Jorrel Hato op het trainingsveld in Zeist
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Oranje-nieuwkomer Hato groeide op naast Kuip: 'Feyenoord vond hem niet goed genoeg'

Nauwelijks een jaar nadat Jorrel Hato zijn eerste minuten had gemaakt in het eerste van Ajax, meldde de pas zeventienjarige verdediger zich maandag voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal.

En vanwege de vele geblesseerde internationals bestaat er zelfs een kans dat hij zijn debuut zal maken in een van de komende EK-kwalificatiewedstrijden.

Dat het toptalent juist als Ajacied zou debuteren in de eredivisie, was zeker niet vanzelfsprekend. Hij groeide namelijk op in Rotterdam-Zuid en woonde vrijwel zijn hele leven op een (flinke) steenworp afstand van De Kuip.

Zijn ouders zijn dan ook niet geheel verrassend voor Feyenoord. "Mijn vrienden grappen weleens: hoe kan je zoon je dit aandoen?", zegt zijn vader tegen Rijnmond .

Drie seizoenen Sparta

Via sportclub Feyenoord kwam Hato op negenjarige leeftijd bij Sparta terecht, waar hij uiteindelijk drie seizoenen speelde.

"Jorrel behoorde altijd tot de besten van zijn lichting", zegt Dolf Roks, die tegenwoordig de jeugd van Ajax traint maar eerder hoofd jeugdopleiding bij Sparta was. "Fysiek was hij verder dan de rest, maar hij was ook vaardig aan de bal. Daarnaast heeft hij een goede mindset en komt hij uit een keurige familie die hem goed begeleidt."

Jorrel Hato als kind in Feyenoord-shirt

In huize Hato draait alles om voetbal. Broertje Elgyn speelt in de jeugdopleiding van Sparta. "Die jongens doen altijd hun stinkende best. Soms lukt het niet, dan moet je op naar volgende week", vertelt de vader van het gezin. "Als Jorrel geen goede wedstrijd speelt, krijgt hij dat gewoon van mij te horen."

Chagrijnig

Niettemin lieten alle verliespartijen van Ajax ook het humeur van de ogenschijnlijk stoïcijnse Hato niet onaangetast. "Hij was wel chagrijnig", aldus zijn vader. "Da's logisch: Jorrel speelt al jaren bij Ajax, is gewend om wedstrijden te winnen."

Sinds Hato in januari in Ajax 1 debuteerde, zag hij meerdere hoofdtrainers ontslagen worden. John van 't Schip is alweer de vierde trainer die hij voor de groep ziet staan.

"Hij heeft veel meegemaakt voor een jonge jongen. Daar heb ik veel over gesproken met hem", zegt zijn vader. Moeder vult aan: "Jorrel laat niet te veel van de wereld binnen. Hij is niet zoveel met randzaken bezig."

De familie Hato met een jonge Jorrel (rechts)

Van kleins af aan beschikt Hato ontegenzeggelijk over de discipline die nodig is om het profvoetbal te halen, vertelt jeugdtrainer Roks. "Voor een trainer is hij echt een gouden gozer om mee te werken." Roks roemt de 'leer-mindset' van de jonge Ajacied. "Jorrel wilde altijd trainen om beter te worden. Hij is altijd heel steady geweest, onverstoorbaar bijna."

Op zijn zeventiende Oranje halen, dat had Hato zelf ook niet zien aankomen. "We hadden het er donderdagavond na zijn wedstrijd tegen Brighton nog over", vertelt moeder Hato. "Het Nederlands elftal komt over anderhalf jaar wel, zei ik toen nog tegen hem."

'Nooit iets van Feyenoord gehoord'

Feyenoord heeft nooit voor Hato aangeklopt, stelt zijn vader. "Ze vonden hem niet goed genoeg. Jorrel speelde bij de amateurtak van Feyenoord, dus ze kenden hem wel. Maar we hebben nooit wat van ze gehoord."

Ondanks de trots van zijn ouders zul je vader Hato niet in het shirt van zijn zoon zien. Vader Hato is Feyenoord-fan en zat vroeger ook in De Kuip. "Onze meeste vrienden zijn voor Feyenoord", zegt hij. "Ik heb een weddenschap gesloten met Jorrel", vervolgt vader Hato. "Pas als hij zijn eerste doelpunt heeft gemaakt, trek ik een keer dat shirt aan."

Advertentie via Ster.nl