De Russische polsstokhoogspringster Anzhelika Sidorova wint onder de neutrale vlag olympisch zilver in Tokio Pro Shots
Oorlog in Oekraïne

De wereldatletiekbond sluit atleten, begeleiders en officials uit Rusland en Belarus voorlopig uit van deelname aan grote internationale wedstrijden vanwege de oorlog in Oekraïne.

Onder meer de WK in het Amerikaanse Oregon staan binnenkort (15 tot en met 24 juli) op het programma. Deze maand zijn in het Servische Belgrado de WK indoor.

Davis Cup en Billie Jean King Cup

Ook de internationale tennisfederatie ITF schorst Rusland en Belarus. Dat geldt voor de Davis Cup en de Billie Jean King Cup, want de individuele tennistour valt onder de ATP (mannen) en de WTA (vrouwen). Daar mogen Russen en Belarussen wel hun wedstrijd spelen, maar onder een neutrale vlag.

Rusland, dat met Daniil Medvedev de kersvers nummer een van de wereld bij de mannen heeft, won vorig jaar zowel de Davis Cup als de Billie Jean King Cup.

Daniil Medvedev AFP

De atletiekbond geeft gehoor aan de oproep van het Internationaal Olympisch Comité om Russen en Belarussen uit te sluiten van deelname aan wedstrijden na de Russische invasie in Oekraïne. Russen mochten vanwege een dopingschandaal al sinds 2015 niet onder de nationale vlag deelnemen aan atletiekwedstrijden.

"We kunnen niet langer weg blijven kijken dat sport niets met politiek te maken heeft", zei Sylvia Barlag, bestuurslid bij atletiekbond IAAF, op NPO Radio 1 bij Langs de Lijn en Omstreken. "Dit heeft zo'n grote impact op sporters en Oekraïense sporters. Je moet dit gewoon doen."

IAAF-bestuurslid Barlag: 'We kunnen niet langer weg blijven kijken'

Waar de atletiekunie eerst nog individuele sporters wilde uitsluiten van wedstrijddeelname, maakt het nu geen onderscheid meer, om eensgezind te zijn met andere sportbonden, zegt Barlag. Uitgesproken voor- of tegenstander zijn van de Russische inval, dat maakt niet uit, maakt Barlag duidelijk: iedere Russische sporter wordt gestraft.

"Het is lastig zo'n afweging te maken. We zijn al een tijd met de Russische bond bezig ze in het gareel te brengen en dat ging de goede kant uit. Maar nu worden ze door hun eigen regime teruggezet."

Zwembond, wielerbond en schaatsbond

De internationale zwembond FINA sluit Rusland en Belarus vooralsnog niet uit. Zwemmers uit beide landen mogen meedoen aan internationale wedstrijden, maar alleen als neutrale sporter of team. Ze mogen geen nationale vlaggen, symbolen en volksliederen laten zien en horen. Hetzelfde geldt voor officials uit Rusland en Belarus.

De internationale wielerunie UCI neemt alle Russische en Belarussische ploegen hun licentie af. Gazprom is verreweg het bekendste team, dat won vorige week middels Mathias Vacek nog een etappe in de UAE Tour. Ook zullen er geen Russische en Belarussische teams meedoen aan internationale landenwedstrijden.

De internationale schaatsunie weert alle Russische en Belarussische schaatsers en officials. De WK sprint, de WK allround en de wereldbeker in Heerenveen staan nog op het programma.

Vicepremier Rusland over sportboycot: 'Sport wordt politiek gemaakt'

De FINA maakte ook bekend een speciale onderscheiding af te pakken die de Russische president Vladimir Poetin in 2014 kreeg.

Rusland is als sportland al geschorst voor alle internationale competities, als gevolg van de grootschalige dopingaffaire. Die schorsing loopt tot eind dit jaar. Alleen Russische sporters die kunnen aantonen dat ze 'schoon' zijn, mogen onder neutrale vlag meedoen aan mondiale toernooien.

De FINA heeft eerder laten weten dat de federatie de komende periode geen wedstrijden en toernooien in Rusland organiseert.

STER reclame