Inwoners van Irpin, een voorstad van Kiev, worden geëvacueerd
NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Oekraïense stedelingen stokt weer, woede over Russische bestemming

In Kiev leek de evacuatie van burgers die de stad willen verlaten vanwege de oorlog vanochtend op gang te komen. Er waren beelden van mensen die met bussen de stad uit werden gebracht. Maar er werd ook nog geschoten in de stad.

Het is onduidelijk hoe ver de evacuatie is gevorderd en hoe het in andere steden verloopt, of daar al mensen zijn vertrokken. Het is ook niet duidelijk of de door de Russen aangewezen corridors veilig zijn.

Ook na het ingaan van het tijdelijke bestand door Rusland, om 08.00 uur Nederlandse tijd (10.00 uur Russische tijd), werden uit verschillende plaatsen beschietingen gemeld.

De Oekraïense autoriteiten zeggen dat de evacuaties vanmiddag opnieuw worden besproken in de onderhandelingen met Rusland die in Belarus plaatsvinden.

'Immoreel'

Inwoners van Kiev worden via een evacuatieroute naar Belarus gebracht, naar de stad Gomel, is te zien op een kaart die het Russische staatspersbureau RIA heeft gepubliceerd. Rond Marioepol, Charkov en Soemy zijn eveneens corridors om burgers te evacueren. Ook zij moeten vooral naar gebied dat door Russen wordt gecontroleerd.

Benieuwd hoe een humanitaire corridor precies werkt in Oekraïne? In deze video leggen we het uit:

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne

De Franse president Macron verwijt de Russen cynisme door de corridors naar Belarus en Rusland te leiden, zei hij in een interview op tv. "Ik ken weinig Oekraïners die naar Rusland willen. Mensen beschermen door ze naar Rusland te brengen is hypocriet. Dit morele cynisme is ondraaglijk."

Hij benadrukte nogmaals het belang van de corridors: "Humanitaire organisaties moeten in kunnen grijpen, dus er is een volledig staakt-het-vuren nodig als ze in actie komen om vrouwen, kinderen en mannen te kunnen beschermen. En we moeten ze uit het conflictgebied kunnen krijgen."

'Volstrekt immoreel'

De Oekraïense autoriteiten doen de evacuaties naar Belarus en Rusland ook af als "volstrekt immoreel". "Het gaat om Oekraïense burgers, ze moeten het recht hebben om naar andere plekken in Oekraïne te gaan", zei een woordvoerder van president Zelensky tegen persbureau Reuters.

"Dat is een van de redenen dat de evacuatie steeds mislukt", zegt de woordvoerder. "Ze lijken ermee in te stemmen, maar ze willen alleen humanitaire hulp verstrekken voor een plaatje op tv en ze willen dat de corridors hun kant op gaan."

Beelden van de evacuatie uit Kiev:

Evacuaties vanuit Kiev via humanitaire corridors begonnen

Vanuit Charkov loopt de route naar Belgorod in Rusland, zegt het Russische ministerie van Defensie. De corridors bij Soemy gaan ook naar Belgorod en naar Poltava in Oekraïne. Vanuit Marioepol leiden ze naar Zaporizja en naar de Russische stad Rostov aan de Don.

Burgers kunnen ook via de lucht uit Kiev geëvacueerd worden, meldt het ministerie van Defensie vanuit Moskou. Volgens het ministerie worden drones ingezet om de evacuaties te monitoren "zodat pogingen van de Oekraïense kant om Rusland en de rest van de beschaafde wereld te misleiden geen zin hebben".

Volgens het departement zijn de corridors opgezet op verzoek van de Franse president Emmanuel Macron. Het wordt ook ingegeven door de erbarmelijke situatie in die steden, zegt het Russische ministerie.

Zo berichtte de Russische televisie over de evacuatieplannen:

Zo bericht de Russische televisie over de nieuwe evacuatiepogingen

Gisteren mislukte een tweede poging om inwoners van de zuidelijke havenstad Marioepol te evacueren. Daarvoor was opnieuw een tijdelijk staakt-het-vuren afgesproken, maar dat werd geschonden.

Beide partijen gaven elkaar daarvan de schuld. De Oekraïense autoriteiten meldden dat de evacuatiepoging werd stopgezet vanwege aanhoudende Russische beschietingen. De Russische president Poetin zegt dat de evacuatie door Oekraïens toedoen is mislukt.

Het was de bedoeling dat er gisteren een negen uur durend staakt-het-vuren zou gelden, zodat honderdduizenden mensen geëvacueerd zouden kunnen worden. Volgens de Oekraïense autoriteiten stonden in Marioepol gisteren zo'n vijftig bussen klaar om inwoners weg te brengen, maar na een staakt-het-vuren van ongeveer twee uur werden de aanvallen door Rusland hervat, aldus Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl