Evan Ferguson, de hoop van het Ierse voetbal
NOS Voetbal

De 'wonderboy' van Ierland is pas 19 en heet Evan Ferguson: 'Hij is echt speciaal'

  • Thierry Boon

    redacteur NOS Sport

  • Thierry Boon

    redacteur NOS Sport

Of hij de nieuwe 'wonderboy' van Ierland is? "Dat kun je wel zeggen, ja", zegt de ervaren Alan Browne over zijn teamgenoot Evan Ferguson. Nederland, vanavond tegenstander in de EK-kwalificatie, is gewaarschuwd. "Iedereen heeft het over hem."

Bekijk de waardes van de Ierse selectie op de toonaangevende website Transfermarkt.com en er torent één iemand boven de rest uit. Een jongen van negentien jaar.

Met een transferwaarde van 65 miljoen euro is hij goed voor meer dan een derde van de totale waarde van het Ierse nationale team (192 miljoen euro). Hij is de hoop van de natie.

"Normaal begin je een zin over een talent met: voor iemand van zijn leeftijd... Maar dat kan ik bij hem weglaten", stelt Browne. "Hij heeft alles in zich om een topspits te worden."

Ferguson is er vroeg bij

De aandacht is flink, de verwachtingen hoog en het verhaal is mooi. Als veertienjarige(!) maakt Ferguson zijn debuut in het eerste elftal van elfvoudig landskampioen Bohemians Dublin.

Begin 2021 contracteert Brighton & Hove Albion de tiener, die ook naar Liverpool kon. Een jaar later, in februari 2022, speelt hij zijn eerste officiële duel in de Premier League. Hij is dan zeventien.

Evan Ferguson na een goal voor Brighton

Inmiddels heeft Ferguson 31 Premier League-duels in de benen, waarin hij elf keer scoort. Met zijn hoofd, met zijn hak, met rechts, met links, van dichtbij en van veraf.

Grote clubs hebben hem op de radar, waarop Brighton hem deze week een sterk verbeterd contract laat tekenen dat tot de zomer van 2029 doorloopt. Ook voor het Ierse team heeft Ferguson al drie goals gemaakt in acht wedstrijden. En hij is nog altijd maar negentien jaren jong.

Iets speciaals

"Hij is echt speciaal", gaat Browne verder met zijn lofzang. "Vanaf het moment dat hij bij het nationale team zit, overtuigt hij. Ik zie het elke dag op de training. Hij heeft iets."

Bondscoach Stephen Kenny, die een enorme staat van dienst in Ierland heeft, houdt zich wat meer over de vlakte over zijn pupil. "We zitten nog in een vroeg stadium van zijn carrière, maar dat hij talent heeft, dat is zeker. En zijn houding is uitstekend."

Evan Ferguson schreeuwt het uit na zijn doelpunt voor Ierland

Zijn ster is rijzende. De naam van Ferguson valt zelfs bij Ronald Koeman, de bondscoach van Nederland, tijdens een persconferentie in Zeist. "We weten hoe goed hij is", reageert Koeman op een vraag van een Ierse journalist. "Hij is jong, sterk, kan een goal maken."

Koeman zag Ferguson met eigen ogen in de Johan Cruijff Arena, toen hij als invaller van Ajax won met Brighton (2-0). "Bart Verbruggen, zijn teamgenoot bij Brighton, heeft ons goede informatie over hem gegeven."

Ondanks alle aandacht laat het wonderkind van het Ierse voetbal zich niet gek maken, denkt zijn landgenoot Browne. "Evan is heel erg nuchter. Hij zal niet snel denken dat hij beter is dan een ander."

"Hij is heel rustig", vervolgt de middenvelder van Preston North End uit het Engelse Championship, "een beetje stil zelfs. Evan praat vooral met zijn voeten."

Volgens Browne kan Ferguson de druk dan ook makkelijk aan. Bondscoach Kenny denkt daar anders over: "Druk? Er ligt helemaal geen druk op hem. We willen gewoon dat hij zijn spel speelt en geniet van het voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl