Evacuatiepoging Marioepol weer mislukt: honderdduizenden inwoners nog vast
De evacuatie van burgers uit de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol is opnieuw mislukt. Dat heeft hulporganisatie het Rode Kruis gezegd, die van plan was 200.000 burgers uit de stad weg te halen.
De Oekraïense autoriteiten melden dat de evacuatiepoging is stopgezet vanwege aanhoudende Russische beschietingen. De Russische president Poetin zegt dat de evacuatie door Oekraïens toedoen is mislukt.
Eerder op de dag hadden de Oekraïense autoriteiten aangekondigd dat er een negen uur durend staakt-het-vuren zou gelden, waardoor honderdduizenden mensen geëvacueerd zouden kunnen worden. Maar Russische troepen houden zich niet aan de afspraken, zegt Oekraïne.
"Er kunnen geen veilige doorgangen zijn, omdat alleen de zieke geesten van de Russen besluiten wanneer er wordt geschoten en op wie", zei een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Russische staatspers meldt dat er zo'n driehonderd mensen uit Marioepol zijn weggehaald, maar die berichten zijn door de Oekraïners niet bevestigd. De Russen en Oekraïners beschuldigen elkaar over en weer van het schenden van de afgesproken gevechtspauze.
Gisteren liep een vergelijkbare evacuatiepoging eveneens op niets uit.
Zo'n vijftig bussen stonden gisteren klaar om inwoners weg te brengen, maar na een staakt-het-vuren van ongeveer twee uur werden de aanvallen door Rusland hervat, aldus de autoriteiten in Oekraïne.
In de stad wonen bijna een half miljoen mensen, die door de gevechten en omsingeling door de Russen geen kant op kunnen. De stad zit al dagenlang zonder stromend water en elektriciteit. Ook dreigt een tekort aan voedsel en medicijnen.
Volgens burgmeester Vadym Boichenko verkeert de stad in vergaande staat van belegering. Hij sprak van aanhoudende beschietingen op woningen en bommen die onder meer op huizen zouden zijn gegooid. In een interview met persbureau Reuters beschuldigt Boichenko de Russen ervan de stad opzettelijk af te sluiten en te isoleren. "Ze creëren opzettelijk een humanitaire crisis."
Ook zei Boichenko dat hem was verteld dat tussen 09.00 uur 's ochtends en 18.00 uur lokale tijd een staakt-het-vuren zou plaatsvinden. "Ze zeiden dat we ons gereed moesten maken dus we regelden bussen. Maar het Russische leger beschoot ons konvooi en verwoestte de helft van de voertuigen. Ze hebben ons niet eens de kans gegeven om naar evacuatiepunten te gaan."
Ook een soortgelijke evacuatiepoging in het nabijgelegen Volnovakha, ten noorden van Marioepol, mislukte vandaag, melden internationale persbureaus. Onduidelijk is of er op korte termijn nieuwe evacuatiepogingen komen.
De huidige situatie in Oekraïne:
Marioepol is een belangrijke handelspost en van groot strategisch belang voor beide landen. De stad is het laatste bolwerk aan de Zee van Azov dat nog niet onder controle van het Russische leger lijkt te staan.
Als de stad in handen van de Russen komt, levert dat Moskou een strategische verbinding op tussen de Krim en de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. De twee 'volksrepublieken' grenzen aan Rusland en worden door Moskou gesteund. Ook krijgt Rusland met Marioepol een directe verbinding tussen de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en het Russische vasteland.