Pro Shots
NOS Sport

Russen en Belarussen welkom op Paralympische Spelen, Vergeer teleurgesteld

Russische en Belarussische sporters mogen alleen onder neutrale vlag meedoen aan de Paralympische Spelen in Peking en worden uitgesloten van de medaillespiegel. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) bekendgemaakt.

Het IPC neemt deze maatregel vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Belarus is een bondgenoot van Rusland. De Paralympische Spelen gaan aankomende vrijdag van start.

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) riep eerder deze week op om Russische en Belarussische sporters uit te sluiten van internationale evenementen. Veel sportbonden hebben gevolg gegeven aan die oproep.

Grondwet

Het IPC gaat met de beslissing niet mee in de oproep van het IOC. Naar eigen zeggen omdat het totaal verbannen van atleten ingaat tegen de principes van de "grondwet van de paralympische beweging".

"Om tot een beslissing te komen was het van fundamenteel belang dat we binnen de kaders van onze kernwaarden, het streven naar politieke neutraliteit en onpartijdigheid, bleven", zegt IPC-voorzitter Andrew Parsons over de verklaring. "Sport heeft de veranderende kracht om onze tekortkomingen te overwinnen en het beste in de mensheid naar boven te halen. Vooral in donkere tijden."

Vergeer: 'IPC had voor de sporters moeten gaan staan'

Esther Vergeer, de chef de mission van de Nederlandse ploeg in China, reageert met teleurstelling op het besluit. "Ik vind het echt heel jammer dat het IPC de kans niet heeft gegrepen om samen een blok te vormen met het IOC om vanuit de internationale sport een statement te maken dat hier echt een grens is bereikt en dat we op die manier voor de sporters gaan staan."

De voormalige tennistopper had dan ook graag gezien dat de delegaties uit Rusland en Belarus geweigerd waren. "Nou, graag gezien... Het gaat mij er niet zozeer om dat die sporters niet kunnen deelnemen, maar ik denk wel dat het goed is als er een boodschap komt vanuit de internationale sport dat dit een grens is. Volgens mij zie je dat wereldwijd gebeuren."

Vergeer: 'Teleurstellend dat het IPC geen statement heeft gemaakt'

"Het IPC lijkt zich te verschuilen achter statuten en reglementen, alsof ze die boodschap niet durven of willen uitspreken. Heel teleurstellend. Het statement van het IPC had moeten zijn 'we sluiten de Russen uit', zodat onze sporters zich kunnen focussen op de prestaties. Want zij zijn hier voor de sport en moeten zich niet druk hoeven maken over wel of niet sporten tegen Russen. Die beslissing had voor hen genomen moete worden."

Nederlandse sporters die zich over het een en ander willen uitspreken, krijgen overigens alle ruimte. "Wij hebben altijd gezegd dat als een sporter een ander standpunt of een heel sterke mening heeft en dat wil uiten, we dat respecteren. Ik heb dat nu nog niet gehoord. Maar ik hoop dat het uiteindelijk om de sportprestaties gaat en dat ze zich daar ook echt op kunnen focussen. Dat verdienen deze sporters ook."

De Russen reizen vooralsnog met een afvaardiging van 71 atleten af naar Peking.

Bij de vorige Winterspelen, in 2018 in Pyeongchang, deden de Russen overigens ook mee onder de neutrale paralympische vlag. Toen was dat vanwege het grootschalige dopingschandaal dat aan het licht kwam na de Spelen van Sotsji in 2014.

Advertentie via Ster.nl