NOS VoetbalAangepast

Albanië plaatst zich voor tweede keer in historie voor EK, ook ticket Denemarken

Albanië mag zich voor de tweede keer opmaken voor het Europees kampioenschap voetbal. Dankzij een 1-1 gelijkspel bij Moldavië verzekerden de Albanezen zich van een plek bij de eerste twee in kwalificatiegroep E.

Polen kwam in dezelfde groep, in zijn laatste wedstrijd, niet verder dan een gelijkspel tegen Tsjechië (1-1) en kan daardoor fluiten naar directe plaatsing voor het EK. Moldavië nog wel een kans op dat tweede ticket, maar moet dan maandag wel winnen in Olomouc van de Tsjechen.

Ook Denemarken naar EK

Denemarken verzekerde zich in groep H van het EK door in Kopenhagen met 2-1 te winnen van Slovenië. De Denen, op het vorige EK halvefinalist (1-2 nederlaag tegen Engeland), kwamen door een inzet van dichtbij (Joakim Maehle) op 1-0, waarna een vrije trap van Erik Janza de 1-1 opleverde.

Via Thomas Delaney (afgeslagen corner) maakte de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand net na de hervatting het verschil. De Europees kampioen van 1992 mag zich voor zijn tiende EK gaan opmaken.

Het Albanië van de Braziliaanse trainer Sylvinho, die zelf als speler furore maakte bij onder meer Arsenal en Barcelona, verraste deze kwalificatiecampagne met klinkende thuiszeges op Tsjechië (3-0) en Polen (2-0).

Duizenden Albanese fans

In de Moldavische hoofdstad Chisinau konden de Albanezen onder de ogen van duizenden meegereisde fans plaatsing voor het tweede EK ooit veiligstellen. Toch was het de thuisploeg die het betere van het spel had.

Albanië wachtte rustig af, loerde op de counter en werd halverwege de eerste helft beloond toen Sokol Cikalleshi een strafschop tegen de touwen joeg.

  • EPA
    De Braziliaan Sylvinho, oud-speler van onder meer Arsenal en Barcelona, is de huidige bondscoach van Albanië.
  • EPA
    Duizenden Albanese voetbalfans waren meegereisd naar Chisinau om hun ploeg aan te moedigen.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Moldavië kreeg de bal, maar slaagde er amper in om sc Heerenveen-spits Ion Nicolaescu in kansrijke positie te krijgen. De eerste echt grote kans was voor de Albanees Taulant Seferi, die een ziedend schot via doelman Dorian Railean en de lat rakelings over zag vliegen.

De geroutineerde Albanese Serie A-defensie - met doelman Etrit Berisha (Empoli), Djimsiti (Atalanta) en Elseid Hysaj (Lazio) - bleef eenvoudig overeind, maar in de slotfase ging het toch nog mis. Nadat Vitalie Damascan een bijna niet te missen kans op doelman Berisha had geschoten, was het even later wel raak via aanvoerder Vladyslav Baboglo: 1-1.

Albanië had aan een punt genoeg, maar moest in de hectische slotfase nog alle zeilen bijzetten om een tweede treffer te voorkomen. Dat lukte, tot grote vreugde van de rood-zwarte fans op de tribune.

Vervolg op 2016

In 2016 maakte Albanië zijn debuut op een eindtoernooi bij het EK in Frankrijk. Velen zullen zich de openingswedstrijd van het EK tegen Zwitserland nog herinneren, een wedstrijd waarin de broers Granit (Zwitserland) en Taulant (Albanië) Xhaka tegenover elkaar stonden.

Tegen de latere finalist Frankrijk bogen de Albanezen pas diep in de slotfase (2-0), maar dankzij een zege op Roemenië in het slotduel (1-0) kregen de voetballers een heldenonthaal in Tirana.

Komende zomer in Duitsland mogen ze proberen dat kunstje te overtreffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl