President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Zo kondigde Poetin vannacht het begin van de oorlog aan

De Russische president Poetin heeft in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd.

"We hebben besloten een speciale militaire operatie te beginnen", zei de Russische leider. "Het doel is mensen beschermen die acht jaar zijn onderworpen aan de genocide van het regime in Kiev."

Wat die operatie precies inhoudt, is nog onbekend. Poetin zegt dat hij de "bedreigingen vanuit Oekraïne" niet langer kan tolereren. Daarom zal het Russische leger in actie komen om Oekraïne te "demilitariseren", maar het land zal niet volledig worden bezet, aldus Poetin. Gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen zullen onvermijdelijk zijn, aldus Poetin.

President Poetin: 'Tegenwerking leidt tot gevolgen die jullie nog nooit hebben meegemaakt'

Poetins toespraak werd uitgezonden precies tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de spanningen in Oekraïne. Daarin riep secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, Poetin op de aanval op Oekraïne te stoppen.

Direct na de verklaring waren er explosies te horen in het hele land. Op sociale media werden er explosies gemeld in onder meer Kramatorsk, Charkov, Odessa en Kiev.

Een verslaggever van CNN was live op zender toen de inval begon:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl