NOS Sport

Oud-tennisser Stachovsky: 'Geen idee hoe ik reageer als ik iemand moet neerschieten'

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

'De kinderen weten niet waar ik ben, ik weet ook niet of mijn vrouw mij dit vergeeft'

Het plan was om na zijn vroege uitschakeling op de Australian Open - een tweesetter in de eerste ronde van de kwalificaties tegen de Amerikaan J.J. Wolf - van zijn tennispensioen te gaan genieten. Maar een maand later al is het gedaan met de rust en staat de Oekraïner Sergij Stachovsky klaar om te gaan vechten tegen Rusland.

Al eerder maakte hij wereldkundig zich te hebben aangemeld als reservist van het Oekraïense leger. Inmiddels is de 36-jarige Stachovsky in Kiev aangekomen, zijn gezin in Hongarije achterlatend. Uiteraard met pijn in het hart.

"Een extreem moeilijke keuze", vertelt hij via een videoverbinding tegen de NOS. "Ik denk ook niet dat het een goede keuze is geweest om mijn drie kinderen - de jongste is drie, de oudste zeven - en vrouw achter te laten, maar in mijn geval was er nooit een goede keuze geweest. Mijn kinderen weten ook niet dat ik hier ben. En ik weet niet of mijn vrouw mij dit ooit gaat vergeven. Maar ik had geen andere keuze."

Kleine dingen

De voormalige tennisprof, die zo'n vijf miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar heeft geslagen, heeft een waar nomadenbestaan geleefd. Het maakt zijn band met Oekraïne er niet minder om. "Ik heb sinds mijn twaalfde in Engeland, Tsjechië en Hongarije gewoond, maar ik voel me emotioneel sterk verbonden aan het land."

Oud-tennisser Stachovsky nu militair in Kiev: 'Ben de sportwereld dankbaar'

Het doet hem goed dat het overgrote deel van de wereld achter Oekraïne staat. Ook in de sport. "Ik vind dat de sportwereld genoeg doet om de boodschap duidelijk te maken. Zo is Rusland uit de internationale tennisbond gezet en mogen de tennissers niet meer onder de Russische vlag spelen. Het zijn kleine dingen die groot aanvoelen. In andere sporten gebeurt hetzelfde. Rusland wordt in de sportwereld een buitenstaander."

Die buitenstaander is op dit moment vooral een binnendringer. "Ik kan je vertellen dat geen enkele Oekraïner zich gaat overgeven. Het gaat voor Rusland ontzettend lang duren om Oekraïne te veroveren, omdat de steden nooit gaan opgeven. De vraag is nu hoelang de wereld gaat toekijken, en hoeveel Oekraïners er moeten overlijden, voordat er in militair opzicht daadwerkelijk actie gaat worden ondernomen."

Sergij Stachovsky na zijn zege op Roger Federer in 2013

Het heeft er alle schijn van dat Oekraïne het karwei toch vooral zelf moet zien op te knappen. En dat valt niet mee. "Op een gegeven moment zullen de Russen ook Kiev gaan beschieten zoals dat in Charkov momenteel gebeurt. Maar zo slecht gaat het nu niet. Iedereen weet hoe groot het Russische leger is en wat ze van plan zijn, maar ik voel dat iedereen om mij heen positief is en bereid is alles te geven."

Stachovsky, die in 2013 Wimbledon op zijn grondvesten deed schudden door niemand minder dan Roger Federer al in de tweede ronde naar huis te sturen, heeft geen militaire ervaring, maar met een wapen weet hij wel om te gaan, zegt hij. "Als ik een wapen in mijn handen gedrukt krijgt, dan verdedig ik mezelf. Maar als ik iemand moet neerschieten... Ik heb geen idee hoe ik daarop reageer. Echt waar, ik heb geen idee..."

Advertentie via Ster.nl