De bekendmaking van het eindbedrag in Beeld en Geluid in Hilversum
NOS NieuwsAangepast

Eindstand Giro555-actiedag voor Oekraïne: ruim 106 miljoen euro

De landelijke actiedag van Giro555 voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is afgesloten met een eindstand van ruim 106 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, een uitzending die tegelijk te zien was op NPO 1, RTL 4 en SBS 6.

Het gaat om een voorlopig bedrag. De verwachting is dat het de komende dagen nog oploopt.

Zo werd de eindstand van de actiedag voor Oekraïne bekendgemaakt

Giro 555, een initiatief van elf hulporganisaties, begon vorige week maandag met de actie voor Oekraïne. De opbrengst is voor onderdak, medische zorg en schoon drinkwater voor getroffen Oekraïners.

Tot vandaag was er al 21,4 miljoen euro ingezameld. Rond het middaguur was dat bedrag opgelopen naar ruim 29,5 miljoen euro en aan het begin van de avond was de tussenstand 40,9 miljoen. Daar kwamen dus nog tientallen miljoenen euro's bij.

15 miljoen van kabinet

In de televisie-uitzending maakte minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bekend dat het kabinet nog eens 15 miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan Oekraïne. Dat komt bovenop de 24,5 miljoen euro die eerder al werd toegezegd.

De actie voor Oekraïne is nu de op twee na succesvolste inzamelingsactie van Giro555. De actie voor slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004 bracht het meest op: 208 miljoen euro. Na de aardbeving in Haïti in 2010 werd 111 miljoen euro ingezameld.

Opbrengst reclame ook naar goede doel

Op tien radiozenders en op sociale media liep tussen 06.00 uur en 21.00 uur Radio555. Dj's van de samenwerkende radiozenders draaiden nummers die mensen konden aanvragen in ruil voor een donatie. De opbrengst van de reclameblokken was ook voor Giro555.

Zo klonk de aftrap van de actiedag op Radio555:

Start actiedag Giro555 voor Oekraïne

Wie wilde doneren kon dat doen via de website of door te bellen met een speciaal telefoonnummer. In het landelijk actiecentrum, in Beeld en Geluid in Hilversum, zaten onder meer bekende Nederlanders klaar om de bellers aan te horen.

In het hele land werden de afgelopen dagen acties voor Oekraïne opgetuigd, zoals bij deze verkoper van tuinzaden:

Zonnebloemen voor Oekraïne: 'Mensen willen wat doen'

Advertentie via Ster.nl