Armando Sadiku viert zijn doelpunt, de eerste Albanese goal ooit op een EK-eindronde
NOS Voetbal

Albanië schakelt Roemenië uit en mag hopen

Albanië heeft zijn laatste groepswedstrijd op het EK met 1-0 gewonnen van Roemenië. De Albanezen mogen daardoor nog hopen op een vervolg in het toernooi, Roemenië is uitgeschakeld. Armando Sadiku was de held aan Albanese zijde.

Roemenië kwam sterk uit de startblokken en drong het hulpeloos ogende Albanië met vlotte combinaties terug. De oogst bleef beperkt tot schoten van Bogdan Stancu en Denis Alibec; echte kansen bleven uit. Na de eerste vlotte Albanese aanval, die eindigde in buitenspel, kantelde het duel.

Roemenië raakte de regie kwijt en de Albanezen verschenen regelmatig in de buurt van het vijandelijke doel. Het leverde een historisch moment op: met een kopbal bezorgde Sadiku Albanië het eerste EK-doelpunt ooit.

Albanië ging na rust op zoek naar meer, terwijl Roemenië verwoed probeerde om weer lijn in het spel te krijgen. Met vroeg storen stonden de Albanezen dat in de weg. Gaandeweg kwam Roemenië, op zoek naar tenminste twee treffers, toch weer wat beter in de wedstrijd.

Aanvallend bleef het echter pover, mede door de sterke Albanese verdediging. De inmiddels schaarse counters van Albanië waren dreigender. Ook een plotse knal op de lat van Florin Andone kon Roemenië niet meer inspireren. Bij Albanië kwam boegbeeld Lorik Cana in het veld om de ploeg door de slotfase te loodsen, maar dat bleek niet echt nodig: Albanië bleef eenvoudig overeind.

Albanië eindigt door de zege op de derde plaats in groep A, met drie punten. De ploeg moet nu afwachten of dat voldoende is om als een van de beste nummers drie naar de achtste finales te mogen. Roemenië blijft dit EK steken op een punt en kan naar huis.

  • EPA
    Albanië viert goal tegen Roemenië
  • AFP
    Albanië viert de zege op Roemenië
De tiende EK-dag op muziek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl