Een atleet van het 'neutrale team' (links) in Peking in het paralympische dorp met het woord 'Rusland' op de achterkant van een atleetjasje bedekt
NOS Sport

Atleten uit Rusland en Belarus toch niet welkom op Paralympische Spelen

Russische en Belarussische sporters en officials mogen toch niet meedoen aan de Paralympische Spelen in Peking. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) besloot woensdag dat sporters uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag mogen sporten op de Paralympische Spelen, die vrijdag van start gaan.

Dat besluit kwam op veel kritiek te staan, waarna het comité een dag later de twee landen alsnog weert.

"In de afgelopen twaalf uur hebben veel landen hun kritiek geuit op ons besluit", vertelde IPC-voorzitter Andrew Parsons op een ingelaste persconferentie. "Veel landen hebben gezegd niet deel te nemen aan de Spelen als Rusland en Belarus meedoen. Naar die geluiden hebben we geluisterd."

Bekijk hieronder een gedeelte uit de ingelaste persconferentie van het IPC.

Toch geen Rusland en Belarus op Paralympische Spelen: 'Geluisterd naar kritiek'

Esther Vergeer, chef de mission van de Nederlandse ploeg in China, reageerde woensdag teleurgesteld en was nu vooral opgelucht. "Na die uitspraak van gisteren heeft het IPC zoveel reacties gekregen van sporters en teams. Er was heel veel weerstand op die eerste beslissing. Dat was echt juridisch en nu hebben ze zich laten leiden door wat er speelt in de wereld."

Vergeer was blij dat het IPC terugkwam op de beslissing. "Ik vind het krachtig en sterk dat ze hebben geluisterd naar alle reacties. Het is fijn dat sporters en teams niet zelf die beslissing hoeven te nemen. Het brengt ook de rust terug in het olympisch dorp en nu kan iedereen zich concentreren op de sport."

Bekijk hieronder de reactie van Esther Vergeer op de beslissing van het IPC.

Vergeer opgelucht na beslissing IPC: 'Krachtig dat ze hebben geluisterd naar ons'

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) riep eerder deze week op om Russische en Belarussische sporters uit te sluiten van internationale evenementen, vanwege de Russische inval in Oekraïne. Het IPC ging in eerste instantie niet mee in de oproep van het IOC, omdat het totaal verbannen van atleten ingaat tegen de principes van de "grondwet van de paralympische beweging".

"Wij vinden nog steeds dat sport en politiek niet met elkaar moeten worden gemengd", aldus Parsons. "Wij vinden het ook erg vervelend voor de sporters uit Rusland en Belarus, maar dit komt door de acties van jullie regering. De oorlog heeft nu ook naar de Paralympische Spelen bereikt."

Advertentie via Ster.nl