NOS Voetbal

Koeman blijft ondanks vele blessures optimistisch: 'Voldoende alternatieven'

Bondscoach Ronald Koeman maakt zich ondanks de vele blessuregevallen, met name bij de verdedigers, weinig zorgen voor de aankomende EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal met Ierland en Gibraltar.

"Het is natuurlijk exceptioneel hoeveel centrale verdedigers zijn afgevallen, maar aan de andere kant zijn we rijkelijk beloond met de spelers die we nog hebben. Dat zijn topspelers. Ik zou niet moeten klagen dat er andere centrale verdedigers zijn afgevallen."

Koeman vindt dat hij "voldoende alternatieven" heeft voor de achterste linie, ook nadat Jeremie Frimpong en Lutsharel Geertruida het trainingskamp met een blessure hebben moeten verlaten. "Als er in de verdediging niet nog meer mensen wegvallen, hebben we er genoeg."

Eerder haakten Nathan Aké, Sven Botman, Micky van de Ven en Matthijs de Ligt al af.

Op middenveld Oranje is nog wat te kiezen: 'Reijnders heeft vanaf eerste dag verrast'

Zowel Frimpong als Geertruida raakte bij de training van donderdag geblesseerd. "Je schrikt altijd", kijkt Koeman terug op de blessuregevallen. "Ik zag het niet aankomen. Het waren gekke momenten dat ze ineens wat voelden en eruit stapten."

Koeman vertelt dat Frimpong en Geertruida vlak na elkaar geblesseerd raakten. "Toen hebben we de partijvorm moeten stoppen, want het was geen elf tegen elf meer. Maar we hadden al wel genoeg goede dingen gezien."

Achterin heeft Koeman nu nog de beschikking over aanvoerder Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Quilindschy Hartman, Daley Blind, Jorrel Hato, Stefan de Vrij en Jordan Teze, die werd opgeroepen na het vertrek van Frimpong.

Overmacht

Dumfries bekijkt de vele blessuregevallen bij de Oranje-verdedigers met een nuchtere blik. "Het is natuurlijk wel veel, ja, dat is duidelijk. Maar iedereen doet zijn stinkende best om fit te zijn. Soms is het overmacht."

De vleugelverdediger, die morgen zijn vijftigste interland kan bijschrijven, benadrukt dat het Nederlands elftal wel een "hele goede" voorbereidingsweek heeft gehad. "We zijn scherp en fit voor morgen."

Dumfries met vertrouwen richting duel met Ierland: 'Kom maar op'

Met welk systeem Koeman zijn basiself morgen het veld opstuurt voor het duel met Ierland, houdt de bondscoach nog even in het midden. Maar hij vertelt wel dat de blessuregevallen geen invloed hebben op het tactische plan. "Beide systemen (4-3-3 en 3-4-3, red.) kunnen we nog prima spelen, ik overweeg ze beide."

Koeman: "Het zou gek zijn om op basis van één geblesseerde speler het systeem te veranderen."

Eén zege verwijderd van EK

Het Nederlands elftal heeft nog één zege nodig om zich definitief te plaatsen voor het EK, dat volgend jaar op 14 juni begint.

Volgens Koeman is Oranje aan zijn stand verplicht zich te plaatsen voor het eindtoernooi in Duitsland, maar zegt dat het geen uitgebreid feest wordt als het lukt. "We zullen blij zijn met de plaatsing, maar als we Europees kampioen worden, moeten we maar een feestje vieren."

Ronald Koeman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl