NOS Voetbal

Oud-topspits Ruud Geels op 75-jarige leeftijd overleden

Ruim 300 doelpunten: Geels had een neusje voor de goal

Voormalig topspits Ruud Geels is op 75-jarige leeftijd overleden. De Haarlemmer kende een doelpuntrijke loopbaan bij Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Club Brugge, Ajax, Anderlecht, Sparta, PSV en NAC. Bovendien speelde hij twintig interlands voor het Nederlands elftal, waarin hij elf keer scoorde.

Een doelpuntenmachine was hij, met koppen als specialiteit. Via de Haarlemse amateurclubs DSS en Onze Gezellen belandde Geels bij Telstar, waar hij via de landelijke jeugd een kans kreeg in het eerste elftal. In Velsen-Zuid had hij niet lang nodig om indruk te maken. Na acht wedstrijden en vijf doelpunten sloeg Feyenoord toe.

Concurrentie van Kindvall en ongelukkig WK

Ook in Rotterdam-Zuid wist Geels het net veelvuldig te vinden, maar de concurrentiestrijd met de Zweed Ove Kindvall kon hij niet winnen. Met een landstitel, een KNVB-beker en zelfs een Europa Cup I achter zijn naam en met 46 doelpunten in 89 eredivisiewedstrijden verruilde hij De Kuip voor de Adelaarshorst om te gaan spelen bij Go Ahead.

Feyenoorder Ruud Geels in 1968

Na twee jaar bij de Eagles en twee jaar in België bij Club Brugge ging Geels met Oranje mee naar het WK van 1974. Het werd een legendarisch toernooi voor Nederland, maar een ongelukkige periode voor Geels. Hij speelde geen minuut en noemde zijn verblijf later de "ergste weken uit zijn leven" door pesterijen van ploeggenoten Ruud Krol en Wim Suurbier.

Vier keer op rij topscorer: 'Uit de lichtmast aangevlogen'

Na het WK maakte Geels zijn overgang naar Ajax bekend. In Amsterdam waren de hoogtijdagen net achter de rug en was sterspeler Johan Cruijff vertrokken naar FC Barcelona. Ondanks een minder Ajax reeg Geels de doelpunten aaneen. Vier keer op rij werd hij topscorer van de eredivisie, met achtereenvolgens 30, 29, 34 en 30 goals.

Legendarisch was de wedstrijd tegen Feyenoord (6-0), waarin hij vijf keer scoorde. Een zesde goal werd, onterecht, afgekeurd vanwege buitenspel. De 3-0 was prachtig: een vallende kopbal. De voorzet was van Gerrie Mühren, Geels ging de lucht in, bleef op grote hoogte hangen en kopte krachtig binnen.

Ruud Geels namens Ajax

"Die goal had ik eigenlijk nooit mogen maken", vertelde Geels later. "Die boogbal van Gerrie Mühren was normaal gesproken makkelijk te verdedigen. Maar ik kwam uit de lichtmast aangevlogen, zoals 'De Kromme' (Willem van Hanegem, red.) zei."

In totaal scoorde Geels twaalf keer in de Klassieker. Ook voor Feyenoord was de spits belangrijk. Op 3 september 1967 maakte hij in De Kuip de winnende 1-0. "De voorzet was van Coen Moulijn", wist Geels zich nog te herinneren.

Ook in het UEFA Cup-toernooi van het seizoen 1975/1976 werd Geels met veertien doelpunten de topschutter. De aanvaller koos na Ajax, waarmee hij één keer kampioen werd, voor een uitstapje naar Anderlecht om daarna bij Sparta terug te keren in Nederland.

Ook topscorer namens Sparta: 'Nog knapper dan bij Ajax'

Met 22 doelpunten in het seizoen 1980/1981 werd hij in dienst van Sparta voor de vijfde keer topscorer van de eredivisie, op een leeftijd van bijna 33 jaar. "Dat was nog knapper dan bij Ajax", vond Geels. "Op een wat kleine blessure na was ik toen nog heel fit. Een kwestie van slim voetballen, goed uitkijken en je nooit verrot laten schoppen."

Feyenoorder Ruud Geels (rechts), met ploeggenoot Over Kindvall, na zijn winnende goal in de Klassieker van 1967

Na een seizoen bij PSV en anderhalf jaar bij NAC stopte Geels abrupt, op 35-jarige leeftijd. Hij leverde zijn contract in bij de club uit Breda.

Geels laat een historie aan doelpunten na. Hij scoorde 318 keer in 474 wedstrijden. Met 265 eredivisietreffers staat hij op de topscorerslijst aller tijden van de eredivisie tweede, achter Willy van der Kuijlen (311 doelpunten).

'Op de ladder misschien gelukkiger geweest'

Ondanks al die goals voelde Geels, een zachtaardig mens, zich niet altijd thuis in het soms harde voetbalwereldje.

Na zijn loopbaan werd hij weer schilder. "Ik heb de glitter en bekendheid als een last ervaren", zei hij een keer bij het programma Barend & Van Dorp. "Zal ik eens iets heel eerlijks vertellen? Als ik op de ladder was blijven staan, was ik misschien veel gelukkiger geweest."

In 2015 maakte Frank Heinen in Studio Voetbal een portret van Ruud Geels:

2015: Portret van Ruud Geels door Frank Heinen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl