Jorrel Hato als speler van Jong Oranje
NOS Voetbal

Verdediger Hato (17) debuteert in selectie Oranje, Schouten keert terug

Verdediger Jorrel Hato debuteert in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman heeft de 17-jarige centrumverdediger van Ajax opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar.

De uitverkiezing van de linksbenige Hato is mede het gevolg van blessures bij een aantal belangrijke verdedigers. Zo zat Matthijs de Ligt (Bayern München) wel bij de voorselectie, maar hij is afgevallen wegens een scheurtje in zijn rechterknie.

Ook Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) moet verstek laten gaan. Hij kampt sinds het begin van deze week met een hamstringblessure en is voor langere tijd uit de roulatie. Sven Botman (Newcastle United) is nog steeds niet hersteld van de knieblessure die hem sinds eind september aan de kant houdt.

Schouten terug bij Oranje

Koeman heeft ook Jerdy Schouten (PSV) opgeroepen. De 24-jarige middenvelder speelde in juni 2022 zijn enige interland. Schouten beleeft een sterk seizoen met PSV, de koploper van de eredivisie. Hij kwam in de zomer over van het Italiaanse Bologna en is vaste basisspeler bij de Eindhovense ploeg.

Ook Cody Gakpo (Liverpool) en Teun Koopmeiners (Atalanta) zijn opgenomen in de definitieve selectie. Zij ontbraken in de voorselectie, omdat ze op dat moment pas net teruggekeerd waren van een blessure.

Bosz trots op Schouten na Oranjeselectie: 'Binnen vier maanden gelukt'

Linksback Ian Maatsen (Chelsea) en doelman Nick Olij (Sparta Rotterdam) zijn om sportieve redenen afgevallen voor de 25-koppige definitieve selectie. Brian Brobbey (Ajax) zit er wel bij. Begin deze week uitte Koeman nog kritiek op de 21-jarige spits. De bondscoach verbaasde zich onder meer over de grote kansen die Brobbey regelmatig mist.

"In de vorige interlandperiode hadden we hem erbij en dan zie je wel dat zijn eerste aanname en de manier van afwerken niet goed zijn", vertelde Koeman bij het televisieprogramma Rondo op Ziggo Sport.

Frenkie de Jong (FC Barcelona) wacht bij zijn club nog steeds op zijn rentree, na de verstuikte enkel die hij eind september opliep in een competitieduel, en zit niet bij Oranje. Wel heeft hij de trainingen inmiddels hervat. Ook Memphis Depay (Atlético Madrid) ontbreekt. Hij is nog niet in actie gekomen na een spierblessure, opgelopen tijdens een training.

Kwalificatie voor het EK

Oranje speelt op 18 november in de Johan Cruijff Arena tegen Ierland. Drie dagen later, op 21 november, staat het uitduel met Gibraltar op het programma.

Oranje heeft aan één overwinning genoeg om zich direct te kwalificeren voor het EK in Duitsland van volgend jaar. Wegens de verbouwing van het nationale (en enige) stadion van Gibraltar, wordt die interland in Portugal gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl