Ianis Hagi heeft Roemenië op voorsprong gezet

Roemenië en Zwitserland ook naar EK, recordscore Frankrijk: 14-0

In EK-kwalificatiegroep I zijn alle beslissingen gevallen. Hoewel er nog één speelronde te gaan is, weten Roemenië (2-1 uitzege op Israël) en Zwitserland (1-1 tegen Kosovo) zich zeker van de eindronde van volgend jaar in Duitsland.

In de poule van Nederland haalde groepswinnaar Frankrijk in Nice uit tegen Gibraltar: na een 7-0 ruststand werd het uiteindelijk 14-0.

Treffer Zahavi baat niet

Israël had de EK-kansen door de 1-1 van afgelopen woensdag tegen Zwitserland in leven gehouden, maar moest die remise dan wel laten volgen door een zege op Roemenië, dat ook nog op koers was naar de eindronde in Duitsland. Die droom werd kracht bijgezet door de vroege treffer van oud-PSV-er Eran Zahavi die een doorgekopte hoekschop binnenknikte.

Eran Zahavi

Maar daarna was toch Roemenië de gevaarlijkste ploeg in de Pancho Arena in het Hongaarse Felcsút, waarnaar Israël voor het thuisduel was uitgeweken vanwege de oorlog met Hamas. Denis Dragus trof in de tiende minuut met een afstandsschot via de vingertoppen van Omri Glazer de onderkant van de lat. Omdat hij zich teleurgesteld omdraaide, miste hij de rebound van George Puscas: 1-1.

Dragus raakte in de eerste helft ook nog een keer de paal van dichtbij, terwijl de Israëlische doelman Glazer zich niet liet verrassen door een hakbal van Puscas. Een kwartier na rust werd de sluitpost echter in de korte hoek geklopt door Ianis Hagi, de zoon van de vermaarde Gheorghe Hagi: 1-2.

Zwitserland heeft genoeg aan remise

Zwitserland had in het Sankt Jakob-Park in Basel het initiatief tegen Kosovo, maar Ruben Vargas zag zijn schoten naast gaan of gestopt worden door Visar Bekaj, terwijl Remo Freuler de bal van dichtbij hoog over het doel joeg.

Ruben Vargas kopt Zwitserland naar 1-0

Na rust was het wel al heel snel raak. Na een klutsbal kon Vargas de 1-0 binnenkoppen. Kosovo had niet veel in te brengen, maar na een moment van onoplettendheid bij de Zwitserse defensie kon Muhamet Hyseni toch de gelijkmaker laten aantekenen.

Stand EK-kwalificatiegroep I

Frankrijk naar recordscore

Frankrijk, al zeker van groepswinst in de poule van Nederland, haalde uit tegen Gibraltar, al kreeg het wel forse hulp van de gasten, die dinsdag Oranje op bezoek krijg. Binnen vijf minuten stond Frankrijk door twee eigen doelpunten op 2-0.

Daar kwam nog eens bovenop dat Ethan Santos na een kwartier met rood kon vertrekken na een zware overtreding op de 17-jarige debutant Warren Zaire-Emery. Die zette bij die actie nog wel de 3-0 op het scorebord, maar haakte ook geblesseerd af.

Kylian Mbappé

De Franse doelpuntenmachine bleef echter op volle toeren draaien en stopte pas bij 14-0, waarmee de oude recordscore uit 1995 (10-0 tegen Azerbeidzjan) ruimschoots uit de boeken werd geschoten. Kylian Mbappé was met drie treffers - waarvan eentje van 45 meter afstand - de topscorer bij de thuisploeg, die maar liefst tien verschillende doelpuntenmakers had.