NOS Nieuws

Dodelijke raketaanval op woonwijk Tsjernihiv, mogelijk clustermunitie

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Aan de noordelijke frontlinie in Oekraïne is om 12.16 uur een woonwijk in de stad Tsjernihiv beschoten met raketten. Volgens Oekraïense autoriteiten gaat het om een Russische luchtaanval op burgers. In dat geval is hier volgens Clingendael-onderzoeker Danny Pronk sprake van een oorlogsmisdrijf.

Op beelden van vlak voor de aanval, waarvan de locatie en tijd zijn geverifieerd door de NOS, is te zien hoe een tiental raketten neerkomt op een kruispunt tussen flatgebouwen, een apotheek en een ziekenhuis. In de buurt liggen ook twee scholen.

Volgens Pronk, onderzoeker van Instituut Clingendael, wijzen de verschillende kleinere projectielen in de lucht op gebruik van clustermunitie door de Russen. "Het heeft er alle schijn van, maar met zekerheid kan ik het niet zeggen".

Op deze video-reconstructie van de NOS is de raketaanval op de woonwijk en de ravage achteraf te zien:

Aanwijzingen voor inzet clusterbom bij aanval op woonwijk Tsjernihiv

Welk wapensysteem hier is ingezet maakt volgens Pronk eigenlijk niet uit. "Je ziet hier duidelijk het gebruik van raketten tegen een burgerobject, dat is altijd verboden onder de Geneefse Conventie", zegt hij. Over de omstreden clustermunitie schreven we eerder dit artikel.

'Minstens 33 doden'

Volgens de lokale autoriteiten zijn bij de aanval zeker 33 doden en 18 gewonden gevallen. Afgaande op beelden van de rampplek kunnen het er nog veel meer worden. In de vierkante kilometer van de inslag wonen zo'n 5000 mensen. Mogelijk zaten veel mensen al wel in schuilkelders.

Op beelden van vlak na de raketinslagen is te zien dat een groot flatgebouw is geraakt, ook is er een apotheek verwoest. De aanval vond plaats op 100 meter van een ziekenhuis. Of dat ook geraakt is, is niet bekend. Er zijn voor zover bekend geen militaire doelen in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl