NOS Voetbal

Weghorst verbolgen over pessimisme na plaatsing: 'Dat is wat je belangrijk vindt?'

"We zijn gekwalificeerd. Daar moeten we allemaal niet zo makkelijk over doen", was de eerste reactie van aanvoerder Virgil van Dijk na de 1-0 thuiszege op Ierland , waardoor het Nederlands elftal zich zeker weet van het EK van volgend jaar in Duitsland.

"Ik heb andere landen nog wel uitbundiger zien juichen. We mogen trots zijn op onszelf. Geweldig dat we naar het EK gaan."

Wout Weghorst, maker van de enige goal van het duel, vond de overwinning dikverdiend. Van dat het wellicht ook een moeizame wedstrijd geweest was, wilde hij niets weten.

"Haha, ik zat er al op te wachten", zei hij geïrriteerd. "Zulke wedstrijden zijn nooit makkelijk. Maar we zijn tot een heel aantal kansen gekomen. Dan moet je natuurlijk sneller afstand nemen."

Ik snap niet zo goed waarom het nu daarover moet gaan.

Wout Weghorst

Weghorst was zich ervan bewust dat het beter moet, maar had geen zin in negatieve vragen. Gevraagd naar zijn verklaring over waarom het tegen Ierland moeilijker ging dan gehoopt, antwoordde hij verbolgen: "Dat is wat je belangrijk vindt op dit moment?"

En vervolgens: "'Dat het beter moet en kan: absoluut. Ik snap alleen niet zo goed waarom het nu daarover moet gaan. Ik vind het jammer als het daar in de tweede vraag van een journalist al over gaat. Maar goed, ik ben superblij dat we het hebben gehaald. En dat gaat niet veranderen door zulke vragen."

Van Dijk: 'We mogen trots op onszelf zijn, geknokt als team'

"Natuurlijk moeten we ons richting het EK verbeteren, in onze manier van spelen en in het druk zetten. Maar laten we nu alsjeblieft met z'n allen, en dan bedoel ik echt iedereen, eens een keer positief zijn in Nederland en zorgen we straks vol enthousiasme en positiviteit een supermooi EK spelen."

Nederland is het aan zijn stand verplicht om erbij te zijn in Duitsland, maar zo vanzelfsprekend is het niet, benadrukte Van Dijk nog maar eens. "De eerste fase dat ik bij Oranje zat, hebben we twee toernooien gemist. Dat was eerlijk gezegd een verschrikkelijke tijd. Dat wil je niet meemaken. De laatste drie toernooien zijn we er weer bij. Dat is mooi en daar gaan we van genieten. En dan gaan we ons voorbereiden op iets moois hopelijk."

Terugkijkend op de kwalificatiereeks roemt van Dijk vooral de strijdlust binnen de ploeg. "Ik vind dat we heel goed geknokt hebben als team. Vooral als je kijkt naar de uitwedstrijden tegen Ierland en Griekenland. Daar hebben we lopen vechten als een team. We hebben heel veel veerkracht laten zien. Dat belooft in mijn ogen veel goeds."

De Vrij: 'Positieve avond'

Voor Stefan de Vrij was het alweer even geleden dat hij in de basis stond bij Oranje, zo'n anderhalf jaar. De concurrentie op zijn plek in het centrum van de verdediging is groot. Geduld was dus een schone zaak. "Ik kom altijd met een grote lach binnen in Zeist en doe altijd mijn best. Ik moest wachten op mijn kans. Die zou vroeg of laat komen. En dan moest ik er klaar voor zijn."

En dat was de 61-voudig international. Hij leverde niet alleen een uitstekende wedstrijd af, hij had ook nog eens de enige assist. "Ik had er heel veel zin in. En dan is het toch lekker om een goede wedstrijd te spelen en de bondscoach te laten zien dat-ie van je op aan kan, dat ik er sta als het nodig is. Al met al een positieve avond."

Bekijk hieronder de reacties van Stefan de Vrij, Xavi Simons en Jerdy Schouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl