Jerdy Schouten
NOS Voetbal

Schouten is nu al het belangrijkste puzzelstukje van PSV

  • Franklin Stoker

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Franklin Stoker

    volgt PSV namens NOS Sport

Wie heeft het bij PSV nog over de vertrokken Ibrahim Sangaré? Jerdy Schouten heeft met zijn foutloze spel de Ivoriaan in rap tempo doen vergeten. De middenvelder is misschien nu al het belangrijkste puzzelstukje van trainer Peter Bosz.

Schouten valt in zijn eerste maanden in dienst bij eredivisiekoploper PSV vooral op door onopvallend te zijn. Hij speelt sober, maar is vrijwel nooit op een fout te betrappen.

Een niet te onderschatten eigenschap in de speelstijl van Bosz. PSV voetbalt met veel ruimte in de rug, waarbij een foute pass of dekkingsfout direct tot een gevaarlijke counter van de tegenstander kan leiden.

De afgelopen zomer van Bologna overgekomen Schouten had zaterdag in de 45 minuten die hij tegen Heracles Almelo meedeed zelfs een passnauwkeurigheid van honderd procent. Letterlijk iedere bal die van zijn voet vertrok, kwam aan bij een ploeggenoot. Een zeldzaamheid in de eredivisie, weet statistiekenbureau Opta.

De 'wasmachine'

Het zegt veel over de ontwikkeling die Schouten heeft doorgemaakt in Italië, waar hij vier seizoenen in de Serie A heeft gespeeld. Hij bewaakt de balans en knapt het vuile werk op, maar is bovenal een betrouwbare verbindingsspeler. Schouten kreeg van zijn toenmalige trainer Sinisa Mihajlovic niet voor niets de bijnaam 'de wasmachine'.

De in Hellevoetsluis geboren voetballer noteert sinds zijn entree bij PSV goede cijfers als het om zijn passnauwkeurigheid gaat.

Hij zit na acht gespeelde eredivisieduels op een gemiddelde van 90,6 procent. Onder alle eredivisiemiddenvelders scoren alleen Jordy Clasie van AZ (91,3 procent) en Anas Tahiri van sc Heerenveen (91,2 procent) hoger.

In de Champions League, waar de weerstand normaal gesproken hoger is dan in de eredivisie, kan Schouten vergelijkbare cijfers overleggen.

Van Gaal

De betrouwbaarheid en zekerheid van Schouten werd ook geprezen door Louis van Gaal, die hem op 9 juni 2022 liet debuteren in het Nederlands elftal in het Nations League-duel met Wales.

Maar de toenmalig bondscoach toonde zich na de wedstrijd ook kritisch. "Hij volbracht alles in zijn taken- en functiepakket. Hij speelt alleen alles met zijn rechtervoet en soms moet je toch echt je linkervoet gebruiken, waardoor het spel sneller gaat."

2022: Van Gaal lovend en kritisch over Oranjedebuut Schouten

Van Gaal vertelde vorig jaar ook dat Schouten wat meer risico in zijn spel mocht leggen. "Hij speelde de bal ook steeds naar het dichtstbijzijnde station. Ik heb liever dat hij een paar stationnetjes overslaat."

Voorselectie Oranje

Schouten werd daarna niet meer opgeroepen door Van Gaal, maar staat bij de huidige bondscoach Ronald Koeman weer op de radar. De PSV'er is opgenomen in de voorselectie voor de komende EK-kwalificatieduels van Oranje.

De 26-jarige middenvelder kwam na vier leerzame jaren bij Bologna terug naar Nederland om prijzen te winnen en weer een plaats in de Oranje-selectie te veroveren. Hij is hard op weg om beide doelen te verwezenlijken.

Passnauwkeurigheid Jerdy Schouten

Wedstrijd Passnauwkeurigheid Aantal passes
Heracles Almelo - PSV (0-6) 100% 45
RKC - PSV (0-4) 94,2% 69
Vitesse - PSV (1-3) 93,5% 46
PSV - Ajax (5-2) 93,3% 45
Sparta - PSV (0-4) 93,2% 59
Champions League
PSV - Rangers (5-1) * 90,8% 65
Arsenal - PSV (4-0) 89,5% 38
PSV - Sevilla (2-2) 90,7% 54
Lens - PSV (1-1) 92,9% 56
* = als centrale verdediger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl