Granit Xhaka wordt gefeliciteerd door zijn broer Taulant na de 1-0 zege van Zwitserland op Albanië

Zwitsers winnen broederstrijd van Albanië

Zwitserland heeft zich in Groep A niet laten verrassen door Albanië: het won met 1-0. De Albanezen kregen kort voor rust een klap te incasseren met een rode kaart voor aanvoerder Lorik Cana.

Door velen werd reikhalzend uitgekeken naar de broederstrijd tussen Granit Xhaka (Zwitserland) en Taulant Xhaka (Albanië) op het middenveld. Bij de Zwitsers stonden vijf spelers van Albanese komaf aan de aftrap, bij Albanië stonden vijf spelers aan het vertrek die zijn opgegroeid in Zwitserland.

Onder hen aanvoerder Lorik Cana, die exact dertien jaar na zijn debuut voor Albanië in 2003 (een 3-2 nederlaag tegen Zwitserland) een negatieve hoofdrol voor zich opeiste.

Schär scoort

Debutant Albanië kreeg van de Zwitsers niet de kans om even rustig te wennen aan het EK-toneel. In de vijfde minuut tastte doelman Etrit Berisha mis bij een hoekschop van Xherdan Shaqiri, waardoor Fabian Schär ongehinderd raak kon koppen: 1-0.

Albanië bleef kalm en kwam steeds beter in de wedstrijd. Spits Armando Sadiku was zelfs dicht bij de 1-1, maar stuitte op keeper Yann Sommer.

De Albanese doelman Etrit Berisha tast volledig mis, waardoor Fabian Schär de 1-0 kan inkoppen
    Fabian Schär viert zijn vroege treffer tegen Albanië
    Fabian Schär viert zijn vroege doelpunt tegen Albanië

Dat offensief werd in de knop gebroken toen de Albanese aanvoerder Lorik Cana tien minuten voor rust tegen zijn tweede gele kaart opliep. Na de aftocht van Cana was Zwitserland weer de baas en kwam Albanië een paar keer goed weg. Zo raakte Blerim Dzemali de paal.

Na rust bleef Zwisterland het spel dicteren, waarbij de Albanezen vrij eenvoudig op de been bleven. Doelman Berisha moest alleen bij een hard schot van Haris Seferovic ingrijpen.

Lorik Cana ontvangt zijn tweede gele kaart voor een onhandige handsbal
    De Albanese aanvoerder Lorik Cana verlaat het veld nadat hij zijn tweede gele kaart heeft gekregen

Af en toe ging Albanië op zoek naar de 1-1 en gaf het achter veel ruimte weg. Bijna profiteerde Seferovic: hij ging bij een tegenstoot alleen op het doel af, waar Berisha knap redding bracht.

In de slotfase kwamen de Zwitsers zelfs nog drie keer goed weg. Eerst schoot Sadiku in het zijnet, even later had een ingreep van Lichtsteiner een penalty kunnen opleveren en kort voor tijd ging Shkëlzen Gashi alleen op het doel af. Hij stuitte op de Zwitserse doelman.

De broers Taulant en Granit Xhaka vochten verwoede duels uit bij Albanië-Zwitserland