Nieuwsuur

Parlement Oekraïne in het geheim bijeen: 'Westen, stel een no-flyzone in!'

Voor het eerst sinds de Russische invasie is het Oekraïense parlement vandaag in een geheime spoedsessie bijeengekomen. Een groot deel van Russisch bezit in Oekraïne werd genationaliseerd en er werd gestemd over een no-flyzone boven Oekraïne die het Westen meteen zou moeten instellen.

Van het parlement, dat 450 afgevaardigden telt, kwamen vandaag 300 parlementariërs bijeen op een geheime plaats. "In 20 minuten hebben we over een hele rits voorstellen gestemd. Over de no-flyzone en over het in beslag nemen van Russische banktegoeden, maar ook over de grond onder de Russische ambassade in Oekraïne. Die hebben we genationaliseerd", zegt parlementariër Kira Rudnik

"Mensen kijken nu naar ons, ze hadden verwacht dat we zouden vluchten. Maar wij vluchten niet, wij blijven hier." Rudnik gelooft niet in de besprekingen tussen Moskou en Kiev. "Het enige wat het ons wellicht oplevert, is tijd."

De bijeenkomst begon met het zingen van het Oekraïense volkslied.

Parlement Oekraïne komt in het geheim bijeen

Het parlement komt met een stevige politieke boodschap aan de wereld: doe wat nodig is. "Elke parlementariër die vandaag kwam, wist van het gevaar. Eén Russische bom had ons parlement weg kunnen vagen. Hiermee hebben we de Oekraïners vandaag laten zien dat we voor onze taak staan en dat we de wereld willen laten zien wat zij moeten en kunnen doen, vanuit hun veilige landen", zegt parlementariër Oleksandra Ustinova.

'Totdat we winnen'

Ustinova is in de Verenigde Staten waar ze op bezoek was toen de invasie zich voltrok. Ze probeert er nu zoveel mogelijk mensen en politici te spreken en treedt op in Amerikaanse media. "Ik blijf maar aan de internationale gemeenschap vragen: waar ligt de rode lijn? Wat moet hij nog meer doen? Laat de financiële gevolgen los. Denk aan het leven van mensen. Hoeveel vliegtuigen moet hij neerschieten? Hoeveel mensen moet hij vermoorden in Kiev, in Charkov, in alle steden?"

Parlementariër Egor Chernev, die in het Oosten van zijn land in 2015 al tegen de Russen vocht en 's nachts met zijn automatische wapen delen van Kiev bewaakt, benadrukt dat Oekraïne hulp nodig heeft. "Regel die no-flyzone, tegen de bommen van de Russen. Elke nacht wordt er een stad gebombardeerd. We hebben meer hulp van bevriende landen nodig. We moeten dit stoppen en de levens van burgers en soldaten redden. Wij blijven vechten, met de waarheid aan onze zijde, todat we winnen."

Advertentie via Ster.nl