronder naar de reacties van Quinten Timber, Arne Slot, Bruno Martins Indi en Pascal Jansen:

Bij de start van de tweede helft gaven de twee topscorers van de eredivisie elkaar een hand. Beiden maakten dit seizoen al dertien doelpunten. Maar de topvorm is er even niet meer. Gimenez werd door Feyenoord-coach Arne Slot in de 67ste minuut naar de kant gehaald en bleef daarmee voor het vierde duel op rij droog staan.

Ook Pavlidis had zijn dag niet. De Griekse spits, die donderdag wel scoorde tegen Aston Villa, mocht wel blijven staan, maar bleef voor het tweede eredivisieduel op rij zonder doelpunt. In de eerste tien eredivisiewedstrijden van het seizoen had hij steeds gescoord.

Na paal en goal ook kruising voor Timber

Terwijl de wedstrijd ook in het tweede bedrijf maar niet echt op gang kwam, was het opnieuw Timber die voor het vuurwerk zorgde. Met een prachtige actie speelde hij zich vrij in het Alkmaarse strafschopgebied, waarna Ryan redding bracht.

'Als Quinten Timber zo doorgaat geen reden hem niet te selecteren voor Oranje'

Even later was Ryan kansloos, maar eindigde het spetterende schot van Timber op de kruising. De man van de wedstrijd wilde na na afloop niet te veel nadruk leggen op zijn eigen prestatie. "Ik ben blij om belangrijk te kunnen zijn, maar wil geen andere speler tekortdoen", zei hij.

Trainer Arne Slot liet niet na de uitblinker aan te wijzen: "Timber was bij bijna al onze kansen betrokken en deed het ook verdedigend uitstekend."