NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Akkoord over vrije doorgang voor burgers • 'Voorwerpen Hermitage Amsterdam snel terug'

Liveblog gesloten
 • Parlement Oekraïne in het geheim bijeen: 'Westen, stel een no-flyzone in!'

  Voor het eerst sinds de Russische invasie is het Oekraïense parlement vandaag in een geheime spoedsessie bijeengekomen. Een groot deel van Russisch bezit in Oekraïne werd genationaliseerd en er werd gestemd over een no-flyzone boven Oekraïne die het Westen meteen zou moeten instellen.

  Van het parlement, dat 450 afgevaardigden telt, kwamen vandaag 300 parlementariërs bijeen op een geheime plaats. "In 20 minuten hebben we over een hele rits voorstellen gestemd. Over de no-flyzone en over het in beslag nemen van Russische banktegoeden, maar ook over de grond onder de Russische ambassade in Oekraïne. Die hebben we genationaliseerd", zegt parlementariër Kira Rudnik tegen Nieuwsuur.

  Lees verder:

 • Deze videoboodschap van Rutte is gericht aan Oekraïne

 • Vluchteling uit Charkov: onvoorstelbaar dat Russen dit kunnen doen

  "Vier uur geleden zag ik er al helemaal slecht uit, ik was totaal in de war", zegt Anna Glebova uit de belegerde stad Charkov tegen een NOS-verslaggever. Ze is net aangekomen in het Poolse Przemysl en wordt opgevangen in een gymzaal van een school.

  "Ik was dertig uur onderweg. De trein moest steeds stoppen en soms stukken terug vanwege bombardementen. Het was heel erg eng. Maar inmiddels is het nog lastiger om te vluchten.

  Ik heb mij altijd verbonden gevoeld met de Russische cultuur. De Russen zijn creatief en hebben veel belangrijke kunstenaars. Dat dit land nu hiervoor verantwoordelijk is, had ik mij nooit kunnen voorstellen. Ik dacht dat ze alleen militaire doelwitten zouden bombarderen. Maar ze bombarderen ook plekken waar mensen wonen."

  Op deze foto zie je de ravage in Charkov vandaag, de vrouw op de foto is niet Anna Glebova:

  AFP
 • De laatste dag bij IKEA Moskou: 'Lijkt wel rij voor zout in oorlogstijd'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bij IKEA Moskou op laatste dag: 'Lijkt wel rij voor zout in oorlogstijd'
 • Rusland: zo trekken onze troepen de regio Kiev binnen

  Op recente beelden die naar buiten gebracht zijn door het Russische ministerie van Defensie, is een konvooi legervoertuigen te zien dat de Kiev-regio binnenrijdt. Het is niet bekend wanneer deze beelden zijn gemaakt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rusland: zo trekken onze troepen de regio Kiev binnen
 • VS komt met nieuwe sancties, onder meer tegen Poetins perschef

  Amerika heeft nieuwe sancties ingesteld tegen een aantal Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Onder meer de perschef van Poetin en andere persoonlijke bondgenoten van de Russische president worden getroffen door de strafmaatregelen.

  "Deze individuen en hun familieleden worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem", zei president Biden in een toelichting. Eerder werden al andere oligarchen en persoonlijke vrienden van Poetin op de sanctielijst van de VS gezet.

 • 'Voorwerpen Hermitage Amsterdam zo snel mogelijk terug'

  De voorwerpen uit de voorstelling Russische avant-garde | Revolutie in de kunst in de Amsterdamse Hermitage keren snel terug naar Rusland. Dat heeft het Russische museum vandaag bekendgemaakt op zijn site.

  "Gezien de ongekende druk waarmee onze collega's van expositiecentrum de Hermitage Amsterdam in de huidige politieke situatie worden geconfronteerd, hebben we gezamenlijk besloten om de Russische Avant-Garde-tentoonstelling eerder dan gepland te sluiten", schrijft het museum. "Als onderdeel van de bestaande tentoonstellingsovereenkomst is het proces begonnen om de snelle terugkeer van expositie naar het grondgebied van de Russische Federatie te formaliseren."

  De Hermitage Amsterdam maakte eerder vandaag bekend alle banden met Rusland te verbreken, wat in de praktijk betekent dat het grootste deel van het museum aan de Amstel met onmiddellijke ingang dicht is. "Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking", laat het museum op de website weten. "De Hermitage Amsterdam heeft op dit moment geen andere keuze."

 • Atoomwaakhond aan militairen: ga niet vechten bij kerncentrale

  Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is bezorgd over de gevechten in de buurt van de grootste kerncentrale van Oekraïne. De directeur roept beide partijen op niet te schieten in de omgeving van de kerncentrale.

  De atoomwaakhond verwijst naar berichten dat Russische tanks de stad naast de kerncentrale hebben bereikt. Volgens de plaatselijke autoriteiten is de situatie nijpend. IAEA-directeur Rossi: "We roepen alle militairen op om af te zien van geweld in de buurt van de kerncentrale."

 • Reddit gaat alle links naar Russische staatsmedia weren

  Het Amerikaanse internetforum Reddit gaat ook de Russische staatsmedia RT en Sputnik weren op zijn site. Op veel subreddits - subgroepen die worden beheerd door gebruikers, werden al links naar Russische staatsmedia zoals RT, Sputnik en hun dochterondernemingen geweerd. Maar nu gelden de beperkingen voor de hele site in alle regio's.

  Verder worden advertenties die gericht zijn op Rusland of er uit afkomstig zijn niet geaccepteerd.

  Deze week sloten grote online platforms in de EU de toegang af tot de Russische staatsmedia RT en Sputnik. Het begon met Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Daar kwam het Chinese TikTok bij en daarna meldde Google dat ook op YouTube de toegang binnen de EU wordt afgesloten.

  Gisteren werd een besluit bekrachtigd van de Europese Commissie om RT en Sputnik zo goed als volledig te weren in de EU.

 • Russisch konvooi voor Kiev in drie dagen tijd amper verplaatst

  Het ruim 60 kilometer lange Russische konvooi in Oekraïne is in drie dagen tijd nauwelijks opgeschoten. Diverse internationale media speculeren waarom de voorhoede van het militaire materieel nog altijd op zo'n 20 kilometer afstand staat van hoofdstad Kiev.

  Volgens de BBC zou het te maken kunnen hebben met logistieke problemen. "De Russen zitten vast in de modder", zegt een voormalig commandant van de Britse strijdkrachten tegen de publieke omroep. Hij spreekt ook van een groot tekort aan voedsel, brandstof, reserve-onderdelen en een laag moreel onder de Russische troepen.

  Het konvooi bestaat uit onder meer tanks, gepantserde voertuigen en artillerie, zoals op deze satellietbeelden van twee dagen geleden te zien is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Russisch konvooi van meer dan 60 kilometer lang'
 • Russen in de rij bij de IKEA

  In een IKEA-filiaal aan de rand van Moskou stonden vandaag lange rijen als gevolg van de aangekondigde sluiting van de winkels door de Zweedse meubelgigant.

  IKEA maakte vandaag bekend vanwege de oorlog zijn activiteiten in Rusland en Belarus tijdelijk stop te zetten. Dat betekent dat alle zeventien IKEA-winkels in Rusland dichtgaan. Ook legt het Zweedse bedrijf de productie van meubels in Rusland stil en importeert en exporteert IKEA niks meer van en naar Rusland en Belarus.

  AP
 • Defensiedeskundige: 'Marioepol echt cruciaal voor de Russische strategie'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Defensiedeskundige Bob Deen: 'Val Marioepol zou goed zijn voor Rusland'
 • Russische tanks rijden stad met kerncentrale binnen

  Russische tanks hebben Enerhodar bereikt: in die stad in het zuidoosten van Oekraïne bevindt zich de grootste kerncentrale van Europa. Russische troepen hebben het vuur geopend in de stad, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse zaken.

  Als de kerncentrale wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor van Zaporizja, vernoemt naar de gelijknamige grote stad in de buurt, levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.

 • Benzineprijs blijft maar stijgen: een liter Euro95 gaat naar 2,31 euro

  Door de steeds hogere olieprijzen blijft de benzineprijs klimmen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine stijgt vrijdag met 4 eurocent. Aan de pomp kost een liter Euro95 dan 2,31 euro. Volgens Paul van Selms van het consumentencollectief United Consumers is het de sterkste stijging op één dag ooit.

  Lees verder:

 • Video van de schade in Borodyanka, ten noordwesten van Kiev

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ravage in Borodyanka: explosie slaat krater in flatgebouw