NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Oliedepots in Oekraïne in brand door luchtaanvallen • Kabinet stort 15 miljoen op Giro555

 • Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne
 • Alle mogelijke sancties tegen Rusland liggen op tafel, aldus Rutte
 • Eindstand actie Giro555 is ruim 106 miljoen euro
 • Olie- en gasprijs verder omhoog, beurzen omlaag
 • Kremlin: einde "speciale operatie" als Kiev aan onze voorwaarden voldoet
 • Het is dag 12 van de oorlog in Oekraïne. De belangrijkste feiten over de oorlog vind je in dit overzicht
Liveblog gesloten
 • Eindstand Giro555 actiedag: ruim 106 miljoen euro opgehaald

  Giro555 heeft ruim 106 miljoen euro opgehaald bij de landelijke actiedag Samen in actie voor Oekraïne. Het geld is bedoeld voor humanitaire noodhulp aan Oekraïners, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo werd de eindstand van de actiedag voor Oekraïne bekendgemaakt
 • Poetin: Rusland stuurt geen dienstplichtigen en reservisten naar Oekraïne

  Rusland stuurt geen dienstplichtigen en reservisten naar Oekraïne, heeft Poetin in een televisietoespraak gezegd. Er worden volgens de Russische president alleen beroepsmilitairen naar het front gestuurd.

  "De vastgestelde doelen worden alleen uitgevoerd door professionele militairen", zei Poetin tijdens zijn toespraak. Hij zei ook dat er geen extra dienstplicht komt voor reservisten. Uit Rusland en Oekraïne komen ook - onbevestigde - berichten over Russische jongens van 17 of 18 die vrijwel onvoorbereid als militair naar Oekraïne worden gestuurd.

 • Kabinet stort 15 miljoen euro op Giro555

  Het kabinet draagt 15 miljoen euro bij aan de inzamelingsactie van Giro555 voor noodhulp aan Oekraïne. Dat brengt de teller gezien de laatste tussenstand op zeker 75 miljoen euro.

 • Amsterdammers planten Oekraïense vlag op stuk grond van de schoonzoon van Poetin

  Een groep Amsterdammers heeft een Oekraïense vlag geplant op een braakliggend terrein in Duivendrecht, schrijft AT5. Het stuk grond zou toebehoren aan de schoonzoon van Poetin, de Nederlandse zakenman Jorrit Faassen.

  "Op minder dan 2000 kilometer afstand van uw vredige en vrije stuk grond is uw vader een geheel vrij land en haar bevolking aan het uitdunnen", staat op een bord dat bij de vlag is geplaatst. "Gebruik alsjeblieft je hart om hem te bereiken zodat hij het zinloze leed kan stoppen."

 • Oekraïne: oliedepots in brand

  Na Russische luchtaanvallen zijn olieopslagplaatsen in twee steden in brand gevlogen, meldt de Oekraïense staatsnooddienst. Het gaat om depots in Tsjernihiv en Zjytomyr. In Zjytomyr zijn twee tanks met een capaciteit van 10.000 kubieke meter getroffen. In Tsjernihiv staan twee halfgevulde tanks met een capaciteit van 2000 kubieke meter in brand. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

  Op beelden van de staatsnooddienst zijn beelden van de brandende olietanks te zien:

 • Nederlandse voetballers mogen tijdelijk weg uit Rusland

  Niet-Russische voetballers die in Rusland spelen, mogen tot eind juni voor een andere werkgever uitkomen, heeft de FIFA besloten. Dat geldt dus ook voor de Nederlanders Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (Krylya Sovetov Samara).

  Russische clubs hebben tot en met donderdag de tijd om met hun niet-Russische spelers een regeling te treffen. Daarna hebben die spelers het recht hun contract eenzijdig op te zeggen.

  De FIFPRO, de internationale belangenorganisatie voor profvoetballers, wilde eigenlijk dat spelers hun contract in Rusland helemaal mochten opzeggen, maar zo ver is het dus niet gekomen.

  Lees hieronder het hele bericht:

 • Teller van Giro555-actie staat op ruim 63 miljoen

 • VS: Russen in noorden geen grote vorderingen gemaakt

  De voorbije dagen hebben Russische militairen in het noorden en noordoosten van Oekraïne geen grote voortgang geboekt, zegt een woordvoerder van het Pentagon. Volgens het ministerie van Defensie is de stad Cherson inmiddels door de Russen ingenomen, maar de belangrijke havenstad Marioepol is niet in Russische handen. Wel proberen Russische eenheden Marioepol in te sluiten.

  Marioepol is een belangrijke handelspost en van groot strategisch belang voor Oekraïne én Rusland. Als de stad in handen van de Russen komt, levert dat Moskou een directe verbinding op tussen de Krim en de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk.

 • Witte Huis heeft 'geen bezwaar' tegen zending Poolse straaljagers naar Oekraïne

  Washington heeft er geen bezwaar tegen als Polen gevechtsvliegtuigen van het type MiG-29 naar Oekraïne stuurt, zegt woordvoerder Psaki van het Witte Huis. "We proberen het zeker niet tegen te houden of te ontmoedigen", zei ze tegen journalisten.

  Wel reageert de VS terughoudend op de wens van Polen dat de Amerikanen de Poolse vloot dan aanvullen met F-16's, waar gisteren al berichten over naar buiten kwamen. Zo zijn er volgens het Witte Huis nog "logistieke uitdagingen". Ook wil de VS de uitruil van jachtvliegtuigen nog bespreken met de andere NAVO-lidstaten.

 • 'Russische militairen plunderen in Irpin'

  Gevluchte inwoners van Irpin, een voorstad van Kiev die zwaar gebombardeerd is, claimen dat de wijken daar geplunderd worden door Russische militairen.

  "Ze grijpen wat ze kunnen gebruiken. En waar ze niks aan hebben, dat maken ze kapot", zegt een vrouw. Andere vluchtelingen vertellen over de bombardementen in hun wijken. Of de Russen inderdaad woningen en auto's plunderen, is niet onafhankelijk te verifiëren.

  "Het is een ramp, de stad is bijna volledig kapot", zegt een vluchteling:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ze grijpen wat ze kunnen en de rest maken ze kapot'
 • Meer dan 50 miljoen euro steun aan Oekraïne via Giro555

 • VS, Duitsland, Frankrijk en VK roepen Rusland op om troepen terug te trekken

  President Poetin moet zijn troepen onmiddellijk terugtrekken uit Oekraïne, is de oproep van de Amerikaanse president Biden, bondskanselier Scholz van Duitsland, de Franse president Macron en de Britse premier Johnson. De vier spraken elkaar online over de oorlog in Oekraïne.

  Ze zijn vastberaden de sancties tegen Rusland en Belarus aan te scherpen. Ook willen ze Oekraïne economisch, militair en humanitair blijven steunen. "De bescherming van de burgerbevolking moet de hoogste prioriteit hebben", zei een Duitse regeringswoordvoerder na het onderhoud van de vier leiders.

 • Halsema veroordeelt ingooien ramen Russische supermarkt

  De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het ingooien van de ramen van een Russische supermarkt in de hoofdstad op Instagram veroordeeld. De burgemeester noemt het onacceptabel dat de ramen van supermarkt Priwet Rossia zijn ingeslagen.

  "We hebben een probleem met Poetin en de Russische staat, niet met de Russische bevolking of Russische Amsterdammers", schrijft Halsema. "Deze oorlog mag niet tot discriminatie leiden", vervolgt zij.

  De afgelopen week kregen eigenaren van Russische supermarkten ook in andere steden ook met dreigementen te maken, Dat gebeurde vooral online en via de telefoon.

 • Solidariteit in Hongarije met Oekraïense vluchtelingen

  Het opvangsysteem voor vluchtelingen in Hongarije is de afgelopen jaren onder premier Orbán sterk afgebouwd. Maar het bulkt er van de particuliere initiatieven: Facebookgroepen, speciale websites en ouderwetse flyers in kiosken. De afgelopen dagen zijn duizenden, waarschijnlijk zelfs tienduizenden mensen op deze manier geholpen.

  Hoewel hieruit de solidariteit van Hongaren met Oekraïners blijkt, benadrukt de VN dat dit geen langetermijnoplossing is. "De organisaties waarmee wij samenwerken, bieden opvang aan voor twee tot drie weken. Als vluchtelingen meer tijd nodig hebben, moet er een duurzamere oplossing komen."

  Lees hieronder het verhaal van verslaggever Heleen D'Haens:

 • Vrijwel zeker meer Nederlandse militairen naar Oost-Europa

  Nederland stuurt de komende tijd vrijwel zeker meer militairen naar NAVO-landen in Oost-Europa. Het kabinet lijkt bereid verzoeken van de NAVO daartoe in te willigen, melden bronnen aan de NOS. Naar alle waarschijnlijkheid worden patriot-raketten naar Slowakije gestuurd.

  Lees hieronder het hele bericht: