Thijs Dallinga
NOS Voetbal

Debutant Dallinga miste telefoontje KNVB: 'Meteen teruggebeld en alles bij elkaar gepakt'

Thijs Dallinga stapte deze week voor het eerst het veld op voor de training van het Nederlands elftal. "Het was een heel mooi moment. Dit is waarom ik ben gaan voetballen."

Na afmeldingen van Brian Brobbey en Steven Bergwijn besloot bondscoach Ronald Koeman om de 23-jarige Dallinga voor het eerst op te roepen voor het Nederlands elftal.

In eerste instantie zat de aanvaller van Toulouse helemaal niet bij de selectie. "We hadden afgelopen weekend een wedstrijd en daarna ben ik nog bij de club geweest. 's Avonds kreeg ik een belletje, maar ik was te laat en nam niet op. Toen zag ik via een appje dat het de teammanager van de KNVB was en heb ik snel teruggebeld", zegt de spits, die daarna rap koers zette richting Zeist.

Onorthodoxe route

Na acht wedstrijden in de eerste divisie bij FC Emmen en zes eredivisiepotjes bij FC Groningen brak Dallinga door bij Excelsior, dat vorige zomer promoveerde naar de eredivisie. In 38 duels bij de Rotterdamse club scoorde de spits 32 keer.

Daarna maakte hij de opvallende transfer naar Toulouse, dat diezelfde zomer promoveerde naar de Ligue 1. Geen hoogvlieger dus, maar wel dé kans om in het buitenland aan speelminuten te komen en doelpunten te maken. Vorig jaar kwam Dallinga achttien treffers, waarvan twee in de gewonnen bekerfinale. Dit jaar staat de teller al op zeven goals, waarvan drie doelpunten in de Europa League.

Bekijk hier het gesprek met Dallinga over zijn eerste dagen bij Oranje:

Dallinga voor het eerst opgeroepen voor Oranje: 'Wil de kans aangrijpen'

Dallinga ziet deze week niet als een snuffelstage. "Als je eerst niet bij de selectie zit en dan toch opgeroepen wordt, moet je het als een kans zien en hem aangrijpen. Ik wil laten zien hoeveel stappen ik heb gemaakt en hoe dat zich verhoudt tot de rest."

Van de Keuken Kampioen Divisie naar de Ligue 1 en de Europa League: aan progressie geen gebrek voor Dallinga. Voor de man uit Groningen is er nu de kans om nog een stapje hoger te zetten. Erg zenuwachtig is hij niet. "Ik weet nu hoe ik me staande kan houden in de competitie en de Europa League. Ik ben vooral benieuwd hoe dat hier gaat zijn."

"Het geeft vertrouwen dat ik tot nu toe steeds de bevestiging heb gehad dat ik het aankan. Deze week zal uitwijzen of ik dit niveau ook aankan."

EK-kansen

Of Dallinga denkt dat het EK van volgend jaar nu ook een stap dichterbij is, zeker omdat er toch de nodige vraag is naar sterke mannen voorin? "Een aantal spitsen is gestopt, dus ik zou liegen als ik zeg dat ik niet het gevoel ben dat ik dichterbij ben. Twee jaar geleden speelde ik op KKD-niveau en dan is het logisch dat je dat gevoel niet hebt. Nu speel ik op een hoger niveau en als je het daar laat zien, heb je een kans dat je er bijzit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl