NOS NieuwsAangepast

Oorlog in Oekraïne dag 12: schimmig verloop evacuatie Kiev

Het is dag 12 van de oorlog in Oekraïne. De belangrijkste feiten van de oorlog vind je in dit overzicht.

Oorlogshandelingen

 • In Kiev leek de evacuatie van burgers die de stad willen verlaten vanwege de oorlog vanochtend op gang te komen. Er waren beelden van mensen die met bussen de stad uit werden gebracht. Maar er werd ook nog geschoten in de stad. Het is onduidelijk hoe ver de evacuatie is gevorderd en hoe het in andere steden verloopt, of daar al mensen zijn vertrokken. Het is ook niet duidelijk of de door de Russen aangewezen corridors veilig zijn.
 • In een buitenwijk van Kiev worden nog wel beschietingen gemeld. Dat zegt het Oekraïense ministerie van Defensie, volgens persbureau AP.
 • Oekraïne noemt het immoreel dat Rusland Oekraïense burgers via de evacuatieroutes naar Rusland en Belarus laat gaan of naar gebied in Oekraïne dat onder controle staat van Rusland. "Onacceptabel", zegt vicepremier Iryna Veresjtsjoek volgens de BBC.
 • Volgens het Internationale Rode Kruis mislukte een tweede poging om inwoners van de zuidelijke havenstad Marioepol te evacueren doordat de afspraken niet duidelijk genoeg waren en er mijnen lagen op een afgesproken route.

Hoe verloopt de oorlog in Oekraïne? Bob Deen werkt bij Instituut Clingendael als Oost-Europa-deskundige en praat ons regelmatig bij in livestreams op onze site en app. In deze video zie je een samenvatting van de livestream van 7 maart:

Defensiedeskundige Bob Deen over de situatie in Oekraïne

Diplomatie

 • De derde ronde van diplomatieke gesprekken in Belarus tussen Oekraïne en Rusland is afgelopen. Volgens onderhandelaars van beide partijen zijn er kleine stapjes gezet op logistiek gebied bij de organisatie van de humanitaire corridors.
 • Voorafgaand aan de gesprekken heeft Rusland gezegd dat het eist dat Oekraïne onmiddellijk de gevechten staakt, neutraliteit opneemt in zijn grondwet, de Krim erkent als Russisch grondgebied en de separatistische republieken Donetsk en Loegansk erkent als onafhankelijke staten. Als dat gebeurt, zal Moskou de 'speciale operatie' in Oekraïne direct stopzetten.
 • De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavosoglu heeft een ontmoeting gearrangeerd tussen zijn collega's van Rusland en Oekraïne, Lavrov en Koeleba. Ze praten in het gezelschap van Çavosoglu met elkaar in de marge van het Diplomatieke Forum dat op 10 maart in de Turkse stad Antalya wordt gehouden.

De huidige situatie in Oekraïne:

 • In het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn vandaag hoorzittingen geweest. over de oorlog in Oekraïne. President Zelensky heeft het hoogste gerechtshof van de VN gevraagd om Rusland op te dragen de invasie te stoppen. Een Russische afvaardiging kwam daar niet opdagen.
 • In Londen kwamen premier Johnson van het VK, premier Trudeau van Canada en premier Mark Rutte bij elkaar. Na afloop van hun ontmoeting zei Rutte dat Europa snel af moet stappen van Russisch gas en olie. Mogelijk volgen er nog meer sancties tegen de Russische gas- en olie-industrie, aldus de drie premiers.

Beelden van de evacuatie van inwoners van Kiev:

Evacuaties vanuit Kiev via humanitaire corridors begonnen

Sancties en steunmaatregelen

 • De Russische turner Ivan Koelijak riskeert een straf van de ethische commissie van de wereldturnbond FIG. Hij droeg gisteren bij wereldbekerwedstrijden in Doha een witte letter Z op zijn wedstrijdpak. Die letter is in Rusland uitgegroeid tot een symbool van nationalisme en wordt gebruikt door voorstanders van de Russische invasie in Oekraïne.
 • Op de landelijke actiedag voor Oekraïne was om 19.15 uur 40,9 miljoen euro opgehaald. De actie op tien radiozenders en op sociale media ging om 06.00 uur van start. NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM!, Sublime en 100% NL vormen maandag samen Radio555. Vanavond is op NPO 1, RTL 4 en SBS het televisieprogramma Samen in actie voor Oekraïne te zien.
 • Ook regionale omroepen staan in het teken van de hulpactie. Ze doen verslag van initiatieven in de verschillende provincies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl