Koelijak op het podium met de letter Z op zijn borst
NOS Sport

Rus turnt met omstreden letter Z op outfit en kijkt tegen straf aan

De Russische turner Ivan Koelijak krijgt de ethische commissie van de wereldturnbond FIG achter zich aan. Zondag verscheen de 20-jarige Rus met een omstreden letter Z op zijn wedstrijdpak op het podium bij wereldbekerwedstrijden in Doha. "Schokkend gedrag", vindt de turnbond.

Koelijak turnde zich in de Qatarese hoofdstad op de brug met gelijke liggers naar een bronzen medaille. Op het podium was duidelijk te zien dat een witte letter Z op zijn borst was geplakt, over het embleem van de Russische turnbond. De letter Z is een omstreden symbool sinds de oorlog in Oekraïne.

De FIG heeft de ethische commissie van de federatie gevraagd een onderzoek te starten naar het incident. Koelijak hangt een schorsing boven het hoofd.

Koelijak (rechts) met in het midden de Oekraïense winnaar Kovtoen. Links winnaar van zilver Milad Karimi

Met de Z zou Koelijak steun betuigen aan de Russische inval in Oekraïne. De letter komt regelmatig terug op Russische militaire voertuigen in de oorlog met het buurland. Voorstanders van de Russische invasie gebruiken het symbool ook. In Rusland is de Z volgens experts uitgegroeid tot een symbool van nationalisme.

Koelijak is een van de weinige Russische sporters die de oorlog in Oekraïne openlijk steunen. Ook topschaker Sergej Karjakin sprak steun uit voor Poetin. "Ik betuig u, onze opperbevelhebber, mijn volledige steun bij het beschermen van de belangen van Rusland", zei hij op de dag van de inval.

Een Russische tank in Oekraïne met een letter Z erop geverfd

Ironisch genoeg ging het goud op de brug met gelijke liggers in Doha naar een Oekraïner, de 18-jarige Ilja Kovtoen. De Rus en Oekraïner gaven elkaar geen hand toen ze naast elkaar op het podium stonden.

Koelijak en Kovtoen komen elkaar voorlopig niet meer tegen: turnbond FIG heeft - net als veel andere sportfederaties - maatregelen genomen na de oproep van het IOC naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanaf vandaag zijn Russische en Belarussische atleten, officials en juryleden niet meer welkom op door de FIG georganiseerde evenementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl